Dania jednogarnkowe

Od najmłodszych lat karmią nas nimi babcie - nic dziwnego, że Polacy uwielbiają pierogi. Od kilku lat potrawa podbija również światowe salony. Amerykanie, Anglicy czy Australijczycy zachwycają się ich smakiem. Tylko jak przygotować pierogi, aby nie rozklejały się, były smaczne i do tego ładne?

Jak lepić pierogi? Najlepsze sposoby | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Niektórzy twierdzą, że w przypadku pierogów liczy się przede wszystkim wnętrze. Pomysłów na różnego rodzaju farsze - zarówno to słodkie, jak i wytrawne - znajdziesz co niemiara. Jednak równie istotne jest to, w jaki sposób przygotowane przez nas pierogi się prezentują. Jedni samodzielnie lepią zjawiskowe falbanki, inni - wygląd pierogów pozostawiają przypadkowi lub korzystają z pomocy praktycznych wykrawaczy i foremek. Jeśli masz ochotę nadać przygotowywanym pierogom naprawdę wyjątkowy wygląd, zapamiętaj kilka bardzo praktycznych trików. Dowiedz się, jak lepić pierogi.

Sprawdź także: Kotlety mielone lepsze niż u babci. Zawsze wychodzą soczyste i pulchne

Jak lepić pierogi, żeby się nie rozpadały?

Próbowałeś już robić domowe pierogi, ale coś zawsze było nie tak? Jest naprawdę wiele powodów rozpadających się pierogów, więc nic dziwnego, jeśli jeszcze nie dotarłeś do swojego błędu. A może boisz się w ogóle przyrządzać takie danie w obawie, że ciasto z pewnością się rozklei, a twoje umiejętności są niewystarczające? Przestań się zamartwiać, przeczytaj nasz poradnik, a na pewno wszystko się uda.

Jak lepić pierogi, żeby się nie rozpadały? Do najczęstszych przyczyn niepowodzeń należą:

  • zbyt szybko lub za słabo wyrobione ciasto - jeśli masz mało siły w dłoniach, zainwestuj w sprzęt kuchenny, który pomoże ci dobrze wyrobić ciasto na pierogi. 
  • Niedokładnie zlepione pierogi - należy dłużej i mocniej zagniatać ciasto, aby nie pozostały w niej dziurki, do których wleje się podczas gotowania woda - to prosty przepis na katastrofę.
  • Nieodpowiedni przepis na ciasto pierogowe - korzystaj tylko ze sprawdzonego przepisu na ciasto na pierogi. Takie jest sprężyste, łatwo się lepi, a sklejone - nie rozpada.
  • Wrzucanie pierogów do za zimnej wody - włóż do gorącej! W przeciwnym razie szybko się rozkleją lub staną miękkie.
  • Gotowanie dużej liczby pierogów naraz - nie wrzucaj do garnka z gotującą się wodą za dużo pierogów naraz. Wówczas obniży się temperatura wody i ciasto się rozpadnie.
  • Rozgotowanie pierogów - zbyt długi czas gotowania prowadzi naturalnie do miękkości ciasta, a w konsekwencji - rozpadania się go.

Wiesz już, na co uważać przy przygotowywaniu klasycznego polskiego dania. Jak lepić pierogi, żeby się nie rozpadły? Przede wszystkim trzeba uważać na mocne klejenie brzegów, aby farsz nie wypłynął. Czasami w sklejaniu pomaga zwilżenie palców lub brzegów ciasta. Wówczas lepiej pracuje i lepiej się trzyma, więc śmiało spróbuj tego sposobu. Niektórzy, z mniejszą mocą w dłoniach, używają też widelca, którym dociskają brzeg ciasta, łącząc pieroga. W ten sposób mają pewność, że nadzienie nie wydostanie się na zewnątrz.

8 sposobów na lepienie pierogów

Pierogi nie powinny się rozpadać - to jednak wciąż za mało. Muszą też apetycznie wyglądać i przyciągać swoim wyglądem. Odkryj osiem sposobów na lepienie pierogów tak, żeby ładnie się prezentowały:

1. Pierogowe kłoski

Pierogi kłosowe pięknie wyglądają na talerzu. Od góry przypominają zaczesany z włosów warkocz kłosowy. Warto podawać je na kolorowym sosie, np. owocowym czy warzywnym, który dodatkowo je wyróżni i podkreśli. Jednym z przykładów tak lepionych pierogów są sycylijskie culurgiones.

