Grill - temat specjalny

Jak zrobić syrop z babki lancetowatej? Pomaga na kaszel, również ten alergiczny

Ta wytrzymała roślina od lat służy w ziołolecznictwie i medycynie ludowej, a syrop z babki lancetowatej wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości. Dowiedz się, jak zrobić naturalny, domowy specyfik i na co go tak właściwie stosować.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Babka lancetowata jest powszechnie spotykana na polskich łąkach. Nasze babcie zbierały ją i używały do przyrządzania naturalnego syropu na kaszel. Sprawdź, jakie właściwości ma ten domowy specyfik i jak go samodzielnie zrobić.

Sprawdź także: Naturalny lek na bolące stawy. Liście laurowe są lepsze niż specyfiki z apteki

Babka lancetowata - charakterystyka

Babka zyskała swoją nazwę, dzięki lancetowatemu, czyli podłużnemu i spiczastemu, kształtowi. Inaczej nazywana jest jeszcze babką wąskolistną, koniczynową lub języczkami polnymi. Występuje w Europie, północnej Afryce i zachodniej Azji. Babka lancetowata to niewielka bylina. Jej wąskie liście mają max. do 20 cm długości i są zebrane w rozetę. Pośrodku wyrasta jedna bezlistna łodyga, zakończona kwiatostanem.

Kiedy i gdzie zbierać babkę lancetowatą? W Polsce to gatunek pospolity, który łatwo przystosowuje się do występujących warunków. Babka kwitnie od maja do września, a rośnie na łąkach, trawnikach, polanach i przydrożach. Co ciekawe, spotykana jest też w polskich Tatrach, do wysokości 1367 m n.p.m. 

Babkę lancetowatą od lat stosuje się w lecznictwie, jako remedium na chrypkę, suchy i przewlekły kaszel, problemy trawienne oraz ukąszenia komarów. W starożytności przyrządzano z niej sok, który podawano na ukąszenia węży, a w średniowieczu - zbierano i suszono liście, aby przyrządzić specyfik na złamania i opuchliznę oraz antidotum na czary. 

Zobacz: Koktajl z buraków i jarmużu

Babka lancetowata - właściwości

Babka lancetowata służy przede wszystkim jako surowiec zielarski. Jej liście rozdrabnia się i suszy, by przyrządzić zdrowy sok, syrop, maść, okład lub odwar na wiele przypadłości.

Bylina zawiera dużo wartościowych mikroelementów, m.in. cynk, potas, witaminę C, garbniki, śluzy, składniki irydoidowe, kumarynę, flawanoidy, luteolinę i kwas krzemowy. Wykazują one m.in. właściwości przeciwzapalneantyoksydacyjne i przeciwnowotworowe

Na co pomaga syrop z babki lancetowatej? Stosowany jest głównie jako środek wykrztuśny, ponieważ działa rozkurczająco na mięśnie gładkie górnych dróg oddechowych. Łagodzi objawy infekcji oddechowych, a także astmy i alergii. Ponadto podawany jest jako antidotum na stany zapalne jamy ustnej i krtani. Śluz oraz garbniki zmniejszają przekrwienie błon śluzowych, dlatego niwelują podrażnienie gardła. Z kolei sok z liści babki zabija bakterie, chroni przed wirusami i pomaga w regeneracji zniszczonego naskórka (w tym w gojeniu ran). 

Specyfiki z babki lancetowatej podaje się też na dolegliwości żołądkowe, problemy z trawieniem oraz na opuchliznę (np. przy zmęczonych oczach lub na świąd spowodowany ukąszeniem owadów).

Reklama

Syrop z babki lancetowatej - przepis

Jak zrobić domowy syrop na kaszel? Potrzebujesz sześciu liści babki lancetowatej. Zmiel je, np. w maszynce do mięsa. Następnie przełóż do garnka, zasyp pół kilogramem cukru i zalej wodą (tak, aby przykryła cukier). Gotuj na średnim ogniu długo, aż cukier się rozpuści, a mikstura zgęstnieje.

Pamiętaj, aby od czasu do czasu porządnie ją zamieszać. Syrop z babki lancetowatej powinien wyjść słodki. Na końcu przecedź go i przelej do słoiczków. Zapasteryzuj, jeśli planujesz przechowywać go przez dłuższy czas, np. na zimę. Odstaw w chłodne i ciemne miejsce. Po otwarciu przełóż do lodówki.

Syrop z babki lancetowatej - jak pić?

Dobrze wiedzieć, jak pić syrop z babki lancetowatej, bo jego przedawkowanie może wywołać nieprzyjemne skutki uboczne, głównie biegunkę i wymioty. Sok ze świeżych liści podaje się tylko raz dziennie i to jedną łyżeczkę (jak syrop na kaszel). Odwar z suszonych liści z kolei można spożywać dwa razy dziennie po pół szklanki lub płukać nim jamę ustną dwu- lub trzykrotnie w ciągu dnia. 


Zobacz także:

Pasteryzacja w piekarniku. Ta metoda to hit wśród gospodyń »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
11
Ciasta Czarna Mauka

Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...

Odsłon: 2029

60 min
12

Polecane artykuły

Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

1
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

15
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

0
Quizy Gdzie ukryto szparagi? Zagadka na spostrzegawczość

Wielu Polakom maj kojarzy się z rozpoczęciem sezonu grillowego. W tym roku szczególną popularnością na wiosnę cieszą się też szparagi. Postanowiliś...

2