Spis treści:
Wystarczy niewielka zmiana, aby typowe danie, które w wielu polskich domach serwuje się co niedzielę, nabrało zupełnie nowego charakteru. Kluseczki do rosołu z ricottą to niebanalny dodatek, który całkowicie odmieni tę klasyczną zupę. Podpowiemy ci, jak je zrobić oraz jakie inne dodatki możesz zaserwować wraz z ulubionym rosołem.
Sprawdź także: Jak wykorzystać farsz z ruskich? Zrobisz nie tylko wyborne naleśniki
Kluseczki do rosołu z ricottą – przepis
Przygotowanie kluseczek do rosołu z ricottą może zajmuje nieco więcej czasu, niż ugotowanie gotowego makaronu, ale dla tego smaku z pewnością warto posiedzieć nieco dłużej w kuchni. Przygotuj: 300 g mąki pszennej, cztery jajka, 400 g ricotty, szczyptę gałki muszkatołowej, 50 g parmezanu, garść koperku i pietruszki, oraz sól. Warto mieć pod ręką także odrobinę mąki do podsypania ciasta.
Na stół wsyp mąkę, zrób w niej dziurę i wbij trzy jajka. Dokładnie zagnieć ciasto, aż będzie gładkie, uformuj z niego kulkę i przykryj miską. Teraz czas na zrobienie farszu. Do miski wrzuć ricottę, tarty parmezan, odrobinę gałki muszkatołowej, posiekany koperek i pietruszkę. Dokładnie wymieszaj. Blat podsyp mąką, ciasto rozwałkuj na gładki placek, po jednej stronie rozprowadź masę, nakryj drugą stroną ciasta. Pokrój je w cienkie paski, a następnie w kwadraty. Do gotującej się wody dodaj sól, a następnie wrzuć kluseczki. Gotuj przez około 4 minuty. Takie kluseczki możesz wrzucić do rosołu z dodatkiem marchewki i posiekanej natki pietruszki.
Co do rosołu zamiast makaronu?
Znudził ci się makaron w rosole? Zamiast niego możesz zdecydować się na zrobienie tzw. lanego ciasta, wystarczy dokładnie wymieszać jajko i mąkę, a następnie wlewać powoli ciasto do gotującego się rosołu. Alternatywą mogą być także mięsne pierożki, przygotowywane podobnie do uszek.
A co powiesz na rosół z dodatkiem gotowanych ziemniaków? Owszem ta wersja przypominać będzie nieco zupę jarzynową, ale zapewniamy, że może być równie smaczna. Dla wszystkich mięsożerców idealnym zamiennikiem makaronu może być gotowana wątróbka lub mięsne pulpeciki.
Nie można zapomnieć również o rosole z ryżem, taka zupa będzie idealna, kiedy chcesz zjeść lekkostrawny obiad. W końcu to właśnie takim rosołem raczyły nas mamy i babcie, kiedy bolał nas brzuch.
Źródła: instagram.ewa.masterchef/, smaker.pl
Autor: Anna Hutek-Brzezinka
Zobacz także:
Zdarza się nawet najlepszym. Oto jak pozbyć się kulinarnej wpadki »
To złodzieje odporności. Nie jedz i nie pij, bo organizm słabnie »
Jesienny skarb w ogrodzie. Uspokaja, zabija bakterie, łagodzi problemy z żołądkiem »