Karpatka Pięknej Heleny według Jagody

Karpatka udekorowana gruszkami w cukrowym syropie, oblanymi czekoladą.

Ciasto
125 g masła
1 szklanka wody
1 szklanka mąki pszennej
5 jaj
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem
3 szklanki mleka
6 łyżek cukru
2 opakowania budyniu toffi lub krówkowego na 3/4 l mleka
300 g masła

Dekoracja
3 zielone gruszki
odrobina wody
2 łyżki cukru
1 gotowa polewa czekoladowa (deserowa) lub 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady

Ciasto
Masło i wodę zagotować, dosypać mąkę, zaparzyć, a następnie ostudzić. Miksując, dodać jajka i proszek do pieczenia. Podzielić ciasto na dwie części. Piec w dwóch okrągłych tortownicach (27 cm) przez około 25 minut w temperaturze 200°C.

Krem
Dwie szklanki mleka zagotować z cukrem, w trzeciej rozpuścić proszek budyniowy. Oba płyny połączyć i gotować przez chwilę. Ostudzić. Masło zmiksować na puch. Dodawać po łyżce budyniu, cały czas miksując.

Dekoracja
Gruszki pokroić w ósemki (nieobrane, z wydrążonym gniazdem nasiennym), wrzucić do garnka, dodać odrobinę wody, wsypać cukier i mieszać do uzyskania brązowego syropu. Ostudzić. Czekoladę lub polewę rozpuścić. Udekorować gotową karpatkę.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

wszystkie
9
Desery Kokosowa biała chmurka bez pieczenia

Delikatne ciasto kokosowe z wiśniami. Szybciutkie i proste w wykonaniu. Ideal...

Odsłon: 809

15 min
16

Polecane artykuły

Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

0
Informacje Od tygodni króluje w naszym domu. Najlepsze smarowidło do kanapek, dzieci je uwielbiają

Coraz więcej osób decyduje się na rezygnację z masła na rzecz zdrowszych smarowideł do chleba. Na kanapkach królują warzywne pasty z ciecierzycy, c...

3
Informacje Gulasz z fasolą, befsztyk z warzywami. 5 propozycji na obiady wysokobiałkowe

Szukając zdrowych i zbilansowanych opcji obiadowych, warto rozważyć dania bogate w białko, które nie tylko zaspokoją głód, ale także wspomogą rozwó...

4