Herbata maślana – tybetański przysmak, który dodaje energii

Czy wiesz, co to jest butter tea? Tybetańska herbata maślana to napój przygotowany w specjalny sposób i z wyjątkowych składników. Mieszkańcy tego regionu piją ją, by wzmocnić organizm i dodać sobie energii. Odkryj jej właściwości i ciekawą historię.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Butter tea, czyli herbata maślana, to narodowy napój w Tybecie. Mieszkańcy tej krainy chętnie częstują nim turystów, a sami spożywają go regularnie, aby wesprzeć swój organizm. Smakuje wyjątkowo i w taki sposób też się go przygotowuje. Poznaj historię, właściwości i przepis na herbatę maślaną

Sprawdź także: Koktajle na piękną i lśniącą cerę

Tybetańska herbata maślana - historia

Herbatę maślaną pije się w Tybecie już od X wieku. W Azji nazywana jest po cha, czyli herbatą ubijaną. Przygotowuje się ją z wody, herbaty czerwonej Pu-erh, soli himalajskiej, mleka jaków i masła (wyrabianego z mleka jaków). Mieszkańcy Tybetu ogrzewają wywar nad paleniskiem, a dodatkowo ubijają herbatę w drewnianej „maselnicy", aby w naparze nie tworzyły się grudki z masła i kożuch z mleka.

Smakuje naprawdę wyjątkowo - łączy tłustą konsystencję ze słonym posmakiem i niezbyt przyjemnym aromatem. Choć nie brzmi to zachęcająco, to napój ma liczne prozdrowotne właściwości i pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Przez lokalną ludność pity jest regularnie, ale próbuje jej także wielu turystów.

Mieszkańcy serwują ją w niewielkich czarkach i jest to oznaką ich gościnności. Butter tea pije się pojedynczymi łykami, a po każdym z nich gospodarz uzupełnia naczynie, które nie powinno pozostawać puste. Niegrzecznym jest odmówić takiego poczęstunku, więc jeśli nie masz już ochoty na więcej napoju, odstaw pełną czarkę i wypij ją tuż przed wyjściem - wtedy nie zostanie ona ponownie uzupełniona. Azjaci wierzą, że jeśli ktoś nie dopije swojej herbaty maślanej, to jeszcze powróci do Tybetu.

Zobacz: Pudding chia z japońską matchą

Tybetańska herbata maślana - właściwości

Kto powinien pić tybetańską herbatę maślaną? Przede wszystkim ludność tego regionu, która ze względu na położenie geograficzne, mierzy się z trudnymi warunkami klimatycznymi. Duże wysokości terenu sprawiają, że jest tam po prostu bardzo zimno.

Mieszkańcy piją więc kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt takich herbat dziennie, by dostarczyć energię organizmowi. Butter tea zawiera dużo kalorii, co pozwala uzupełniać zapotrzebowanie energetyczne. Masło nawilża też usta, które mogą pękać od mrozu. Nabiał, pochodzący od jaków i użyty do przygotowania herbaty, jest znacznie zdrowszy i bogatszy w mikroelementy, niż ten dobrze znany, czyli krowi.

Sprawdź także: Czym zastąpić masło w cieście?

Tybetańska herbata maślana - przepis

Jak łatwo można się domyślić, przygotowanie tybetańskiej herbaty maślanej w domowych warunkach wcale nie jest takie proste. Przede wszystkim w Europie trudno nabyć składniki, z których przyrządza się oryginalne po cha.

Możesz jednak zamienić nabiał (mleko i masło) na ten pochodzący od krowy. Choć stracisz tradycyjny aromat napoju (co wielu uzna za plus!) i nie będzie on bogaty w aż tyle wartościowych minerałów, to przynajmniej poeksperymentujesz w kuchni i zbierzesz podobne doświadczenia, jak przy piciu klasycznego butter tea. 

Wypróbuj przepis na tybetańską herbatę maślaną, żeby przekonać się o jej właściwościach:

Składniki

  • 10-15 gramów herbaty Pu-erh,
  • ok. pół litra wody,
  • 2 łyżki soli himalajskiej,
  • pół szklanki mleka,
  • 2 łyżki masła.

Herbatę umieść w garnku i zalej wrzątkiem (ok. pół litra), aby parzyła się przez kilka minut. Gdy napar będzie już mocny, wsyp dwie łyżki soli i wlej pół szklanki mleka (oryginalnie jaka, ale w Polsce użyj krowiego). Zamieszaj dokładnie i zagotuj na średnim ogniu. 

Wyjmij drugi garnek i na jego dnie umieść masło. Zalej je gorącą jeszcze herbatą z mlekiem i solą. Choć Tybetańczycy ubijają herbatę ręcznie w specjalnym urządzeniu, ty wykorzysta spieniacz do mleka lub mikser, aby dokładnie połączyć masło z pozostałymi składnikami. 

Przygotowana herbata maślana jest gęsta, kremowa i bardzo słona. 

Zobacz także:

Jak prawidłowo stosować płyn do płukania jamy ustnej? Uważaj na te błędy »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne kimchi ze smażonym boczkiem

Nie tylko Polacy wiedzą, że wieprzowina i kapusta tworzą wielce udany związek...

Odsłon: 124

30 min
4
Desery Tort Gianduia

Deser, który sprosta oczekiwaniom nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Pusz...

Odsłon: 580

60 min
2
Dania główne pierogi z tuńczykiem i papryką

Pyszne pierogi z tuńczykiem i duszoną papryką, doprawione papryką wędzoną i c...

Odsłon: 75

>60 min
4
Śniadania Owsianka dyniowa

Smaczna i zdrowa owsianka dyniowa idealna na śniadanie w jesienne chłody dają...

Odsłon: 91

15 min
5
>60 min
1

Polecane artykuły

Informacje Z czym łączyć pigwę?

Pigwa to owoc, który można użyć do przyrządzenia pysznej nalewki albo ulubionych przetworów. Świetnie sprawdzi się również w ciastach i deserach. D...

3
Ewa gotuje Śląskie gotowanie z Ewą Wachowicz

Śląska kuchnia słynie z prostych i niedrogich, ale za to bardzo sycących dań, które wręcz zachwycają smakiem. W 458. odcinku programu "Ewa gotuje"...

3
Ewa gotuje 458. odcinek programu Ewa Gotuje

W 458. odcinku programu "Ewa Gotuje" wybierzemy się w kulinarną podróż po Śląsku. Nie zabraknie sycących i rozgrzewających dań, które zachwycą twoi...

0
Informacje Historyczne osiągnięcie polskiej barmanki

Takiego sukcesu nie osiągnął jeszcze żaden barman z Polski! Alicja Bączyk z krakowskiego lokalu TAG. zajęła 4. miejsce w najbardziej prestiżowym ko...

0