Grill - temat specjalny

Kotlety mielone lepsze niż u babci. Zawsze wychodzą soczyste i pulchne

Kotlety mielone to jedno z ulubionych dań Polaków. Najlepiej smakują wtedy, gdy w środku są soczyste i delikatne, a na zewnątrz chrupiące. Sprawdź, jak zrobić idealne mielone. Dzięki kilku praktycznym poradom przygotujesz dobrze doprawione i pulchne kotlety, którymi będzie zajadać się cała rodzina.

Najlepsze przepisy na kotlety mielone. Dowiedz się, jak je zrobić | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jakie mięso wybrać do kotletów mielonych? Co zrobić, aby mielone wyszły soczyste i delikatne? Czym doprawić mięso, by było wyraziste i aromatyczne? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedzi w poniższym artykule. Dowiedz się, jak zrobić idealne kotlety mielone - przepis krok po kroku poprowadzi cię do kulinarnego sukcesu.

Sprawdź także: Jak zrobić idealne kotlety schabowe? Soczyste mięso i chrupiąca panierka

Jak wybrać dobre mięso na kotlety mielone?

Ile domów, tyle przepisów na mielone. Do zrobienia tradycyjnych kotletów potrzebne jest dobrej jakości, najlepiej świeżo zmielone, mięso, bułka, jajka i przyprawy. Podstawą dobrych kotletów mielonych jest oczywiście mięso. Do ich przygotowania można wykorzystać zarówno wieprzowinę, wołowinę, jak i mięso kurczaka lub indyka.

Najlepsze jakościowo i smakowo kotlety otrzymuje się z mieszanki różnych mięs, np. z mięsa cielęcego lub wołowego z dodatkiem wieprzowiny. Wtedy składniki nawzajem się uzupełniają. Natomiast sama wołowina nie zawsze się sprawdza. Wtedy kotlety mogą być zbyt twarde i suche. Dzieje się tak dlatego, że mięso wołowe zawiera dużo składników bogatych w substancje białkowe.

Warto jednak pamiętać, że mięso na kotlety mielone nie może być zbyt chude (np. tylko z piersi indyka), gdyż sznycle będą zbyt twarde, suche i co najgorsze, będą miały nieco „papierowy” smak. Tłuszcz odpowiada za miękkość i pulchność naszego dania oraz sprawia, że kotlety lepiej się kleją i nie rozpadają na patelni. Najlepiej, gdy w mielonym na jedną część mięsa tłustego przypadają dwie części mięsa chudego.

Mięso mielone można przygotować samodzielnie w domu albo poprosić o zmielenie w sklepie na naszych oczach. Wtedy mamy pewność, co tak naprawdę trafi do naszego dania. Najlepiej do mielenia nadaje się szynka wieprzowa, karkówka, biodrówka i łopatka.

Co dodać do mielonych, aby były soczyste?

Zastanawiasz się, jak zrobić kotlety mielone, aby były pulchne i soczyste? Kluczem do sukcesu jest pieczywo pszenne, zarówno świeże, jak i czerstwe. Na każdy kilogram masy mięsnej powinno dodać się 100 g bułki, wcześniej namoczonej w wodzie lub mleku. Moczenie pieczywa w mleku sprawia, że mięso po obróbce termicznej będzie soczyste i delikatne, a kotlety nie będą się rozpadać na patelni. Ponadto nabiał neutralizuje nieprzyjemny zapach, jaki towarzyszy niekiedy mięsu.

Po uprzednim namoczeniu w mleku pieczywo należy odcisnąć i zmielić razem z mięsem. W powszechnej opinii do przygotowania kotletów mielonych można wykorzystać bułkę tartą. Warto jednak zaznaczyć, że sznycle będą wtedy mniej soczyste i twardsze. Bułkę tartą możemy wykorzystać do obtoczenia w niej kotletów przed smażeniem.

Najczęściej używanym środkiem spajającym kotlety mielone są jajka, które podczas gotowania ścinają się i wiążą wszystkie składniki. Jaja można zastąpić mąką ziemniaczaną, kaszą manną, a nawet gotowanymi ziemniakami. W przypadku mąki ziemniaczanej należy zachować umiar, ponieważ zbyt duży jej dodatek powoduje, że kotlety będą twarde, zbite i niesmaczne (maksymalnie dekagram mąki ziemniaczanej na kilogram mięsa).

Jak zrobić idealne kotlety mielone?

Aby kotlety mielone były smaczne, musimy dodać odpowiednie przyprawy. Oprócz soli i pieprzu możemy doprawić je majerankiem, tymiankiem, oregano, bazylią, estragonem, koperkiem czy natką pietruszki. Dla bardziej wyrazistego smaku można dodać czosnek, paprykę lub cebulkę. Nie warto więc przesadzać z przyprawami.

