Artykuł z ekspozycją partnera
Kanapka z jajkiem w koszulce
Składniki:
- 1 kromka żytniego chleba
- 1 awokado
- 2 plastry sera Królewskiego Sierpc
- 1 pomidor
- Garść kiełków słonecznika
- 1 jajko
- 1 łyżka oliwy
- Pieprz i sól
Przygotowanie:
Chleb skrapiamy oliwą. Obieramy awokado, wyciągamy pestkę, kroimy miąższ na plastry i układamy je na kromce. Następnie kroimy pomidora na plastry i układamy na kanapce, przekładając plastrami sera Królewskiego. Na wierzch kładziemy kiełki. Wlewamy wodę do rondelka, stawiamy na ogień i doprowadzamy do wrzenia. W tym czasie wbijamy jajko do miski. Kiedy woda się zagotuje, zmniejszamy ogień i powoli wlewamy jajko. Używając łyżki, staramy się obtoczyć żółtko białkiem. Gotujemy 1 minutę, po tym czasie wyciągamy jajko łyżką cedzakową i układamy je na kanapce. Doprawiamy pieprzem i solą.
Ciabatta z żółtym serem i szynką szwarcwaldzką
Składniki:
- 1 ciabatta
- 2 listki sałaty masłowej
- 1 plaster sera Królewskiego Sierpc
- 1 plaster szynki szwarcwaldzkiej
- 1 łyżka oliwy
- Pieprz i sól
Przygotowanie:
Ciabattę przekrawamy na pół i skrapiamy oliwą. Sałatę myjemy, osuszamy i kładziemy na kanapce, na niej układamy zwinięty plaster sera żółtego oraz szynki szwarcwaldzkiej. Doprawiamy grubo mielonym pieprzem i solą.
Bajgiel z żółtym serem i figą
Składniki:
- 1 bajgiel
- 2 plastry sera Królewskiego Sierpc
- 1 duża figa
- 3-4 orzechy włoskie
- 1 łyżeczka miodu
- Masło
Przygotowanie:
Bajgla przekrawamy na pół, dolną część smarujemy masłem. Kładziemy pierwszy plaster żółtego sera. Figę myjemy i kroimy na cienkie plastry, układamy 2-3 na serze. Powtarzamy czynność z drugim plastrem sera i pozostałymi plastrami figi. Całość polewamy miodem. Na koniec oczyszczamy orzechy i siekamy je na mniejsze kawałki. Posypujemy nimi kanapkę. Na górę kładziemy drugą połówkę bajgla.
Bagietka na bogato
Składniki:
- 1 mała bagietka
- 4 liście sałaty masłowej
- 1 pomidor
- ½ ogórka
- 2 plastry sera Królewskiego Sierpc
- 3-4 plastry salami
- 2-3 plastry boczku
- Masło
- Pieprz i sól
Przygotowanie:
Przekrawamy bagietkę na pół i smarujemy spód masłem. Myjemy warzywa, pomidor i ogórek kroimy na plastry. Prażymy boczek na suchej patelni, aż wytopi się z niego trochę tłuszczu i mięso się zarumieni. Układamy na kanapce kolejno: dwa liście sałaty, ser żółty, salami, plastry pomidora i ogórka, podsmażony boczek. Na koniec układamy pozostałe liście sałaty, doprawiamy pieprzem i solą i zamykamy kanapkę górną częścią bagietki.
Kosmiczna kanapka
Składniki:
- 1 kromka chleba tostowego
- 1 plaster sera Królewskiego Sierpc
- 2 plastry szynki drobiowej
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki
- ½ szklanki mleka
- 3 plastry małego salami
- Masło
- Kilka płatków śniadaniowych w kształcie gwiazdek
- Sól
Przygotowanie:
Chleb podgrzewamy w tosterze, następnie smarujemy go masłem. Układamy na nim plastry szynki (można je przyciąć tak, by nie wystawały poza chleb). Żółty ser z dziurami przycinamy na kształt księżyca, z pozostałości plastra wycinamy gwiazdki i astronautę. Następnie przyrządzamy omlet. Miksujemy jajko, z mąką i mlekiem, doprawiamy masę solą i smażymy z obydwu stron na maśle. Gdy omlet będzie gotowy, przekładamy go na deskę i wykrawamy z niego kształt rakiety kosmicznej. Kładziemy ją na kanapkę, układamy na niej plastry mini salami. Na koniec przyozdabiamy talerz płatkami śniadaniowymi w kształcie gwiazdek.
Artykuł z ekspozycją partnera
Materiały promocyjne