Ewa_Gotuje

Jedzenie w podróży. Co zabrać ze sobą do samochodu?

Wyjazd samochodem, autobusem lub pociągiem jest świetną przygodą! Wybierając jedzenie w podróż, należy dokładnie przemyśleć swoje decyzje. Jedzenie powinno być mało brudzące, zwarte i nie rozpuszczać się w wysokiej temperaturze. Poznaj inspiracje i przeżyj urlop życia!

Fot. 123RF/Picsel

Poranne śniadanie

Jeśli wyjazd planowany jest o poranku - zjedz pożywne śniadanie. Omlet, domowe musli, tosty lub jajecznicę. Staraj się unikać ciężkostrawnych dań, które wywołają niepotrzebny ból brzucha, wzdęcia i dyskomfort związany ze ściśniętym brzuchem. To samo dotyczy produktów moczopędnych jak owoce, kawa i słodkie napoje gazowane. Podróż autem ma to do siebie, że planowane są przystanki na toaletę. Nieustanne zatrzymywanie pojazdu może być uciążliwe, dlatego zrezygnuj z produktów o działaniu przeczyszczającym jak jabłka lub potrawy pikantne.

Jakie jedzenie w drogę?

Na początku ustal, ile posiłków i przekąsek przyda się w ciągu całej podróży. Kluczowy jest tutaj czas podróży. Sprawdź, czy na wybranej trasie dostępne będą sklepy, bary i restauracje. Postaw na lekkostrawne dania z warzyw, makarony, treściwe sałatki, dania ryżowe i wodę. Pita małymi łyczkami przyniesie ochłodę i jest o niebo lepsza od słodkiej coli i oranżady. Napoje dobrze schować do lodówki turystycznej, która przyda się nie tylko w samochodzie, w wynajętym domku, ale też na plaży! Przekąskami mogą być wafelki, wafle ryżowe, chrupki, paluszki, orzechy, banany, batoniki z ziaren i różne musy owocowe. Świetnym rozwiązaniem są też warzywa pokrojone w słupki lub pomidorki koktajlowe. Na wakacjach nie warto sobie odmawiać! Jeśli masz ochotę na fast food, chipsy cebulowe lub mleczne cukierki - zabierz je w drogę!

Kanapki suche, ale nie za suche!

Kanapki to obowiązkowy towarzysz podróży. Jeśli nie zdążysz ich przygotować w domu, z pewnością znajdziesz je na stacji benzynowej lub w punkcie gastronomicznym. Kanapki suche nie mogą być za suche, ponieważ nie smakują wtedy tak smacznie. Lubisz dużą ilość masła, ketchupu lub majonezu? Przygotuj pokrojone kawałki chleba, masło w pudełku, a sosy zapakuj w butelkach do plecaka. Kanapki mogą być urozmaicone pomidorami, szynką, jajkiem gotowanym i serkami! Zadbaj tylko o ich odpowiednie opakowanie w folię spożywczą lub w srebrną folię. Dobrą propozycją są też pojemniki szczelnie zamykane bądź niewiele torby termiczne. Wybieraj takie składniki kanapek, które po długim czasie podróży utrzymają się w świeżym stanie. Niekorzystne będą sery w plastrach, dżemy bądź wędliny, które szybko wyschną i utracą swój smak. Na rynku znajdziesz dodatki do kanapek w małych wersjach. Zamiast pakować cały słoik dżemu, wybierz wersję 25 g.


Reklama

 

Najlepsze jedzenie to takie, które przetrwa wysoką temperaturę i długie godziny jazdy. Przekąski powinny być też lekkostrawne, sycące i smaczne. Na medal spiszą się tradycyjne kanapki, słodkie ciasteczka i batoniki, świeże owoce, warzywa i lekkie sałatki. Lubisz kawę i herbatę? Zapakuj ją w termos i uważaj, aby nie poparzyć się gorącym napojem. Wysokie ryzyko popsucia się z pewnością dotyczy produktów mlecznych, kanapek z chrupiącym pieczywem, śliwek, gotowych dań ze stacji benzynowych i kompotów. Nie przejmuj się, jeśli zapakujesz za mało jedzenia. Sklepy znajdziesz wszędzie, a promocje na przekąski w sklepie Polski Koszyk.

 

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka z burakiem

Warzywa stanowią doskonały dodatek do naszych potraw. Podawane na różne sposo...

Odsłon: 128

30 min
1
15 min
3
Zupy Pomidorowa dla maturzysty

...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...

Odsłon: 890

15 min
16

Polecane artykuły

Ewa gotuje Szybka i smaczna kuchnia Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku kultowego już programu „Ewa Gotuje”, aktorka Małgosia Socha, pod okiem prowadzącej, przygotowała szybkie i niezwykle smaczne pot...

2
Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0