Kotlety mielone będą puszyste, soczyste, rozpływające się w ustach. Wypróbuj ten patent

W Polsce zajadamy się apetycznymi i sycącymi kotletami mielonymi. Pewnie każdy ma wspomnienie zapachu roznoszącego się po domu, gdy babcie czy mamy przyrządzały je na obiad. Odkryj, na czym smażyć kotlety mielone, żeby wyszły idealnie. Będą pyszne, puszyste i niezwykle soczyste!

Na czym smażyć kotlety mielone? Ten tłuszcz sprawi, że będą idealne | Fot.123RF/Picsel

Kotlety mielone - na południu Polski zwane też sznyclami - przyrządza się najczęściej ze zmielonej surowej wieprzowiny, surowego jajka i namoczonej w mleku bułki (ewentualnie bułki tartej). Taką masę często uzupełnia się różnymi dodatkami, np. poszatkowaną cebulą, czosnkiem lub natką pietruszki. Na końcu kotlety mielone przyprawia się jeszcze solą i pieprzem. Niektórzy dodają też inne zioła, np. majeranek. 

Sprawdź także: Makaron z kurczakiem na wiele sposobów. Różnorodne, smaczne, szybkie - te przepisy cię nie zawiodą

Na czym smażyć kotlety mielone?

To, co najważniejsze w kotletach mielonych, to ich konsystencja. Masa mięsna z dodatkami powinna być odpowiednio kleista i wyrobiona, aby zapewnić pulchność sznycelkom. Tylko z takiej formuje się owalne kotleciki, które następnie obtacza się jeszcze w bułce tartej. 

W tej chwili powstaje jednak wątpliwość, na czym smażyć kotlety mielone, żeby wyszły idealnie? Część kucharzy amatorów wybiera najbardziej popularny olej albo masło klarowane. Jest to rozwiązanie, które zapewni nam smaczny obiad, ale potrawa nie będzie perfekcyjna. Dlaczego? 

Kotlety mielone najlepiej smażyć na smalcu, w niezbyt głębokim tłuszczu na patelni. Tłuszcz, choć posiada charakterystyczny zapach, wyróżnia się wysokim punktem dymienia, dlatego sprawi, że sznycle będą rumiane z zewnątrz i pozostaną soczyste w środku. Doskonale wiedziały o tym babcie, które ten mięsny obiad smażyły właśnie na smalcu.

Przygotowane kotlety mielone wystarczy tylko zdjąć z patelni i podać wraz z ziemniakami lub kaszą i chrupiącą, świeżą warzywną surówką, buraczkami albo ogórkami kiszonymi. 

Pyszne kotlety mielone

 Pyszne kotlety mielone Zobacz przepis

Kotlety mielone smażone na smalcu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Bogactwo składników odżywczych i niska kaloryczność. Ta zupa pomoże ci zadbać o sylwetkę »

Leczo po francusku, czyli przepis na ratatuj. Jedz, by zgubić oponkę z brzucha »

Pij na czczo każdego dnia. Poprawisz metabolizm i pokonasz zaparcia »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Pomidorowa dla maturzysty

...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...

Odsłon: 144

15 min
5
Sałatki Sałatka z Jarmużem

CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...

Odsłon: 104

15 min
2
Ciasta Jabłecznik na biszkoptach

Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...

Odsłon: 22742

30 min
31

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

1