Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 138 Ocena: 2614
Dodano: 15.07.2018
Odsłon: 5522
5-6 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Zaczynamy od pokrojenia cebuli w bardzo drobną kostkę. Najlepiej to wychodzi w blenderze. Potem tę cebulkę smażymy na oliwie wraz z oregano i majerankiem. Na końcu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Mięso mielimy.
Czerstwą bułkę zalewamy wodą.
Do miski z mielonym mięsem wbijamy całe jajko, sypiemy sporo pieprzu, 2 łyżeczki soli, sypiemy jeszcze trochę majeranku i oregano, dodajemy odciśniętą z wody bułkę, dodajemy usmażoną i wystudzoną cebulkę, na to wszystko ścieramy ser grana padano na tarce o drobnych oczkach i wszystko mieszamy. Formujemy kotleciki zwilżonymi rękami, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju kokosowym po kilka minut na każdej stronie. Z podanych proporcji wychodzi ok. kilkunastu kotletów. Są aromatyczne, chrupiące, przepyszne. Serdecznie polecam :-)
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)