Dania jednogarnkowe

Po przygotowaniu pierogów ruskich zostało ci sporo farszu? Każdemu się zdarza. Masz dwa wyjścia, albo wyjeść łyżką całość prosto z miski, albo użyć do innego dania. Jak wykorzystać farsz z ruskich? Czy jedyną opcją są naleśniki?

Najlepsze pomysły na wykorzystanie farszu do pierogów ruskich | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Pierogi ruskie, częściej nazywane dzisiaj pierogami ukraińskimi, to można rzec – danie narodowe Polaków. Kochamy je i podajemy na wiele okazji, również na co dzień. Jednak zwykle bywa tak, że albo przygotowujemy za mało ciasta względem farszu, albo na odwrót. Dziś podpowiemy, co zrobić w tej pierwszej sytuacji. Sprawdź.

Sprawdź także: Jak lepić pierogi? Nie tylko się nie rozpadną, ale zrobią ogromne wrażenie

Pierogi ruskie historia 

Pierogi ruskie pojawiły się na terenie Polski około XIII wieku przybywając z dalekiego Wschodu i przemieszczając się przez Ruś Kijowską. Historia tato dowód na wielokulturowy wpływ na kuchnię polską. 

Pierwszy zapis przygotowania pierogów znajduje się w książce kucharskiej z 1682 roku, znanej jako "Compendium ferculorum". Wówczas przysmaki te były nadziewane mięsem, szczególnie nerkami, łojem i zielonymi warzywami. 

W kolejnych latach pojawiły się również słodkie wersje pieczonych pierogów, nadziewanych marmoladą lub owocami. Dziś bardziej określamy je jako pierwsze wersje pączków.  

W publikacji ze Wielkiego Księstwa Litewskiego z późniejszego okresu można znaleźć opis pierogów z serem, których jednym rodzajem były "leniwe", czyli pierogi bez farszu, z twarogiem, smażone na maśle. 

Pierogi ruskie, takie jak je dzisiaj znamy, mają korzenie w Ukrainie, na terenach Rusi Kijowskiej. W czasach, gdy te tereny należały do Polski, pierogi z serem i ziemniakami były uważane za pierogi polskie. Dopiero po II wojnie światowej, kiedy Polska straciła Lwów, pierogi polskie stały się znane jako "ruskie". Nazwa ta przyjęła się najpóźniej we Wrocławiu, gdzie przez długi czas nazywano je "lwowskimi", ze względu na repatriantów, dla których danie to stanowiło rodzimy smak.  

Farsz do pierogów ruskich – jak zrobić ten idealny?  

Jeżeli masz ochotę na wyjątkowy smak pierogów ruskich i chciałabyś samodzielnie przygotować najlepszy farsz, to mamy dla ciebie sprawdzony przepis krok po kroku, który jest znacznie prostszy do wykonania niż ci się wydaje. Wystarczy niewiele praktyki, by stać się prawdziwym ekspertem w sztuce przygotowywania pierogów. 

Farsz do ruskich – oryginalny przepis 

Składniki

  • 500 g ziemniaków 
  • 300 g twarogu półtłustego albo tłustego 
  • Duża cebula 
  • Łyżka masła klarowanego 
  • Sól i pieprz do smaku 

Wykonanie: 

  • Zacznij od ziemniaków. Obierz je i ugotuj w osolonej wodzie. Gdy będą gotowe, odcedź je, dokładnie osusz, a następnie zmiel na gładką masę. Staraj się, aby nie pozostały w niej żadne grudki, co zapewni jednolitą konsystencję farszu. 
  • Kiedy ziemniaki całkowicie ostygną, dodaj do nich sól i pieprz według własnych upodobań. Cebulę obierz ją i posiekaj na jak najdrobniejsze kawałki. Następnie podsmaż na patelni z użyciem klarowanego masła. Możesz użyć także oliwy lub oleju roślinnego.  
  • Twaróg to kolejny niezbędny składnik farszu. Zarówno wersja półtłusta, jak i tłusta będą odpowiednie. Wymieszaj go w maszynce do mielenia lub przepuść przez praskę ręczną. Unikaj używania mielonego twarogu sernikowego, dostępnego w plastikowych opakowaniach, ponieważ jest zbyt miękki i nie nadaje się do farszu na ruskie. 
  • Połącz starannie zmielone ziemniaki, podsmażoną cebulę i twaróg. Dopraw powstałą mieszankę solą i pieprzem według własnego gustu. 

Farsz do pierogów ruskich, jak długo pozostaje świeży? 

Ulepiłaś pierogi i zostało ci sporo farszu? Możesz go wykorzystać do innych potraw. Poniżej znajdziesz listę propozycji. Pamiętaj jednak, by nie trzymać farszu zbyt długo w lodówce. Najlepiej by czas ten nie przekraczał 24 godzin. Farsz wytrzyma i dwa dni, ale trzeba pamiętać, że nie będzie już tak świeży i smaczny. 

