Wytrawne dania na Boże Narodzenie

Kotlety mielone to jedno z ulubionych dań Polaków. Najlepiej smakują wtedy, gdy w środku są soczyste i delikatne, a na zewnątrz chrupiące. Sprawdź, jak zrobić idealne mielone. Dzięki kilku praktycznym poradom przygotujesz dobrze doprawione i pulchne kotlety, którymi będzie zajadać się cała rodzina.

Najlepsze przepisy na kotlety mielone. Dowiedz się, jak je zrobić | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jakie mięso wybrać do kotletów mielonych? Co zrobić, aby mielone wyszły soczyste i delikatne? Czym doprawić mięso, by było wyraziste i aromatyczne? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedzi w poniższym artykule. Dowiedz się, jak zrobić idealne kotlety mielone - przepis krok po kroku poprowadzi cię do kulinarnego sukcesu.

Sprawdź także: Jak zrobić idealne kotlety schabowe? Soczyste mięso i chrupiąca panierka

Jak wybrać dobre mięso na kotlety mielone?

Ile domów, tyle przepisów na mielone. Do zrobienia tradycyjnych kotletów potrzebne jest dobrej jakości, najlepiej świeżo zmielone, mięso, bułka, jajka i przyprawy. Podstawą dobrych kotletów mielonych jest oczywiście mięso. Do ich przygotowania można wykorzystać zarówno wieprzowinę, wołowinę, jak i mięso kurczaka lub indyka.

Najlepsze jakościowo i smakowo kotlety otrzymuje się z mieszanki różnych mięs, np. z mięsa cielęcego lub wołowego z dodatkiem wieprzowiny. Wtedy składniki nawzajem się uzupełniają. Natomiast sama wołowina nie zawsze się sprawdza. Wtedy kotlety mogą być zbyt twarde i suche. Dzieje się tak dlatego, że mięso wołowe zawiera dużo składników bogatych w substancje białkowe.

Warto jednak pamiętać, że mięso na kotlety mielone nie może być zbyt chude (np. tylko z piersi indyka), gdyż sznycle będą zbyt twarde, suche i co najgorsze, będą miały nieco „papierowy” smak. Tłuszcz odpowiada za miękkość i pulchność naszego dania oraz sprawia, że kotlety lepiej się kleją i nie rozpadają na patelni. Najlepiej, gdy w mielonym na jedną część mięsa tłustego przypadają dwie części mięsa chudego.

Mięso mielone można przygotować samodzielnie w domu albo poprosić o zmielenie w sklepie na naszych oczach. Wtedy mamy pewność, co tak naprawdę trafi do naszego dania. Najlepiej do mielenia nadaje się szynka wieprzowa, karkówka, biodrówka i łopatka.

Co dodać do mielonych, aby były soczyste?

Zastanawiasz się, jak zrobić kotlety mielone, aby były pulchne i soczyste? Kluczem do sukcesu jest pieczywo pszenne, zarówno świeże, jak i czerstwe. Na każdy kilogram masy mięsnej powinno dodać się 100 g bułki, wcześniej namoczonej w wodzie lub mleku. Moczenie pieczywa w mleku sprawia, że mięso po obróbce termicznej będzie soczyste i delikatne, a kotlety nie będą się rozpadać na patelni. Ponadto nabiał neutralizuje nieprzyjemny zapach, jaki towarzyszy niekiedy mięsu.

Po uprzednim namoczeniu w mleku pieczywo należy odcisnąć i zmielić razem z mięsem. W powszechnej opinii do przygotowania kotletów mielonych można wykorzystać bułkę tartą. Warto jednak zaznaczyć, że sznycle będą wtedy mniej soczyste i twardsze. Bułkę tartą możemy wykorzystać do obtoczenia w niej kotletów przed smażeniem.

Najczęściej używanym środkiem spajającym kotlety mielone są jajka, które podczas gotowania ścinają się i wiążą wszystkie składniki. Jaja można zastąpić mąką ziemniaczaną, kaszą manną, a nawet gotowanymi ziemniakami. W przypadku mąki ziemniaczanej należy zachować umiar, ponieważ zbyt duży jej dodatek powoduje, że kotlety będą twarde, zbite i niesmaczne (maksymalnie dekagram mąki ziemniaczanej na kilogram mięsa).

Jak zrobić idealne kotlety mielone?

Aby kotlety mielone były smaczne, musimy dodać odpowiednie przyprawy. Oprócz soli i pieprzu możemy doprawić je majerankiem, tymiankiem, oregano, bazylią, estragonem, koperkiem czy natką pietruszki. Dla bardziej wyrazistego smaku można dodać czosnek, paprykę lub cebulkę. Nie warto więc przesadzać z przyprawami.

Sekretem idealnych kotletów mielonych jest dobre wyrobienie mięsa z dodatkiem wody. Pół szklanki na kilogram mięsa wystarczy, by sznycle były miękkie i soczyste.

Technika smażenia jest również ważna. Aby kotlety mielone były chrupiące z wierzchu i soczyste w środku należy je smażyć na gorącym tłuszczu. Najlepszy do smażenia jest smalec, olej oraz klarowane masło. Rozpoczynamy na dużym ogniu, potem go zmniejszamy i smażymy mięso przez trzy, cztery minuty na średnim ogniu. Jeśli ogień będzie za duży, spalisz wierzchnią warstwę, a środek pozostanie surowy. Mielone usmażone na zbyt małym ogniu z kolei wchłoną tłuszcz i będą ciężkostrawne.