Jak lepić pierogi kłoski? Na kółeczko wycięte z ciasta nałóż łyżeczkę farszu i z jednej strony zawiń delikatnie ciasto od dołu. Następnie naprzemiennie łap dwoma palcami jedną stronę ciasta zawijaj ją (jakby szczypiąc) do środka i to samo zrób z przeciwną stroną ciasta. Wykonuj ruch do końca pierożka i zaciśnij mocno ciasto na pozostałym czubku:

2. Na azjatycką nutę

Miłośnicy chińskiej kuchni z pewnością znają pierożki dim sum, czyli popularną formę przekąsek, m.in. przyrządzanych na parze. Jak lepić pierogi na azjatycką nutę? Wytnij większe kółko z ciasta, napełnij farszem, a następnie chwytaj i zlepiaj brzeg ciasta, przesuwając się po okręgu. Na końcu zakręć czubkiem i oderwij nadmiarową porcję ciasta. Zupełnie jak na poniższym materiale:  

3. Idealna falbanka

Falbanka to jeden z podstawowych i zarazem najpopularniejszych sposobów na lepienie pierogów. Chętnie korzystają z niej babcie i mamy, które są już na tyle doświadczone, że potrafią bardzo szybko zaklejać tak ciasto. Przy tej metodzie zaginasz tylko jeden z brzegów i doklejasz go do drugiego:

4. Dla początkujących

Wszystkie dotychczasowe sposoby na to, jak lepić pierogi, wydają ci się zbyt trudne? Nic straconego, nie poddawaj się. Poniżej znajdziesz najprostszy sposób na sklejanie ciasta, dzięki któremu nie rozpadnie się podczas gotowania, a jednocześnie wizualnie będzie wszystkim odpowiadać. Po prostu zwilż brzeg ciasta, mocno go sklej, a następnie wykonuj ruch „na zakładkę” - zupełnie jak w poniższym video instruktażowym:

5. Perfekcyjne chinkali

Gruzińskie chinkali lepi się podobnie jak chińskie dim sum, jednak różnią się one ciastem, farszem i sposobem obróbki. Tutaj ponownie przygotujesz sakiewkę, ale wystarczy, że na końcu zawiniesz ją i wrzucić do wody. Za pozostawiony czubek chwyta się pierożki chinkali podczas jedzenia:

6. Dla wielbicieli piramid

Pierożki złożone w kształcie piramidy lub kopert - to kolejny sposób na ich lepienie. Jednym z przykładów użycia tej metody sklejania ciasta jest turecki przysmak, czyli pierożki manti. Wystarczy skleić przeciwległe rogi ciasta i mocno ścisnąć brzegi:

7. Niczym muszelka

Jeden z prostszych sposobów na to, jak lepić pierogi. Bardzo często wykorzystywany przy włoskich ravioli czy calzone. Brzegi nawilż, złóż ciasto na pół i dociśnij widelcem. Na rantach pozostanie estetyczny szlaczek, przypominający nieco żłobienia muszli:

8. Dla profesjonalistów

Na koniec sposób dla zawodowców - już bardziej wymagający, zarówno umiejętności technicznych, jak i cierpliwości. Korzystają z niego wszyscy, przyrządzający chińskie pierożki wonton - popularny azjatycki dodatek do zup. Ciasto wygląda zupełnie jak pomarszczony papier - należy odpowiednio je zagnieść i połączyć. Sprawdź na filmiku instruktażowym:

Źródło: Smaker.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Zdarza się nawet najlepszym. Oto jak pozbyć się kulinarnej wpadki »

To złodzieje odporności. Nie jedz i nie pij, bo organizm słabnie »

Jesienny skarb w ogrodzie. Uspokaja, zabija bakterie, łagodzi problemy z żołądkiem »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Ciasta Sernik Paradiso

Sernik Paradiso to prawdziwa egzotyczna rozkosz, która zachwyca fuzją kremowe...

Odsłon: 8937

60 min
21
Przekąski Ryba w sosie pomidorowym.

Usmażone kostki z miruny zrobione w sosie warzywnym z pomidorami.

Odsłon: 218

30 min
4
Sałatki Sałatka ateńska

Sałatka ateńska to pyszna wariacja na temat klasycznej sałatki greckiej. W ty...

Odsłon: 3494

15 min
5
Ciasta Placek węgierski

Placek węgierski zapewne kojarzy ci się z daniem przygotowanym z tartych ziem...

Odsłon: 2047

60 min
3
Śniadania Placuszki kokosowe

O poranku słodkie, bardzo kokosowe placuszki

Odsłon: 56

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

1
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8