Kiedy najlepiej wybrać się na grzyby?

Wyprawa do lasu dostarcza dużo frajdy i satysfakcji, kiedy na twojej drodze pojawi się spory prawdziwek! Leśna wędrówka, koszyk w ręce i przyjemny zapach lasu to sama przyjemność! Kiedy najlepiej wybrać się do lasu i poszukać jadalnych grzybów?

Fot. 123RF/Picsel

Kiedy iść do lasu na grzyby?

Czas zbioru jest istotny, ponieważ nikt nie chce tracić czasu na bezcelowe chodzenie po lesie. Najlepszy czas na grzybobranie to okres od późnego lata do późnej jesieni. Dobrze, jeśli nie zabrakło ciepłych deszczów! To oznaka, że wystąpi wysyp grzybów i nie wrócisz do domu z pustym koszykiem. W lesie znajdziesz borowiki, podgrzybki, kurki, maślaki, gąski, koźlarze, kanie, rydze, a nawet opieńki! Wczesna jesień to zatem idealny czas, aby wyruszyć do lasu!

Gdzie szukać grzybów?

Najlepsze miejsca na grzybobranie wcale nie są owiane tajemnicą. Niektórzy grzybiarze nie chcą zdradzać miejsc, gdzie występują dziesiątki prawdziwków..., ale to nic trudnego! Zasugeruj się typem lasu, do którego zmierzasz, a to już wskaże jakich grzybów możesz się spodziewać. Niektóre grzyby lubią się z określonymi gatunkami drzew. Maślak trydencki żyje z limbą, maślak żółty z modrzewiem, a drzewa iglaste są idealnym środowiskiem dla borowików, maślaków i podgrzybka. Borowiki, koźlarze, pieczarka bulwiasta i leśna są najczęściej spotykane w lasach liściastych. Kurkę znajdziesz zazwyczaj pod sosnami i świerkami, czasami pod brzozą, bukiem i dębem.

Czy łatwo o pomyłkę?

Las jest domem wielu grzybów, nie tylko jadalnych, ale też trujących. Trzeba być ostrożnym, dlatego warto zabrać ze sobą atlas grzybów. To właśnie taka książka pokaże Ci różnice i pozwoli uniknąć pomyłki, którą można przypłacić życiem. Wybieraj grzyby już wykształcone i całe, ponieważ sam kapelusz lub nóżka nie da Ci gwarancji, że to z pewnością dany gatunek grzyba. Nie zbieraj grzybów po dużej ulewie. Wilgotne grzyby szybko pleśnieją i są podatne na atak insektów. Unikaj również blaszek pod kapeluszem. To znak rozpoznawczy trujących muchomorów czerwonych i muchomora sromotnikowego, którego łatwo pomylić z kanią.

Co musisz zabrać na grzybobranie?

Wiaderko lub koszyk to obowiązkowy element grzybobrania! Nie zapomnij o nożyku, którym zetniesz i oczyścisz grzyba. W okresie jesiennym zadbaj o odpowiedni strój: nieprzemakalne buty jak kalosze, kurtka, czapka lub kapelusz, ciekawą pomocą będą rękawiczki jednorazowe. Na grzyby wyjeżdża się chłodnym porankiem, dlatego zabierz na wycieczkę plecak, w którym schowasz termos z ciepłą herbatą i przekąską. Masz słabą orientację w terenie? Weź ze sobą mapę lub pobierz nawigację offline. W życiu zdarzają się różne niefortunne sytuacje! Spotkanie dzika, drobne zranienie się, a może stracisz rachubę i szybko zapadnie zmrok? Weź ze sobą plaster, latarkę, a jeśli na Twojej drodze stanie dzik lub inne leśne zwierzę, wycofaj się powoli i zejdź mu z drogi.

Co przyrządzić z uzbieranych grzybów?

Grzyby mają wiele dobrego! Grzyby możesz mrozić, suszyć, marynować, smażyć, gotować. Z grzybów wyczarujesz sosy, zupy, farsz do makaronów, kasz, ryżu, dań mięsnych, a nawet zapiekanek! Jajecznica z aromatycznymi grzybami leśnymi, a może placki ziemniaczane w wyśmienitym sosie grzybowym? Przepisów na śniadanie, obiady i kolacje z grzybami jest naprawdę wiele! Sprawdź promocje na suszarki do grzybów w sklepie Oleole.

Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo bułki

ważna rada - ciasto ugniatać około 15-20 minut

Odsłon: 23910

60 min
55
Desery Ciasto z masą sernikową

Proste w przygotowaniu i szybkie ciasto. Połączenie czekoladowego spodu z mas...

Odsłon: 550

15 min
7
Desery Jogurtowiec Borówkowy

Szybkie i orzeźwiające ciasto. Dzieci wprost nie można od niego odgonić.

Odsłon: 274

15 min
14

Polecane artykuły

Informacje Dlaczego warto jeść rabarbar? Zrób omlet, naleśniki i odchudzający koktajl z rabarbarem

Wiosną i latem warzywa i owoce są teraz najsmaczniejsze, dlatego podczas wizyty na lokalnych targu, ryneczku, czy w sklepie warto wypatrywać sezono...

1
Informacje Zrób niezawodny syrop na kaszel z kuchennej przyprawy. Kiedyś nazywano go penicyliną dla ubogich

Tymianek to przyprawa, która genialnie podkreśla smak mięs, czy pieczonych ziemniaków. Jego właściwości warto wykorzystać nie tylko podczas gotowan...

2
Informacje Zielono mi, czyli szpinak do makaronu. Te dania smakują nawet niejadkom

Szpinak to bardzo zdrowy produkt, który albo się kocha, albo nienawidzi. Nie ulega jednak wątpliwości, że zawiera on mnóstwo cennych substancji. Ja...

4
Informacje Odkryj nowe jogurty pitne od Danio!

Wielka wiadomość dla fanów produktów Danio! Marka, która już zdobyła serca konsumentów dzięki swoim serkom homogenizowanym, teraz wprowadza zupełni...

0