Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
O leczniczych właściwościach aloesu mówi się bardzo dużo. Sama roślina ma działanie zmniejszające stany zapalne, wzmacniające organizm i przyspieszające regenerację tkanek. Działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo oraz obniża poziom „złego” cholesterolu i cukru we krwi.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 177
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3937
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 319
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 828
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 177
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3937
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 319
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 828
Składniki
Liście aloesu należy zrywać z rośliny, która ma minimum 3 lata. Taką roślinę przed zrywaniem nie należy podlewać ok. 3 tygodnie. Liście myjemy i kroimy na mniejsze części. Układamy w słoju i lekko ubijamy. Następnie zalewamy wódką 45%. Pół litra wódki 45 % uzyskujemy ze spirytusu 95% w proporcji : 236 ml spirytusu i 263 ml wody. Zalane liście aloesu zamykamy szczelnie o odstawiamy na ok. tydzień w ciemne miejsce. Po tygodniu przecedzamy na gęstym sitku lub przez płótno i możemy zlać do buteleczek. Przechowujemy w chłodnym miejscu. Nalewka aloesowa ma wartości zdrowotne ale również można stosować ją do przemywania twarzy.