Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyczne ciasto marchewkowe, pomiń kakao, a kawałki czekolady zastąp orzechami włoskimi. *moja forma ma wymiary 28x19 cm.
Waga kuchenna, dwie miski, łyżka
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 10022
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1154
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11548
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 557
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 10022
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1154
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11548
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 557
Składniki
1. Umyj i obierz marchewki. Zetrzyj je do dłużej miski na tarce o dużych oczkach. 2. Dodaj jajka, cukier oraz roztopione masło i wszystko dokładnie wymieszaj. 3. W osobnej misce wymieszaj mąkę z sodą oczyszczoną, kakao, przyprawą do piernika i szczyptą soli. Następnie dodaj do marchewek. 4. Pokrój czekoladę w kostkę, wsyp do miski i wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Powstanie dość luźne ciasto. 5. Przygotuj blaszkę. Możesz wyłożyć ją papierem do pieczenia albo posmarować masłem i posypać bułką tartą. 6. Przełóż ciasto do formy i włóż do piekarnika nagrzanego do 170°C (góra, dół) i piecz przez 40-50min, do suchego patyczka. *Jeśli chcesz możesz przygotować także polewę czekoladową: - Masło umieść w garnku, dodaj cukier i kakao. Podgrzewaj na małym ogniu i mieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły, dodawaj po łyżce mleka, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Od razu polej ciasto, póki nie wystygło. 7. Gotowe smacznego!