Spis treści:
- Jak wybrać dobre mięso na kotlety mielone?
- Co dodać do mielonych, aby były soczyste?
- Jak zrobić idealne kotlety mielone?
- Kotlet mielony inaczej - przepis
- Najlepsze przepisy na kotlety mielone
Jakie mięso wybrać do kotletów mielonych? Co zrobić, aby mielone wyszły soczyste i delikatne? Czym doprawić mięso, by było wyraziste i aromatyczne? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedzi w poniższym artykule. Dowiedz się, jak zrobić idealne kotlety mielone - przepis krok po kroku poprowadzi cię do kulinarnego sukcesu.
Sprawdź także: Jak zrobić idealne kotlety schabowe? Soczyste mięso i chrupiąca panierka
Jak wybrać dobre mięso na kotlety mielone?
Ile domów, tyle przepisów na mielone. Do zrobienia tradycyjnych kotletów potrzebne jest dobrej jakości, najlepiej świeżo zmielone, mięso, bułka, jajka i przyprawy. Podstawą dobrych kotletów mielonych jest oczywiście mięso. Do ich przygotowania można wykorzystać zarówno wieprzowinę, wołowinę, jak i mięso kurczaka lub indyka.
Najlepsze jakościowo i smakowo kotlety otrzymuje się z mieszanki różnych mięs, np. z mięsa cielęcego lub wołowego z dodatkiem wieprzowiny. Wtedy składniki nawzajem się uzupełniają. Natomiast sama wołowina nie zawsze się sprawdza. Wtedy kotlety mogą być zbyt twarde i suche. Dzieje się tak dlatego, że mięso wołowe zawiera dużo składników bogatych w substancje białkowe.
Warto jednak pamiętać, że mięso na kotlety mielone nie może być zbyt chude (np. tylko z piersi indyka), gdyż sznycle będą zbyt twarde, suche i co najgorsze, będą miały nieco „papierowy” smak. Tłuszcz odpowiada za miękkość i pulchność naszego dania oraz sprawia, że kotlety lepiej się kleją i nie rozpadają na patelni. Najlepiej, gdy w mielonym na jedną część mięsa tłustego przypadają dwie części mięsa chudego.
Mięso mielone można przygotować samodzielnie w domu albo poprosić o zmielenie w sklepie na naszych oczach. Wtedy mamy pewność, co tak naprawdę trafi do naszego dania. Najlepiej do mielenia nadaje się szynka wieprzowa, karkówka, biodrówka i łopatka.
Co dodać do mielonych, aby były soczyste?
Zastanawiasz się, jak zrobić kotlety mielone, aby były pulchne i soczyste? Kluczem do sukcesu jest pieczywo pszenne, zarówno świeże, jak i czerstwe. Na każdy kilogram masy mięsnej powinno dodać się 100 g bułki, wcześniej namoczonej w wodzie lub mleku. Moczenie pieczywa w mleku sprawia, że mięso po obróbce termicznej będzie soczyste i delikatne, a kotlety nie będą się rozpadać na patelni. Ponadto nabiał neutralizuje nieprzyjemny zapach, jaki towarzyszy niekiedy mięsu.
Po uprzednim namoczeniu w mleku pieczywo należy odcisnąć i zmielić razem z mięsem. W powszechnej opinii do przygotowania kotletów mielonych można wykorzystać bułkę tartą. Warto jednak zaznaczyć, że sznycle będą wtedy mniej soczyste i twardsze. Bułkę tartą możemy wykorzystać do obtoczenia w niej kotletów przed smażeniem.
Najczęściej używanym środkiem spajającym kotlety mielone są jajka, które podczas gotowania ścinają się i wiążą wszystkie składniki. Jaja można zastąpić mąką ziemniaczaną, kaszą manną, a nawet gotowanymi ziemniakami. W przypadku mąki ziemniaczanej należy zachować umiar, ponieważ zbyt duży jej dodatek powoduje, że kotlety będą twarde, zbite i niesmaczne (maksymalnie dekagram mąki ziemniaczanej na kilogram mięsa).
Jak zrobić idealne kotlety mielone?
