Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś, jako że sezon był urodzajny to jest bajecznie pyszna zupka ANASAZI KOKOPELLI czyli zupka z przepysznych fasolek Anasazi, owoców Tomatillo, bulw Topinaburu , Meksykańskiego Oregano , kurczaka i papryczek chilli z dodatkiem niebieskich ziemniaków ️ Ps. 1 ) Aranżacja dania przedstawia antycznego ducha Kokopelli postać z mitologii rdzennych ludów Południowego zachodu Aneryki, najczęściej przedstawiana jako garbaty flecista, bóstwo «!nav>>płodności, który symbolizuje życie, radość, urodzaj i odnowę. Jest on również związany z wiatrem, deszczem ogrodnictwem, muzyką i tańcem . Jego wizerunki, często jako sztuka naskalna, można znaleźć na tym obszarze. Jakie jest znaczenie Kokopelli? Rolnictwo i urodzaj: Jest związany z obrzędami świętymi, ogrodnictwa i rolnictwa. Symbol życia i odnowy: Właściwie jest uniwersalnym symbolem życia i płodności, który przynosi odnowę i harmonię. Duch muzyki i narracji: Jest również pieśniarzem, gawędziarzem, a jego muzyka jest potężnym narzędziem tworzenia harmonii z naturą. Ps. 2 ) Fasola Anasazi jest uważana za niezwykle smaczną fasolę , jest słodsza i bardziej mączysta niż inne fasole. Zawiera również o 75% mniej węglowodanów powodujących wzdęcia w porównaniu np. z fasolą typu pinto
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 852
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1948
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 444
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 852
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1948
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 444
Składniki
Fasolki Anasazi należy namoczyć przez noc A rankiem zagotować i dodać pierś kurczaka , dusić ok.45 minut na małym ogniu.
W osobnym rondlu zblaszować na oliwie cebulę pokrojoną z plasterkami korzenia Topinamburu. Dodać pokrojone owoce tomatillos i dusić przez 10 minut. Następnie wlać do gotującej się fasoli, dodać ziemniak i sół do smaku, siekane zioła Meksykańskiego oregano i siekane papryczki chilli. Dusić kolejne 15 minut.
Podawać na gorąco jakosamodzielną zupkę lub w akompaniamencie Tortilli