Do góry

Dania główne Przepis na:

Mielone z pieczarką

Mielone z pieczarką

Autor:

Przepisów i artykułów: 208 Ocena: 5027

Dodano:

Odsłon: 21293

Kotlety z niespodzianką

Składniki

  • Mięso mielone 500 gram
  • Cebula 2 szt.
  • Bułka tarta
  • Jajko 1 szt.
  • Natka pietruszki
  • Czosnek 2 ząbki
  • Pieczarki małe ok. 12 szt.
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Mielone z pieczarką

Przygotowanie

  1. Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy je na rumiano i przekładamy do dużej miski.

  2. Do miski z cebulami wrzucamy mięso mielone, wbijamy jajko, posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz bułkę tartą (zależy od wilgotności mięsa – dodajemy bułki tartej w takiej ilości, aby masa mięsna nie była zbyt rzadka). Wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem i ponownie mieszamy.

  3. Pieczarki obieramy, wrzucamy do osobnej miski i zalewamy wrzątkiem, aby się sparzyły. Po około 5 minutach wyciągamy je z wody. Ze zrobionej wcześniej masy mięsnej robimy kotlety i wkładamy w środek każdego całą pieczarkę. Każdy kotlet obtaczamy w bułce tartej i wkładamy na rozgrzaną patelnię polaną oliwą z oliwek i smażymy na rumiano z każdej strony.
    Z podanej porcji wychodzi ok. 12 kotletów.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń