Ewa_Gotuje

Kartacze jak ze "Znachora". Ślinka cieknie na sam widok

Kartacze, to nic innego jak rodzaj ziemniaczanych pyz, nadziewanych najczęściej mięsem. Te owalne kluski przygotowywane są z surowych i gotowanych ziemniaków oraz mąki ziemniaczanej. Dziś przedstawimy ci przepis inspirowany potrawą serwowaną przez gospodynię w znanym, polskim filmie "Znachor". Podpowiemy ci, jak zrobić dobre kartacze.

Najlepsze patenty na kartacze | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Skąd pochodzą kartacze? Kartacze, znane również jako cepeliny to danie popularne w północno-wschodniej Polsce, przede wszystkim na Podlasiu i Suwalszczyźnie. Danie to jest pyszne, sycące, co więcej miało okazję "wystąpić" w jednym z najchętniej oglądalnych polskich filmów. Mowa oczywiście o "Znachorze" Jerzego Hoffmana z 1981 roku. Sprawdź, jak zrobić dobre kartacze oraz z czym je podać, aby były najsmaczniejsze.  

Sprawdź także: Rosół z tymi kluseczkami smakuje niebiańsko. Zapomnisz o klasycznym makaronie

Kartacze jak ze "Znachora" – przepis

W filmie "Znachor" bohaterowie raczyli się regionalnym daniem kuchni podlaskiej, czyli kartaczami, które serwowane były ze słoniną. Do przygotowania kartaczy, będziesz potrzebować: około trzech kilogramów ziemniaków, pół kilograma mielonego mięsa wieprzowego, dwie cebule, 50 g mąki ziemniaczanej, majeranek, sól i pieprz, a także ok. 400 g słoniny na skwarki. 

Zacznij od ugotowania w mundurkach około kilograma ziemniaków. Następnie odcedź je i wystudź, przeciśnij przez praskę i włóż je do miski. Pozostałe ziemniaki umyj, obierz i zetrzyj na tarce, a następnie dodaj do nich sól. Odciśnij masę z wody, a następnie dodaj ją do miski z ugotowanymi ziemniakami, wsyp także mąkę ziemniaczaną. Wszystko dokładnie wymieszaj. Cebulę obierz, a następnie pokrój ją w drobną kotkę. Wrzuć ją do osobnej miski, włóż także mięso mielone, dopraw majerankiem, solą i pieprzem. Wymieszaj farsz. 

Następnie umieść na dłoni porcję masy z ziemniaków, na środek nałóż farsz i zaklej go w formę podłużnej kluski. Do garnka z wodą wsyp sól, poczekaj, aż zacznie wrzeć, gotuj kartacz przez około kwadrans. Następnie odcedź je z wody. Na patelni podsmaż pokrojoną w kostkę słoninę. Na talerz wyłóż kartacze, dodaj podsmażoną słoninę i gotowe. 

Jak zrobić dobre kartacze?

Do kartaczy warto wybierać ziemniaki mączyste, w sklepach znajdziesz je pod oznaczeniem typu C. Ważne jest również to, aby gotowane ziemniaki dokładnie rozgnieść praską. Warto pamiętać również o tym, aby dokładnie skleić kartacza. Możesz również na początku ugotować tylko jednego, aby sprawdzić, czy nie będzie się rozpadał. Jeżeli kluska się rozklei może być to znak, że do masy należy dodać więcej skrobi ziemniaczanej. Jeżeli unikasz jedzenia mięsa, lub jesteś na diecie wegetariańskiej możesz także przygotować kartacze w wersji z twarogiem doprawionym ziołami. Zamiast słoniny jako omasta dobrze sprawdzi się również boczek, lub podsmażona na maśle cebulka. 

Sprawdź, jakie przepisy na kartacze przygotowali nasi użytkownicy. 

1. Pyzy ziemniaczane (Cepeliny)

 Pyzy ziemniaczane (Cepeliny) Zobacz przepis

Pyzy ziemniaczane (Cepeliny) / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Mazurskie kartacze

 Mazurskie kartacze Zobacz przepis

Mazurskie kartacze / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Kartacze z mięsem

 Kartacze z mięsem Zobacz przepis

Kartacze z mięsem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Kartacze - cepeliny

 Kartacze - cepeliny Zobacz przepis

Kartacze - cepeliny / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Kartacze z mięsa wołowego i mięsa z indyka

 Kartacze z mięsa wołowego i mięsa z indyka Zobacz przepis

Kartacze z mięsa wołowego i mięsa z indyka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Domowe kartacze

 Domowe kartacze Zobacz przepis

Domowe kartacze / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Cepeliny z serem

 Cepeliny z serem Zobacz przepis

Cepeliny z serem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Cepeliny Litewskie

 Cepeliny Litewskie Zobacz przepis

Cepeliny Litewskie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Kartacze na kapuście

 Kartacze na kapuście Zobacz przepis

Kartacze na kapuście / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Kartacze mazurskie z mięsem

 Kartacze mazurskie z mięsem Zobacz przepis

Kartacze mazurskie z mięsem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródła: smaker.pl 

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Zdarza się nawet najlepszym. Oto jak pozbyć się kulinarnej wpadki »

To złodzieje odporności. Nie jedz i nie pij, bo organizm słabnie »

Jesienny skarb w ogrodzie. Uspokaja, zabija bakterie, łagodzi problemy z żołądkiem

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przetwory Domowe maggi ze świeżego lubczyku

Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...

Odsłon: 72

15 min
1
Zupy Pomidorowa dla maturzysty

...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...

Odsłon: 950

15 min
17

Polecane artykuły

Ewa gotuje Szybka i smaczna kuchnia Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku kultowego już programu „Ewa Gotuje”, aktorka Małgosia Socha, pod okiem prowadzącej, przygotowała szybkie i niezwykle smaczne pot...

2
Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0