Jakiej żywności nie wolno pakować w folię aluminiową? Czym zastąpić folię i gdzie ją wyrzucać?

Trudno wyobrazić sobie kuchnię bez folii aluminiowej. Mało kto jednak zastanawia się, jakiej żywności nie wolno w nią zapakować. Dowiedz się, czym zastąpić folię aluminiową, jeśli zajdzie taka potrzeba. Choć nie musisz jej wyrzucać, to naucz się kilku prostych zasad.

Jakiej żywności nie wolno pakować w folię aluminiową? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jeśli dotychczas nie zastanawiałeś się, jak stosować folię aluminiową do żywności, lepiej przeczytaj artykuł. Nie zawsze dobrym rozwiązaniem będzie opakowanie jedzenia akurat tym produktem. Jeśli nie wiesz też, czym go zastąpić i gdzie wyrzucać folię aluminiową, wszystkie niezbędne odpowiedzi znajdziesz poniżej.

Sprawdź także: Zimowy koktajl odchudzający z aromatem. Pijesz z przyjemnością, boczki znikają

Czy stosowanie folii aluminiowej jest zdrowe?

Folię aluminiową najczęściej wykorzystuje się do obróbki termicznej i przechowywania produktów spożywczych lub gotowych dań. Jej dwie powłoki - błyszcząca i matowa - pełnią odrębne funkcje. Pierwsza z nich - gromadzi ciepło (np. podczas pieczenia czy grillowania), a matowa - przepuszcza powietrze i pozwala na dłuższą konserwację potraw (np. w lodówce).

Choć jest bardzo popularna, wiele osób zastanawia się, czy stosowanie folii aluminiowej jest zdrowe? Opinie na ten temat są podzielone - niektóre źródła twierdzą, że w trakcie obróbki termicznej, gdy np. pieczemy mięso w folii, wytwarzają się niebezpieczne związki glinu. Te z kolei przenikają do żywności (wraz z bisfenolem A, czyli związkiem chemicznym często stosowanym przy produkcji metalowych puszek i opakowań do kontaktu z żywnością), a ich nadmierne spożycie może prowadzić do dolegliwości ze strony układu nerwowego, hormonalnego czy rozrodczego.

Jakiej żywności nie wolno pakować w folię aluminiową?

Choć zdania na temat tego, czy stosowanie folii aluminiowej jest zdrowe, są podzielone, lepiej zapamiętać, z jaką żywnością wchodzi ona w szczególnie niebezpieczną reakcję. Zagrożeniem dla zdrowia może być połączenie aluminium z kwaśnymi produktami. Nie warto więc do folii podczas pieczenia czy grillowania wkładać m.in. cytrusów, kiszonek lub pomidorów. Jeśli planujesz upiec rybę z cytryną albo mięso z pomidorami, przełóż je do naczynia żaroodpornego.

Zresztą nie tylko podczas podgrzewania cząstki glinu i bisfenolu A przenikają do jedzenia. Dzieje się to również podczas owinięcia folią chłodnego jedzenia, np. gotowych posiłków. Choć aluminium jest słabo przyswajalne przez ludzki organizm i w większości przez niego wydalany, wciąż może obciążać nerki. Jakiej żywności nie wolno pakować w folię aluminiową? Pamiętaj o kwaśnych produktach, ale także o sokach wydobywających się z warzyw czy owoców.

Czym zastąpić folię aluminiową w kuchni?

Jeśli więc chcesz zapakować pomidora, cytrynę czy ogórki, użyj do tego specjalnych pojemników. Czym zastąpić folię aluminiową w kuchni? Najlepiej sprawdzą się szklane słoiki czy opakowania i papierowe opakowania. Unikaj puszek i kartonów, które od środka są wyściełane warstwą folii. Plastikowe pudełka powinny z kolei zawierać odpowiednie certyfikaty jakości i użytych do ich produkcji materiałów. Jeśli chcesz mieć pewność, że do twojej żywności nie przedostają się szkodliwe substancje, po prostu najlepiej korzystaj ze szklanych lub papierowych opakowań.

Gdzie wyrzucać folię aluminiową?

Jak łatwo się domyślić, folia aluminiowa to w większości zwalcowane, stopione aluminium, czyli metal. Ta czysta obowiązkowo musi trafić do żółtego pojemnika na metale i tworzywa sztuczne. A gdzie wyrzucać zabrudzoną folię aluminiową? Okazuje się, że do tego samego kosza - powinno się ją jednak wcześniej przemyć z resztek. Nietrudno więc zapamiętać zasady dotyczące segregacji tego odpadu.

Źródło: Smaker.pl, deccoria.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Dlaczego wieszamy orzechy włoskie na choince? Według wierzeń mają niezwykłe znaczenie »

Śledzie po grecku zawsze robią furorę. Ewa Wachowicz zapewnia: wszystkim smakują »

Tycie na twarzy i obrzęk wokół oczu to pierwsze objawy. Choruje ważny narząd »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto drożdżowe.

Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.

Odsłon: 36

30 min
3
Ciasta Czarna Mauka

Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...

Odsłon: 1985

60 min
11

Polecane artykuły

Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0