Kotlet mielony inaczej - przepis na kotlet w sosie śliwkowym

Jeśli szukasz wyjątkowego przepisu na kotleta mielonego, wypróbuj poniższą recepturę. Zanurzony w aromatycznym sosie śliwkowym będzie po prostu rozpływał się w ustach. Ma przyjemny smak i jest bardzo wilgotny w środku. Do przygotowania kotleta mielonego inaczej potrzebujesz:

Składniki

• 350 g mięsa mielonego
• cebula
• bułeczka czerstwa
• bułka tarta
• jajko
• ½ łyżeczki tymianku
• ½ łyżeczki estragonu
• 2 łyżki powideł śliwkowych
• 50 g śliwek suszonych bez pestek
• 2 łyżeczki mąki
• 2/3 szklanki bulionu
• 4 goździki
• ½ łyżeczki cukru
• sól, pieprz
• olej

Śliwki zalej letnią wodą, odstaw na godzinę. Bułeczkę namocz w wodzie lub mleku. Cebulkę posiekaj, dodaj do mięsa, połącz z jajkiem i bułeczką. Dodaj przyprawy. Formuj kotlety i obtaczaj je w tartej bułce. Usmaż kotlety na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Śliwki osącz, pokrój, przełóż do rondla i zalej bulionem. Dodaj powidło, cukier, goździki i gotuj pięć minut. Zrób tzw. „zaklepkę” z mąki i wody, dodaj do sosu oraz polej nim kotlety.

Najlepsze przepisy na kotlety mielone

Na koniec - ciekawostka. Czy wiesz, że kotlet mielony ma wiele nazw regionalnych? W Małopolsce i Podkarpaciu nazywany jest sznyclem, mimo że oryginalny austriacki schnitzel bardziej przypomina kotlet schabowy. Na Śląsku znane są pod nazwą karminadel, natomiast w innych regionach Polski kotlety mielone spotykane są pod takimi nazwami jak: frykadella, pulpet, klopsik oraz kotlet pożarski.

Sprawdź, jakie przepisy na kotlety mielone przygotowali nasi użytkownicy:

1. Kotlety mielone

 Kotlety mielone Zobacz przepis

Kotlety mielone / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Mielone z oczkiem

 Mielone z oczkiem Zobacz przepis

Mielone z jajkiem sadzonym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Kotlety mielone

 Kotlety mielone Zobacz przepis

Kotlety mielone / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Mielone ze szpinakiem

 Mielone ze szpinakiem Zobacz przepis

Mielone ze szpinakiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Kotlety mielone z chili i fetą

 Kotlety mielone z chili i fetą Zobacz przepis

Kotlety mielone z chili i fetą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Kotlety pożarskie

 Kotlety pożarskie Zobacz przepis

Kotlety pożarskie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Mielone kotlety

 Mielone kotlety Zobacz przepis

Mielone kotlety / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Kotlety mielone faszerowane

 Kotlety mielone faszerowane Zobacz przepis

Kotlety mielone faszerowane / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Kotlety mielone „pogołąbkowe”

 Kotlety mielone „pogołąbkowe” Zobacz przepis

Kotlety mielone „pogołąbkowe” / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Kotlety mielone w sosie koperkowym

 Kotlety mielone w sosie koperkowym Zobacz przepis

Kotlety mielone w sosie koperkowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Kotlety mielone ze śmietaną

 Kotlety mielone ze śmietaną Zobacz przepis

Kotlety mielone ze śmietaną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

12. Mielone z pieczarkami

 Mielone z pieczarkami Zobacz przepis

Mielone z pieczarką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: Smaker.pl

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Zdarza się nawet najlepszym. Oto jak pozbyć się kulinarnej wpadki »

To złodzieje odporności. Nie jedz i nie pij, bo organizm słabnie »

Jesienny skarb w ogrodzie. Uspokaja, zabija bakterie, łagodzi problemy z żołądkiem »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Sernik królewski z brzoskwiniami

Sernik królewski z brzoskwiniami to wyśmienite, klasyczne ciasto serowe na kr...

Odsłon: 24914

60 min
35
30 min
6
30 min
2
Ciasta Makowiec japoński.

Wilgotny, bardzo smaczny makowiec japoński z bakaliami takimi jak jabłka, wło...

Odsłon: 198

>60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Jak zrobić domek z piernika krok po kroku? Instruktaż, lukrowanie i ozdabianie

Marzysz o tym, aby święta były jeszcze bardziej magiczne? W takim razie rozważ wykonanie wyjątkowego domku z piernika – nie zapomnij zaangażować ca...

1
Informacje Zero Waste Smoothie. Wykorzystaj nadmiar owoców!

Nie marnujmy jedzenia, wykorzystujmy je z głową. Nadmiar owoców w kuchni to doskonała okazja, by przygotować zdrowe i pyszne smoothie w duchu Zero...

0
Informacje Co na obiad na Boże Narodzenie? Popisowe dania na świąteczny obiad. Z wołowiny, schabu i indyka

Co na obiad na Boże Narodzenie sprawi, że twoi goście na pewno poproszą cię o dokładkę? Poznaj inspirujące przepisy na dania ze schabu, wołowiny i...

3
Informacje Takiego boczku na święta jeszcze nie jedliście. Jak przyprawić boczek rolowany?

Pieczona szynka, karkówka i schab to rodzaje mięs, które najczęściej lądują na świątecznym stole. Na szczęście nie musisz ograniczać się jedynie do...

2