Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kieszonki z ciasta francuskiego to przystawka z chrupiącego ciasta i aromatycznego mięsa mielonego z dodatkiem wielu przypraw i ziół. Całość jest bardzo pożywna i sycąca, a także dość prosta i szybka w przyrządzeniu.
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 161
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 839
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3977
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 19987
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 161
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 839
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3977
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 19987
Składniki
Przygotuj nadzienie. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i dodaj nasiona kminku. Praż je przez ok. minutę, a następnie dodaj zmiażdżony czosnek i posiekaną cebulę. Smaż do zrumienienia wszystkich składników.
Dodaj mięso mielone i wymieszaj, smażąc do utraty surowego koloru. Dołóż zioła prowansalskie, skórkę z cytryny i sól. Połącz i smaż do zrumienienia i odparowania płynu.
Nadzienie odstaw do całkowitego ostygnięcia.
Ciasto francuskie rozwiń na blacie i pokrój je na 10-12 kwadratów. Na środek każdego nakładaj po łyżce nadzienia. Złap wszystkie rogi kwadratu i złącz je ze sobą na górze, tworząc kopertę.
Gotowe kieszonki z ciasta francuskiego odkładaj na blaszkę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj wierzch rozbełtanym jajkiem i posyp całość odrobiną ziaren czarnuszki.
Wstaw całość do piekarnika rozgrzanego do 190 st. Celsjusza i piecz przez ok. 15-20 minut, do ładnego zrumienienia.
Kieszonki wyjmij i odstaw do lekkiego przestudzenia. Podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu.
Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku i zużyj w ciągu 2 dni – na ciepło lub zimno.