Sekretem idealnych kotletów mielonych jest dobre wyrobienie mięsa z dodatkiem wody. Pół szklanki na kilogram mięsa wystarczy, by sznycle były miękkie i soczyste.

Technika smażenia jest również ważna. Aby kotlety mielone były chrupiące z wierzchu i soczyste w środku należy je smażyć na gorącym tłuszczu. Najlepszy do smażenia jest smalec, olej oraz klarowane masło. Rozpoczynamy na dużym ogniu, potem go zmniejszamy i smażymy mięso przez trzy, cztery minuty na średnim ogniu. Jeśli ogień będzie za duży, spalisz wierzchnią warstwę, a środek pozostanie surowy. Mielone usmażone na zbyt małym ogniu z kolei wchłoną tłuszcz i będą ciężkostrawne.

Kotlet mielony inaczej - przepis na kotlet w sosie śliwkowym

Jeśli szukasz wyjątkowego przepisu na kotleta mielonego, wypróbuj poniższą recepturę. Zanurzony w aromatycznym sosie śliwkowym będzie po prostu rozpływał się w ustach. Ma przyjemny smak i jest bardzo wilgotny w środku. Do przygotowania kotleta mielonego inaczej potrzebujesz:

Składniki

• 350 g mięsa mielonego
• cebula
• bułeczka czerstwa
• bułka tarta
• jajko
• ½ łyżeczki tymianku
• ½ łyżeczki estragonu
• 2 łyżki powideł śliwkowych
• 50 g śliwek suszonych bez pestek
• 2 łyżeczki mąki
• 2/3 szklanki bulionu
• 4 goździki
• ½ łyżeczki cukru
• sól, pieprz
• olej

Śliwki zalej letnią wodą, odstaw na godzinę. Bułeczkę namocz w wodzie lub mleku. Cebulkę posiekaj, dodaj do mięsa, połącz z jajkiem i bułeczką. Dodaj przyprawy. Formuj kotlety i obtaczaj je w tartej bułce. Usmaż kotlety na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Śliwki osącz, pokrój, przełóż do rondla i zalej bulionem. Dodaj powidło, cukier, goździki i gotuj pięć minut. Zrób tzw. „zaklepkę” z mąki i wody, dodaj do sosu oraz polej nim kotlety.

Najlepsze przepisy na kotlety mielone

Na koniec - ciekawostka. Czy wiesz, że kotlet mielony ma wiele nazw regionalnych? W Małopolsce i Podkarpaciu nazywany jest sznyclem, mimo że oryginalny austriacki schnitzel bardziej przypomina kotlet schabowy. Na Śląsku znane są pod nazwą karminadel, natomiast w innych regionach Polski kotlety mielone spotykane są pod takimi nazwami jak: frykadella, pulpet, klopsik oraz kotlet pożarski.

Sprawdź, jakie przepisy na kotlety mielone przygotowali nasi użytkownicy:

1. Kotlety mielone

 Kotlety mielone Zobacz przepis

Kotlety mielone / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Mielone z oczkiem

 Mielone z oczkiem Zobacz przepis

Mielone z jajkiem sadzonym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Kotlety mielone

 Kotlety mielone Zobacz przepis

Kotlety mielone / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Mielone ze szpinakiem

 Mielone ze szpinakiem Zobacz przepis

Mielone ze szpinakiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Kotlety mielone z chili i fetą

 Kotlety mielone z chili i fetą Zobacz przepis

Kotlety mielone z chili i fetą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Kotlety pożarskie

 Kotlety pożarskie Zobacz przepis

Kotlety pożarskie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Mielone kotlety

 Mielone kotlety Zobacz przepis

Mielone kotlety / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Kotlety mielone faszerowane

 Kotlety mielone faszerowane Zobacz przepis

Kotlety mielone faszerowane / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Kotlety mielone „pogołąbkowe”

 Kotlety mielone „pogołąbkowe” Zobacz przepis

Kotlety mielone „pogołąbkowe” / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Kotlety mielone w sosie koperkowym

 Kotlety mielone w sosie koperkowym Zobacz przepis

Kotlety mielone w sosie koperkowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Kotlety mielone ze śmietaną

 Kotlety mielone ze śmietaną Zobacz przepis

Kotlety mielone ze śmietaną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

12. Mielone z pieczarkami

 Mielone z pieczarkami Zobacz przepis

Mielone z pieczarką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: Smaker.pl

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Zdarza się nawet najlepszym. Oto jak pozbyć się kulinarnej wpadki »

To złodzieje odporności. Nie jedz i nie pij, bo organizm słabnie »

Jesienny skarb w ogrodzie. Uspokaja, zabija bakterie, łagodzi problemy z żołądkiem »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
3
Desery Jabłecznik z budyniem

Bardzo proste ciasto. Na kruchym cieście, z owocami, w budyniowej masie.

Odsłon: 77

>60 min
1
15 min
13

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

0
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

2
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

1