Ewa_Gotuje

Kanapka idealna. Czy znasz wszystkie składniki?

Kończy się lato, zaczyna szkoła i praca - oznacza to powrót do codziennych obowiązków, a te najlepiej wykonuje się z pełnym żołądkiem. Jak zadbać o to, żeby posiłki poza domem były zdrowe, zbilansowane, sycące i - co równie ważne - smaczne? Wystarczy wiedzieć, jak przygotować kanapkę idealną. To proste - zaczynamy!

Pieczywo. Z jednej strony kwestia gustu, a z drugiej - da się wskazać to obiektywnie "lepsze". Niezależnie od tego, czy wolimy jasne czy ciemne, w formie chleba czy bułki - warto kupować to z prostym składem i naturalne. Nie musi pochodzić koniecznie z piekarni, ale zdecydowanie bardziej najemy się porządnym chlebem wieloziarnistym niż pakowanym pieczywem tostowym z supermarketu.

Dodatki. "Jedz warzywa" to jedno z podstawowych haseł dietetyków. Dlatego nie zapominajmy o tym, żeby napakować naszą kanapkę witaminami. Jedni wolą świeży zestaw, np. sałata, pomidor i rzodkiewki, a inni ogórki konserwowe i oliwki - o gustach dyskutować nie będziemy. Ważne jest to, żeby wnętrze kanapki miało najlepiej kilka kolorów. Polecamy też skropić warzywa oliwą.

Mięso. Na koniec przechodzimy do serca naszej kanapki, czyli wędliny. Warto wybrać taką, która będzie smaczna, a jednocześnie pozbawiona niepotrzebnych dodatków. Świetnym przykładem jest kurczak z Kurnej Półki - zdrowy, lekki, soczysty, a w składzie znajdziemy tylko... kurczaka, przyprawy i sól peklującą. Tak, jak być powinno. Dodatkowo, zgodnie z zasadą "od ziarna do stołu", mamy gwarancję, że Cedrob z Kurnej Półki to wędlina najwyższej jakości.

Tak przygotowana kanapka dostarczy nam węglowodanów złożonych, błonnika, jakościowego białka, zdrowych tłuszczów oraz niezbędnych do funkcjonowania witamin. Smacznego!

Advertisement

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Kanapka Sloppy Joe

Kanapka Sloppy Joe to popularna amerykańska przekąska typu fast food, wciąż n...

Odsłon: 668

60 min
7
60 min
5
60 min
10
15 min
6
Ciasta Ciasto drożdżowe.

Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.

Odsłon: 205

30 min
4

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0