Ankieta: Ocena serwisu Smaker.pl

Naturalny lek na bolące stawy. Liście laurowe są lepsze niż specyfiki z apteki

Liści laurowych używamy przede wszystkim w kuchni. Dodając je do dań, masz pewność, że twoje potrawy nabiorą niepowtarzalnego smaku i aromatu. Niewiele osób wie jednak, że liście laurowe mogą być zbawienne dla stawów, oraz układu trawienne. Podpowiemy ci, jak przeprowadzić kurację liśćmi laurowymi.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Wawrzyn szlachetny, znany także pod nazwą liść laurowy lub liść bobkowy, to roślina pochodząca znad Morza Śródziemnego. Swoje zastosowanie znalazła głównie w kuchni, jest doskonałym dodatkiem do zup, mięs, potrawek oraz wędlin. Nie można zapomnieć jednak o jej właściwościach prozdrowotnych. Napar z liści laurowych korzystnie wpływa na układ trawienny oraz stawy.

Sprawdź także: Herbata maślana – tybetański przysmak, który dodaje energii

Właściwości liści laurowych

Liście laurowe posiadają wiele właściwości korzystnie wpływających na organizm. Znajdziesz w nich witaminy A, C, oraz szereg witamin z grupy B, nie brakuje w nich również magnezu, potasu, żelaza, wapnia, czy kwasu foliowego. Oprócz witamin i minerałów znajdziesz w nich substancje takie jak: flawonoidy, olejki eteryczne, garbniki, czy pektyny.

Roślina ta charakteryzuje się również właściwościami bakteriobójczymi, przeciwgrzybicznymi, napotnymi, przeciwwirusowymi i detoksykującymi. Pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu, wspiera układ krwionośny, oraz może być stosowany przy gojeniu się ran.

Liście laurowe stosuje się również w leczeniu zapalenia stawów, jak i stanów zwyrodnieniowych stawów i kości. Napar przygotowany na bazie tej rośliny łagodzi bóle reumatyczne. Szeroko znane jest również zastosowanie liści laurowych jako środek wspierający układ pokarmowy. Potwierdzono działanie poprawiające trawienie, ponadto pomaga w przypadku bólu brzucha, zatruć pokarmowych, a także łagodzi skutki choroby wrzodowej.

Liść laurowy działa również łagodząco w przypadku wystąpienia skórnych dolegliwości. Będzie pomocy przy leczeniu trądziku, łuszczycy, grzybicy, czy łupieżu.

Jak zrobić napar z liści laurowych?

Napar z liści laurowych działa moczopędnie oraz wspiera procesy trawienne, dlatego będzie wspomagał oczyszczanie organizmu z toksyn. Przygotowanie naparu z liści laurowych jest bardzo proste. Będziesz potrzebować:

Składniki

  • 5 g suszonych liści laurowych
  • 250 ml wrzątku

Suszone liście laurowe należy włożyć do rondelka, dolać wodę, a następnie gotować na małym ogniu przez około pięć minut. Tak przygotowany napój przelej do termosu. Po pięciu godzinach będzie nadawał się do spożycia. Napój pij niewielkimi łyczkami przez 12 godzin. Kurację stosuj przez trzy dni, każdego dnia przygotowując nową porcję naparu.

Okłady z liści laurowych na stawy 

Napar z liści laurowych będzie działał także, jako wsparcie dla zdrowia stawów oraz sposób na łagodzenie bóli reumatycznych. Wystarczy, że zagotujesz liście laurowe w wodzie, poczekasz, aż wywar wystygnie, a następnie zrobisz z nich okład, np. z bawełnianej gazy, przykładając na bolące miejsca.

Kto nie powinien pić naparu z liści laurowych?

Chociaż liście laurowe mają szereg prozdrowotnych właściwości, nie każdy może włączać je do swojej diety. W szczególności tyczy się to kobiet w ciąży, kobiet, które karmią piersią oraz dzieci. Ponadto, jeżeli masz zaburzenia krzepliwości krwi lub chorujesz na cukrzycę, przyjmujesz stale leki, np. antybiotyki, a chcesz przeprowadzić domową kurację liśćmi laurowymi, koniecznie skonsultuj ten pomysł z lekarzem.

Reklama

Zobacz także:

Jak prawidłowo stosować płyn do płukania jamy ustnej? Uważaj na te błędy »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne kimchi ze smażonym boczkiem

Nie tylko Polacy wiedzą, że wieprzowina i kapusta tworzą wielce udany związek...

Odsłon: 128

30 min
4
Desery Tort Gianduia

Deser, który sprosta oczekiwaniom nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Pusz...

Odsłon: 591

60 min
2
Dania główne pierogi z tuńczykiem i papryką

Pyszne pierogi z tuńczykiem i duszoną papryką, doprawione papryką wędzoną i c...

Odsłon: 81

>60 min
4
Śniadania Owsianka dyniowa

Smaczna i zdrowa owsianka dyniowa idealna na śniadanie w jesienne chłody dają...

Odsłon: 94

15 min
5
>60 min
1

Polecane artykuły

Informacje Z czym łączyć pigwę?

Pigwa to owoc, który można użyć do przyrządzenia pysznej nalewki albo ulubionych przetworów. Świetnie sprawdzi się również w ciastach i deserach. D...

3
Ewa gotuje Śląskie gotowanie z Ewą Wachowicz

Śląska kuchnia słynie z prostych i niedrogich, ale za to bardzo sycących dań, które wręcz zachwycają smakiem. W 458. odcinku programu "Ewa gotuje"...

5
Ewa gotuje 458. odcinek programu Ewa Gotuje

W 458. odcinku programu "Ewa Gotuje" wybierzemy się w kulinarną podróż po Śląsku. Nie zabraknie sycących i rozgrzewających dań, które zachwycą twoi...

0
Informacje Historyczne osiągnięcie polskiej barmanki

Takiego sukcesu nie osiągnął jeszcze żaden barman z Polski! Alicja Bączyk z krakowskiego lokalu TAG. zajęła 4. miejsce w najbardziej prestiżowym ko...

0