Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
O leczniczych właściwościach aloesu mówi się bardzo dużo. Sama roślina ma działanie zmniejszające stany zapalne, wzmacniające organizm i przyspieszające regenerację tkanek. Działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo oraz obniża poziom „złego” cholesterolu i cukru we krwi.
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1353
Pierniczki to smak i aromat świąt A takie nadziewane powidłami i oblane deli...
Odsłon: 130
Wyśmienita rolada ze schabu faszerowana mięsem mielonym z dodatkiem warzyw. Ś...
Odsłon: 315
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 91
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1353
Pierniczki to smak i aromat świąt A takie nadziewane powidłami i oblane deli...
Odsłon: 130
Wyśmienita rolada ze schabu faszerowana mięsem mielonym z dodatkiem warzyw. Ś...
Odsłon: 315
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 91
Składniki
Liście aloesu należy zrywać z rośliny, która ma minimum 3 lata. Taką roślinę przed zrywaniem nie należy podlewać ok. 3 tygodnie. Liście myjemy i kroimy na mniejsze części. Układamy w słoju i lekko ubijamy. Następnie zalewamy wódką 45%. Pół litra wódki 45 % uzyskujemy ze spirytusu 95% w proporcji : 236 ml spirytusu i 263 ml wody. Zalane liście aloesu zamykamy szczelnie o odstawiamy na ok. tydzień w ciemne miejsce. Po tygodniu przecedzamy na gęstym sitku lub przez płótno i możemy zlać do buteleczek. Przechowujemy w chłodnym miejscu. Nalewka aloesowa ma wartości zdrowotne ale również można stosować ją do przemywania twarzy.