Jedz codziennie garść migdałów. Szybko przekonasz się, jak twój organizm zareaguje

Jakie migdały jeść - ze skórką czy blanszowane? Choć zwolenników jednych, jak i drugich jest wiele, to trzeba przyznać, że warto jeść oba! Te bakalie są naprawdę zdrowe. Jakie są właściwości migdałów i jakie mają wartości odżywcze? Przekonaj się, dlaczego warto włączyć je do diety.

Migdały - właściwości | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Migdały, czyli nasiona owoców migdałowca, to świetna przekąska i dodatek do wielu dań. Optymalna dawka tych bakalii to około 30 g dziennie (czyli 20-23 sztuki). Wyróżnia się dwa ich rodzaje - słodkie i gorzkie. W kuchni zastosowanie znajdują pierwsze z nich - to uniwersalny składnik przetworów, deserów i dań głównych. Sprawdź, jakie migdały jeść - ze skórką czy blanszowane oraz jakie mają wartości odżywcze i właściwości. 

Migdały - wartości odżywcze

Trzeba przyznać, że migdały są dość kaloryczne - 100 g produktu zawiera 580 kcal. Mimo to są wciąż polecane na diecie odchudzającej. Dlaczego? Bo dostarczają dużo energii i zapewniają uczucie sytości na dłużej (dzięki błonnikowi). Co więcej, kaloryczność migdałów wynika głównie z zawartości zdrowych tłuszczów nienasyconych

Jedząc regularnie te bakalie, dostarczamy organizmowi witaminy A, E i te z grupy B oraz szereg wartościowych minerałów, w tym wapń, magnez, żelazo, potas czy cynk. Migdały to bogate źródło antyoksydantów białka.

Migdały - właściwości

Gdy wiesz już, jakie wartości odżywcze mają migdały, przyszedł czas na poznanie ich właściwości. Na co pomagają migdały? Dzięki zawartości witamin przyczyniają się do budowania silniejszej odporności i prawidłowej regeneracji skóry. Czynią włosy i paznokcie twardszymi i zdrowszymi. Nienasycone kwasy tłuszczowe z kolei wspierają układ krążenia i pracę serca. Przede wszystkim wzmacniają naczynia krwionośne, co prowadzi z kolei do obniżenia ciśnienia krwi

Regularne spożywanie migdałów zmniejsza też ryzyko wielu chorób, w tym udaru, zawału serca, cukrzycy i miażdżycy. Migdały zobojętniają kwasy żołądkowe, a tym samym łagodzą dokuczliwe uczucie pieczenia. Mogą również zmniejszać uczucie mdłości (m.in. ciążowe) oraz uspokajać. Bakalie jedzone regularnie działają korzystnie na układ nerwowy - wszystko za sprawą magnezu. 

Migdały są bardzo bogatym źródłem białka - poleca się je więc sportowcom i wegetarianom oraz weganom, do wzmacniania kości i mięśni. Warto stosować je przy chorobach układu moczowego i dróg żółciowych oraz jako lek wykrztuśny w schorzeniach oskrzeli. Działają także przeciwzapalnie.

Jakie migdały jeść - ze skórką czy blanszowane?

Jak jeść migdały - ze skórką czy bez? Jeśli tylko masz wybór, zdecyduj się na te „nieobrane". Okazuje się, że skórka migdałów pozytywnie wpływa na florę bakteryjną jelit. Wspomaga i stymuluje aktywność zdrowych bakterii, a to z kolei usprawnia proces trawienia. 

Migdały ze skórką czy bez? Na korzyść tych pierwszych przemawia fakt, że znajdują się w nich liczne antyoksydanty (flawonoidy). Te hamują procesy starzenia się organizmu, działają antynowotworowo, ale też m.in. obniżają cholesterol.

Kto nie powinien jeść migdałów?

Wiadomo, że te pyszne bakalie świetnie sprawdzą się w jadłospisie m.in. u wszystkich osób cierpiących z powodu stanów zapalnych, u cukrzyków czy kobiet w ciąży. Kto jednak nie powinien jeść migdałów? 

Na migdały powinni uważać pacjenci z problemami ze strony nerek i pęcherzyka żółciowego - zbyt duża dawka bakalii może doprowadzić do krystalizacji. Oczywiście głównym przeciwwskazaniem do spożywania migdałów jest stwierdzone uczulenie. Albumina i konglutyna gamma, czyli dwa składniki migdałów, wywołują alergiczne reakcje skórne i dolegliwości pokarmowe lub oddechowe. 

Jeśli możesz używać migdałów w swojej diecie, zdecydowanie dodaj je do jadłospisu. Poniżej znajdziesz kilkanaście inspirujących przepisów na migdałowe desery:

1. Proste ciasto migdałowe

 Proste ciasto migdałowe Zobacz przepis

Proste ciasto migdałowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Tiramisu czekoladowo-migdałowe

 Tiramisu czekoladowo-migdałowe Zobacz przepis

Tiramisu czekoladowo-migdałowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Zdrowe masło migdałowe - sprawdzony przepis

 Zdrowe masło migdałowe - sprawdzony przepis Zobacz przepis

Zdrowe masło migdałowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Ciasto kokosowo-migdałowe

 Ciasto kokosowo-migdałowe Zobacz przepis

Ciasto kokosowo-migdałowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Deserki mandarynkowo-migdałowe

 Deserki mandarynkowo-migdałowe Zobacz przepis

Deserki mandarynkowo-migdałowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Migdałowe bezglutenowe ciacho z żelką

 Migdałowe bezglutenowe ciacho z żelką Zobacz przepis

Migdałowe bezglutenowe ciacho z żelką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Migdałowe ciasteczka Meryl Streep

 Migdałowe ciasteczka Meryl Streep Zobacz przepis

Migdałowe ciasteczka Meryl Streep / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Cantuccini z morelami i migdałami

 Cantuccini z morelami i migdałami Zobacz przepis

Cantuccini z morelami i migdałami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Migdałowe babeczki z malinami

 Migdałowe babeczki z malinami Zobacz przepis

Migdałowe babeczki z malinami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Kakaowo-migdałowe ciasto z gruszkami

 Kakaowo-migdałowe ciasto z gruszkami Zobacz przepis

Kakaowo-migdałowe ciasto z gruszkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Amlou - marokańskie masło migdałowe

 Amlou - marokańskie masło migdałowe Zobacz przepis

Amlou - marokańskie masło migdałowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Wystarczą trzy dziennie, żebyś już po tygodniu poczuła różnicę »

Zapomniany hit na odporność. Poprawia też pracę mózgu, wzrok, skórę i kości »

Dlatego pączki piją tłuszcz na potęgę. Dodaj do przepisu jeden składnik »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Karkówka z grilla

Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.

Odsłon: 104

30 min
5
60 min
8

Polecane artykuły

Ewa gotuje Szybka i smaczna kuchnia Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku kultowego już programu „Ewa Gotuje”, aktorka Małgosia Socha, pod okiem prowadzącej, przygotowała szybkie i niezwykle smaczne pot...

2
Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0