Kawa 5 przemian, czyli napój na odchudzanie, trawienie i odporność

Prozdrowotne napoje to obecnie hit wśród osób, które chcą zgubić zbędne kilogramy. Jednym z nich jest oczywiście kawa, która nie tylko redukuje zmęczenie, ale i pobudza metabolizm. Warto dodać do niej przyprawy, które nie tylko podkręcą jej smak, ale sprawią, że napój zyska walorów leczniczych. Podpowiemy ci, czym jest kawa pięciu przemian oraz jak zrobić ją w domu.

Właściwości kawy pięciu przemian | Fot.123RF/Picsel

Spis treści: 

Nie od dziś wiadomo, że w przyprawy są świetnym źródłem substancji korzystnie wpływających na zdrowie. Dziś przyjrzymy się bliżej kawie pięciu przemian, czyli napojowi, który oparty jest na założeniach tradycyjnej medycyny chińskiej. Sprawdź, dlaczego warto ją pić oraz jak przygotować kawę pięciu przemian. 

Sprawdź także: Pij regularnie kawę z kurkumą i pieprzem. Szybko poczujesz różnice

Kawa pięciu – przemian co to jest?

Czym jest kawa pięciu przemian? To napój będący połączeniem pięciu smaków: słodkiego, słonego, gorzkiego, ostrego i kwaśnego. Wywodzi się z medycyny chińskiej, nawiązuje do pięciu żywiołów oraz chińskich pór roku. Według tego założenia:

  • kwaśność – drzewo i wiosnę (cytryna),
  • gorzkość – ogień i lato (kawa),
  • słodkość  ziemia i późne lato (cynamon),
  • ostrość – metal symbolizujący i jesień (kardamon, goździki i imbir),
  • słoność – woda i zima (sól).

Warto wspomnieć, że istnieje również dieta pięciu przemian, która oparta jest na zasadach harmonii, gdzie powyższe pięć połączeń smakowych ma się idealnie dopełniać. 

Właściwości kawy pięciu przemian

Jakie właściwości ma kawa pięciu przemian? Napój ten działa rozgrzewająco, wspiera odporność, a także pomaga utrzymać prawidłowe procesy trawienne. Pobudza metabolizm oraz spalanie tłuszczu, przez co poleca się ją osobom, które chcą schudnąć. Co więcej, poprawia krążenie, ma również właściwości przeciwzapalne. 

Sama kawa doskonale pobudza, ma właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu wspiera walkę organizmu z wolnymi rodnikami, działa przeciwstarzeniowo oraz przeciwnowotworowo. Świetnie działa na układ nerwowy, poprawia samopoczucie, działa antydepresyjnie, a także pomaga zapobiegać chorobie Alzheimera i Parkinsona. Pomaga także utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi. 

Cynamon przyczynia się do obniżenia poziomu złego cholesterolu we krwi, działa przeciwzapalnie i odkażająco. Ma właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, dlatego będzie pomocny przy przeziębieniu. Imbir to znany sposób na poprawę odporności, na właściwości przeciwnowotworowe, doskonale wpływa na trawienie oraz reguluje poziom cukru we krwi. Ma także działanie przeciwbólowe. Natomiast kardamon wspiera prawidłowe działanie układu pokarmowego, poprawa przemianę materii, działa przeciwwirusowo, a także łagodzi bóle reumatyczne. Goździki również przyczyniają się do prawidłowego trawienia, działają przeciwcukrzycowo, mają właściwości przeciwbakteryjne i grzybobójcze. Sok z cytryny to źródło witaminy C oraz antyoksydantów.

Kawa pięciu przemian – przepis 

Do przygotowania kawy pięciu przemian, będziesz potrzebować następujących składników: czubatą łyżeczkę świeżo mielonej kawy, ok. 375 ml wody, cztery goździki, kawałek imbiru, sporą szczyptę cynamonu i kardamonu, dowolne słodziło, np. miód, syrop z agawy, szczypta soli, sok z cytryny. 

Aby przygotować ten napój, konieczne będzie zaopatrzenie się w zegarek z sekundnikiem lub stoper w telefonie. Do niewielkiego garnka wlej wodę, następnie dodaj cynamon i gotuj przez minutę. Następnie wrzuć kardamon, goździki i imbir i gotuj kolejną minutę. Wsyp szczyptę soli i odczekaj minutę. Wyciśnij odrobinę soku z cytryny i znów gotuj przez minutę. Na koniec wsyp kawę i tym razem podgrzewaj całość cztery minuty. Na sam koniec dosłódź swoją kawę i gotowe. Kawę możesz popijać małymi porcjami w ciągu dnia. 

Warto wspomnieć, że przepisy na kawę pięciu przemian mogą się między sobą różnić, np. ze względu na region, w którym się ją przygotowuje. Można dorzucić do niej również inne przyprawy, takie jak: szafran, wanilia, rodzynki, kmi­nek, rodzynki, a nawet dodać odrobinę alkoholu. 

Zobacz: Kawa pięciu przemian z Tik-Toka 

Zobacz także:

Pięć produktów, których nie warto spożywać na czczo »

Niedoceniana przyprawa. Zbija cukier i cholesterol, wspomaga trawienie »

Idealny farsz do gołąbków? Wystarczy, że dodasz ten jeden składnik »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Pieróg tatarski

Będąc na Podlasiu jedliśmy tatarskie pierogi jeczpomaki. Spróbowałam odtworzy...

Odsłon: 8987

30 min
14
30 min
4
15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

0
Informacje Co na obiad w piątek bez mięsa? Proste i szybkie w przygotowaniu przepisy

Piątek to dzień, w którym wiele osób rezygnuje ze spożywania mięsa. Jedni robią to z pobudek religijnych, inni natomiast z przyzwyczajenia i nawyku...

9
Informacje Krówki tailor-made od Cukrówek – nadaj swojej imprezie wyjątkowy charakter

Jak dotrzeć do serc uczestników Twojej imprezy? Przez żołądek! W dobie wszechobecnego nurtu tailor-made – także w branży eventowej – coraz większą...

0
Ewa gotuje Ewa gotuje: Szparagi zapiekane z jajkiem, burgery z pstrąga i sernik na zimno

Kiedy na dworze robi się coraz cieplej, w kuchni Ewy Wachowicz pojawiają się pyszne wiosenne przepisy. Nie zabraknie zielonych szparagów w wersji z...

2