Jest słodki, uwielbiany przez dzieci, ale może być szkodliwy. Czy warto jeść ananasa?

Jedni nie wyobrażają sobie lata bez truskawek, inni w upalne dni uwielbiają zajadać się arbuzami. Jest również grupa osób, której wakacje kojarzą się ze smakiem ananasa. Ten owoc jest pyszny, zdrowy, ale niestety w niektórych wypadkach może ci zaszkodzić. Czy niedojrzały ananas może być trujący?

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Ananas pochodzi z Ameryki Południowej, natomiast do Europy trafił za sprawą Krzysztofa Kolumba. Obecnie największe plantacje tych owoców znajdują się w Brazylii, Meksyku, oraz na Hawajach. Ananas ma sporo wartości odżywczych, należy jednak pamiętać, że dotyczy to tylko świeżego owocu. W puszkowanych ananasach, na próżno szukać cennych właściwości prozdrowotnych, znajdziemy w nich natomiast tonę cukru.

 Sprawdź także: 10 najlepszych przepisów z agrestem w roli głównej

Właściwości ananasa

Dlaczego warto jeść ananasy? Ponieważ dostarczają wielu cennych witamin i minerałów, a spożywanie ich wspiera odporność. Znajdziesz w nich, m.in. witaminę: C, A, PP, witaminy z grupy B, a także żelazo, cynk, miedź i kwas foliowy. Co więcej, jedzenie ananasów pozytywnie wpływa na wygląd, ponieważ działa również antyoksydacyjnie. Ponadto owoce te są źródłem przeciwutleniaczy, które neutralizują toksyny oraz sprzyjają walce z wolnymi rodnikami. Co nadaje im również działanie przeciwnowotworowe.

Czy ananasy można jeść na diecie? Oczywiście, że tak, owoce te są niskokaloryczne i lekkostrawne. W 100 g znajdziesz jedynie 50 kcal. Warto wspomnieć również o bromelainie, jest to enzym, który wspiera prawidłowe trawienie, działa przeciwzakrzepowo i przeciwzapalnie, oraz poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego. Dodatkowo zawarty w ananasie błonnik działa korzystnie na jelita oraz sprawia, że dłużej poczujesz się syty.

Niewiele osób wie, że ananas może być przydatny również, podczas infekcji gardła i układu oddechowego. Wystarczy, że zastosujesz płukankę ze świeżo wyciśniętego soku z ananasa. Ten naturalny sposób może skutecznie złagodzić uporczywy kaszel.  

Dlaczego ananas piecze i szczypie w język?

Znasz to uczucie, kiedy wgryzając się w świeży kawałek ananasa, odczuwasz na języku pieczenie i szczypanie. Odpowiada za nie wspomniana wcześniej  bromelaina, enzym ten trawi białko, właśnie dlatego odczuwasz na języku mrowienie lub pieczenie. Najwięcej tej substancji znajdziesz w twardym rdzeniu owocu, dlatego obierając ananasa najlepiej go dokładnie wykroić.

O działaniu bromelainy, warto pamiętać podczas przygotowywania galaretki z owocami. Zawarty w ananasie enzym spowoduje, że galaretka, do której dodamy ananasa, nie będzie chciała stężeć. Ponieważ zawarta w niej żelatyna (białko) będzie rozkładane przez ten enzym.

Czy niedojrzały ananas jest trujący?

Pamiętaj, by nie kupować niedojrzałych ananasów. Takie owoce mogą być trujące, a ich zjedzenie skutkować bólem brzucha i biegunką. Może również spowodować silne podrażnienie gardła.

Jak sprawdzić, czy ananas jest dojrzały? Na pewno warto zwrócić uwagę na to, czy wybrany przez nas owoc pachnie. Niedojrzały ananas nie będzie wydzielał charakterystycznego zapachu. Warto sięgać również po owoce o dużym pióropuszu (liściach) w intensywnie zielonym kolorze. Możesz przeprowadzić również szybki test, wystarczy, że pociągniesz za jeden z wewnętrznych liści. Jeśli łatwo da się go wyciągnąć, ananas jest dojrzały.

Plusy i minusy jedzenia ananasa 

Jedzenie ananasa ma wiele korzyści. Wspiera odporność, pomaga walczyć z przeziębieniami, działa korzystnie na układ pokarmowy, dzięki zawartości manganu wzmacnia kości, ma właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Dodatkowo spożywanie ananasa chroni wzrok. Jest również polecany osobom, które się odchudzają.

Z ananasa powinny natomiast zrezygnować osoby cierpiące na choroby: dwunastnicy, wątroby i nerek. Przeciwskazaniem do jedzenia tego owocu będą również wrzody i nadkwaśność. Ostrożność powinny zachować również kobiety w ciąży oraz osoby zażywające: leki przeciwzakrzepowe, antybiotyki, antydepresanty i leki uspokajające.

Przepisy z ananasem w roli głównej

Masz ochotę na pyszny deser z ananasem, a może chcesz spróbować go w wersji wytrawnej? Po dawkę kulinarnych inspiracji sięgnij do przepisów naszych użytkowników.

1. Grillowany ananas

 Grillowany ananas Zobacz przepis

Grillowany ananas / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Ciasteczka z ananasem

 Ciasteczka z ananasem Zobacz przepis

Ciasteczka z ananasem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Biszkopt z ananasem

 Biszkopt z ananasem Zobacz przepis

Biszkopt z ananasem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Ciasto z ananasem

 Ciasto z ananasem Zobacz przepis

Ciasto z ananasem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Marynowany ananas

 Marynowany ananas Zobacz przepis

Marynowany ananas / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Sałatka z ananasem

 Sałatka z ananasem Zobacz przepis

Sałatka z ananasem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Karmelizowany ananas

 Karmelizowany ananas Zobacz przepis

Karmelizowany ananas / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Sałatka z ananasem

 Sałatka z ananasem Zobacz przepis

Sałatka z ananasem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Wieprzowina z ananasem

 Wieprzowina z ananasem Zobacz przepis

Wieprzowina z ananasem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Kurczak z ananasem

 Kurczak z ananasem Zobacz przepis

Kurczak z ananasem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Rewelacyjna lemoniada z ananasem

 Rewelacyjna lemoniada z ananasem Zobacz przepis

Rewelacyjna lemoniada z ananasem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Jak prawidłowo nawozić ogórki gruntowe? »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Śniadania Racuchy z borówką

Pyszne śniadanie polecam i gwarantuję, że będziecie bardzo często wracać do t...

Odsłon: 514

60 min
7
15 min
3
15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0