Jak wykorzystać farsz z ruskich? 

Sposobów na wykorzystanie farszu z pierogów ruskich jest masa. Zobacz te najciekawsze i najprostsze do przygotowania. 

Naleśniki z farszem z ruskich 

To jedno z najbardziej klasycznych rozwiązań. Został ci farsz z ruskich? Usmaż naleśniki i zamiast słodkim twarogiem, wypełnij je ruskim farszem. Podsmaż i podaj z surówką, np. colesławem. Niebo w gębie. Możesz pokroić też naleśnikowe rulony w kawałki, do każdego wbić wykałaczkę i oto przekąski na domówkę gotowe.  

Kotlety ruskie

Dodaj do farszu z pierogów ruskich jajko i odrobinę bułki tartej. Zwiększ ilość składników w zależności od ilości farszu. Twoim celem jest uzyskanie konsystencji jak np. do kotletów mielonych. Uformuj kotleciki i smaż na rozgrzanym oleju albo maśle klarowanym. Przygotuj surówkę i podaj domownikom obiad, który pokochają od pierwszego spróbowania. 

Dip do przekąsek 

Kolejny pomysł na wykorzystanie farszu z ruskich? Dip do przekąsek. Pokrój marchewki, seler naciowy i kalarepkę w słupki i ułóż ładnie na talerzu. Dodaj trochę nachosów i np. paluchów drożdżowych. Farsz umieść w małej miseczce i pozwól gościom zajadać go razem z ww. dodatkami. Uwierz, takie przysmaki na pewno zrobią pozytywne wrażenie. 

Pasta na kanapki 

Podstawa pierogów sprawdzi się także jako baza do pasty na kanapki. Wymieszaj farsz z ruskich z kwaśną śmietaną lub majonezem. Dodaj ulubione przyprawy, takie jak koperek, szczypiorek czy pieprz. Pasta ta doskonale sprawdzi się jako smarowidło do pieczywa, ale też jako nieco inna wersja dipu. 

Pasta do placków z cukinii 

Jeśli masz ochotę na lekką i zdrowszą alternatywę, zastosuj farsz z ruskich jako dodatek do placków z cukinii (smażonych lub z piekarnika), ziemniaczanych czy np. z marchewki. Placki z cukinii z ruskim farszem stanowią doskonały pomysł na lekki obiad lub przekąskę. 

Krokiety ruskie 

Farsz z ruskich doskonale nadaje się jako nadzienie do krokietów. Wystarczy usmażyć naleśniki, wypełnić je farszem, zawinąć i obtoczyć w jajku i bułce tartej. Kolejny krok to usmażenie krokietów na rozgrzanym oleju.  

Leniwe ruskie 

Leniwe pierogi to klasyk kuchni polskiej. Możesz wykorzystać farsz z ruskich do ich przygotowania. Wystarczy dodać do niego nieco mąki, a następnie uformować kilka rulonów i odcinać małe kawałki w formie kopytek. Teraz trzeba już tylko ugotować je w osolonej wodzie. Podawaj je z kwaśną śmietaną lub sosem grzybowym, by wywołać pełny uśmiech domowników lub gości.  

Paszteciki z ciasta francuskiego z ruskim farszem 

Paszteciki z ciasta francuskiego to szybka i smaczna przekąska. Farsz z pierogów ruskich będzie ich doskonałym uzupełnieniem. Wystarczy pokroić ciasto francuskie na kwadraty, dodać farsz, złożyć w trójkąty, posmarować surowym jajkiem i upiec w piekarniku (ok. 15 minut, 200 stopni C). To idealna przekąska na przyjęcia, ale też pomysł na drugie śniadanie do szkoły czy pracy.  

Źródło: Smaker.pl

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Czy to najlepszy trik na obranie jajka? Wielu uważa, że tak »

Najlepsze zboże dla cukrzyków i sercowców. Odmłodzi organizm i pomoże też schudnąć »

Grzybiarze smażą kurki w ten sposób. Zawsze są jędrne i chrupkie »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Obiad na 2 dni. Propozycje szybkich dań dla zapracowanych

Obiad na dwa dni to idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą zaoszczędzić czas i energię w codziennej rutynie. Przygotowując posiłek na kilka dni,...

1
Informacje Cztery skuteczne sposoby, dzięki którym ograniczysz marnowanie żywności

Marnowanie żywności to problem wielowymiarowy. Można spojrzeć na niego z perspektywy społecznej – gdy mnóstwo ludzi na świecie głoduje, część wyrzu...

0
Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

3
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1