Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
O leczniczych właściwościach aloesu mówi się bardzo dużo. Sama roślina ma działanie zmniejszające stany zapalne, wzmacniające organizm i przyspieszające regenerację tkanek. Działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo oraz obniża poziom „złego” cholesterolu i cukru we krwi.
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 1231
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 922
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 507
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 1231
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 922
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 507
Składniki
Liście aloesu należy zrywać z rośliny, która ma minimum 3 lata. Taką roślinę przed zrywaniem nie należy podlewać ok. 3 tygodnie. Liście myjemy i kroimy na mniejsze części. Układamy w słoju i lekko ubijamy. Następnie zalewamy wódką 45%. Pół litra wódki 45 % uzyskujemy ze spirytusu 95% w proporcji : 236 ml spirytusu i 263 ml wody. Zalane liście aloesu zamykamy szczelnie o odstawiamy na ok. tydzień w ciemne miejsce. Po tygodniu przecedzamy na gęstym sitku lub przez płótno i możemy zlać do buteleczek. Przechowujemy w chłodnym miejscu. Nalewka aloesowa ma wartości zdrowotne ale również można stosować ją do przemywania twarzy.