Grill - temat specjalny

Jesienne przepisy dla koneserów

Jesienią szukamy potraw, które jednocześnie rozgrzeją nas od środka i usatysfak-cjonują nasze kubki smakowe. I choć o tej porze roku wydawać by się mogło, że ilość świeżych produktów w sklepach i na targowiskach jest mniejsza, niż latem, to warto pomyśleć nad wykorzystaniem w kuchni sezonowych i lokalnych warzyw, grzybów i dobrej jakości mięs.

Fot. materiały prasowe

A jeśli zależy nam, żeby jeszcze intensywniej wydobyć smak serwowanych potraw, pamiętajmy o odpowiednim winie, które będzie idealnym dodatkiem do naszych je-siennych propozycji. Szef kuchni, Marcin Sikora, ambasador marki Winiarnia Zamojska, prezentuje przepisy, inspirowane winami z polskich owoców, które z całą pewnością będą tworzyć z nimi wyborny duet

Pierś z kaczki, pieczona brukselka z kurkami, śliwkami i rodzyn-kami

Pasujące wino: Czarna porzeczka
Czas przygotowania: około 120 minut plus czas marynowania mięsa
Składniki:
⁃ filet z kaczki - 4 sztuki (około 1 kg)
⁃ sos sojowy - 100 ml
⁃ czosnek - 4 ząbki
⁃ cebula pokrojona w kostkę - 50 g
⁃ brukselka świeża pokrojona na pół - 800 g
⁃ kurki świeże - 200 g (można zastąpić mrożonymi)
⁃ śliwki świeże przekrojone na pół -150 g
⁃ rodzynki - 80g
⁃ świeży rozmaryn
⁃ masło - 150 g
⁃ sól i pieprz do smaku
⁃ miód - 2 łyżki
⁃ olej - 80 ml
⁃ majeranek - 2 łyżki

Sposób przygotowania
- sos sojowy wlej do miski, dodaj dwa posiekane ząbki czosnku, 2 łyżki miodu, łyżkę majeranku, olej. Wymieszaj.
- natnij skórę na filecie z kaczki do mięsa, następnie odrobinę posól od strony mięsa i zamarynuj w przygotowanej marynacie z sosu sojowego
- odstaw na noc do lodówki
- zamarynowane filety z kaczki smaż na patelni (od strony skóry na zimnej patelni), z obu stron na rumiano (nie wylewaj marynaty która pozostała w misce)
- rozpuść na patelni odrobinę masła i zeszklij na nim cebule i posiekane 2 ząbki czosnku , następnie dodaj oczyszczone i pokrojone kurki oraz brukselkę i chwilę przesmaż
- przesmażoną brukselkę z kurkami przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj po-krojone śliwki i rodzynki, a następnie pozostałą marynatę
- wymieszaj, doprawiając solą, pieprzem i majerankiem
- na brukselkę ułóż filety z kaczki, resztę masła i świeży rozmaryn
- piecz w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku przez około 35-40 minut, bez ter-moobiegu
- podawaj z Winiarnia Zamojska Czarna Porzeczka

Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem, orzechami i figami

Czas przygotowania: 90 minut

Pasujące wino: Gruszka

Składniki:
⁃ ziemniaki (obrane i krojone w 0,5 cm plastry) 800 g
⁃ świeży szpinak baby - 80 g
⁃ orzechy mix - 100 g (dowolne, np. włoskie, arachidowe)
⁃ ser lazur - 80 g
⁃ ser philadelphia - 180 g
⁃ śmietanka 30% - 500 ml
⁃ jajka - 4 szt
⁃ figi świeże - 5 szt
⁃ sól i pieprz do smaku
⁃ cynamon -1 łyżeczka
⁃ gałka muszkatołowa - 1 łyżeczka
⁃ rozmaryn świeży, posiekany - 1 łyżeczka
⁃ masło do wysmarowania formy
⁃ bułka tarta do wysypania formy
⁃ mąka pszenna - 2 łyżki
Sposób przygotowania
- do miski wlej śmietankę , dodaj jajka, serek philadelphia, cynamon, gałkę muszka-tołową, rozmaryn, mąkę. Wszystko wymieszaj i dopraw do smaku solą i pie-przem
- formę do tarty wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą
- w wysmarowanej formie ułóż jedną warstwę ziemniaków, zakładając jeden na dru-gi w rzędzie
- ziemniaki przykryj szpinakiem, posyp połową pokruszonego sera lazur i połową posiekanych orzechów, zalej połową przygotowanej masy ze śmietanki
- ułóż drugą warstwę ziemniaków , szpinaku i orzechów całość zalej pozostałą masą
- ułóż na wierzchu pokrojone w ósemki figi i piecz w rozgrzanym do 150 stopni pie-karniku przez około 60 minut, bez termoobiegu

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5
Desery Muffinkowe babeczki z dżemem

Babeczki upiekłam na majówkę, przepis bardzo prosty i szybki , a babeczki sma...

Odsłon: 221

30 min
8
30 min
9
15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

1
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

3
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17