Aby kotlety mielone były smaczne, musimy dodać odpowiednie przyprawy. Oprócz soli i pieprzu możemy doprawić je majerankiem, tymiankiem, oregano, bazylią, estragonem, koperkiem czy natką pietruszki. Dla bardziej wyrazistego smaku można dodać czosnek, paprykę lub cebulkę. Nie warto więc przesadzać z przyprawami.
Sekretem idealnych kotletów mielonych jest dobre wyrobienie mięsa z dodatkiem wody. Pół szklanki na kilogram mięsa wystarczy, by sznycle były miękkie i soczyste.
Technika smażenia jest również ważna. Aby kotlety mielone były chrupiące z wierzchu i soczyste w środku należy je smażyć na gorącym tłuszczu. Najlepszy do smażenia jest smalec, olej oraz klarowane masło. Rozpoczynamy na dużym ogniu, potem go zmniejszamy i smażymy mięso przez trzy, cztery minuty na średnim ogniu. Jeśli ogień będzie za duży, spalisz wierzchnią warstwę, a środek pozostanie surowy. Mielone usmażone na zbyt małym ogniu z kolei wchłoną tłuszcz i będą ciężkostrawne.
Kotlet mielony inaczej - przepis na kotlet w sosie śliwkowym
Jeśli szukasz wyjątkowego przepisu na kotleta mielonego, wypróbuj poniższą recepturę. Zanurzony w aromatycznym sosie śliwkowym będzie po prostu rozpływał się w ustach. Ma przyjemny smak i jest bardzo wilgotny w środku. Do przygotowania kotleta mielonego inaczej potrzebujesz:
Składniki
• 350 g mięsa mielonego
• cebula
• bułeczka czerstwa
• bułka tarta
• jajko
• ½ łyżeczki tymianku
• ½ łyżeczki estragonu
• 2 łyżki powideł śliwkowych
• 50 g śliwek suszonych bez pestek
• 2 łyżeczki mąki
• 2/3 szklanki bulionu
• 4 goździki
• ½ łyżeczki cukru
• sól, pieprz
• olej
Śliwki zalej letnią wodą, odstaw na godzinę. Bułeczkę namocz w wodzie lub mleku. Cebulkę posiekaj, dodaj do mięsa, połącz z jajkiem i bułeczką. Dodaj przyprawy. Formuj kotlety i obtaczaj je w tartej bułce. Usmaż kotlety na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Śliwki osącz, pokrój, przełóż do rondla i zalej bulionem. Dodaj powidło, cukier, goździki i gotuj pięć minut. Zrób tzw. „zaklepkę” z mąki i wody, dodaj do sosu oraz polej nim kotlety.
Najlepsze przepisy na kotlety mielone
Na koniec - ciekawostka. Czy wiesz, że kotlet mielony ma wiele nazw regionalnych? W Małopolsce i Podkarpaciu nazywany jest sznyclem, mimo że oryginalny austriacki schnitzel bardziej przypomina kotlet schabowy. Na Śląsku znane są pod nazwą karminadel, natomiast w innych regionach Polski kotlety mielone spotykane są pod takimi nazwami jak: frykadella, pulpet, klopsik oraz kotlet pożarski.
Sprawdź, jakie przepisy na kotlety mielone przygotowali nasi użytkownicy:
2. Mielone z oczkiem
Zobacz przepisMielone z jajkiem sadzonym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Mielone ze szpinakiem
Zobacz przepisMielone ze szpinakiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Kotlety mielone z chili i fetą
Zobacz przepisKotlety mielone z chili i fetą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Kotlety mielone faszerowane
Zobacz przepisKotlety mielone faszerowane / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Kotlety mielone „pogołąbkowe”
Zobacz przepisKotlety mielone „pogołąbkowe” / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Kotlety mielone w sosie koperkowym
Zobacz przepisKotlety mielone w sosie koperkowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
11. Kotlety mielone ze śmietaną
Zobacz przepisKotlety mielone ze śmietaną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
12. Mielone z pieczarkami
Zobacz przepisMielone z pieczarką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: Smaker.pl
Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Zdarza się nawet najlepszym. Oto jak pozbyć się kulinarnej wpadki »
To złodzieje odporności. Nie jedz i nie pij, bo organizm słabnie »
Jesienny skarb w ogrodzie. Uspokaja, zabija bakterie, łagodzi problemy z żołądkiem »