Król Karol III musi je mieć w każdym śniadaniu. Synowie żartują, że to jedzenie dla ptaków

Koronacja króla Karola III to kolejne wydarzenie, które zwróciło oczy świata w stronę brytyjskiej rodziny królewskiej. Jest również okazją do zaczerpnięcia nowych ciekawostek z królewskiego dworu. Media donoszą nawet o kulinarnych upodobaniach monarchy. Jak mówi przysłowie „śniadanie zjedz jak król”, pożywny posiłek o poranku wpływa na samopoczucie w ciągu dnia. Wie o tym sam król Karol III, który dba o zdrowie, zajadając się pewnym produktem.

Co król Karol III codziennie je na śniadanie? | Fot.123RF/Picsel/ Fot. Cover Images/East News

Spis treści: 

Koronacja króla Karola III wzbudza wiele emocji, nie tylko wśród mieszkańców Wielkiej Brytanii. 6 maja 2023 roku niewątpliwie stanie się historycznym dniem w dziejach brytyjskiej rodziny królewskiej. Będzie to 40. tego typu ceremonia w Opactwie Westminsterskim, nie obędzie się bez uroczystej procesji oraz udziału arcybiskupa Canterbury.

Miłośników „royalsów” nie brakuje na całym świecie, zainteresowanie wzbudzają nie tylko rodzinne niesnaski, stroje i nakrycia głowy, ale i to, co ląduje na królewskich talerzach. Dziś przyjrzymy się bliżej śniadaniom monarchy, do którego zawsze musi mieć dodany jeden, bardzo zdrowy składnik. Jest nim niepozorne siemię lniane, które kryje w sobie mnóstwo cennych właściwości i wartości odżywczych. 

Sprawdź także: Kurczak koronacyjny królowej Elżbiety II. Przygotuj danie godne królewskiego podniebienia

Siemię lniane – wartości odżywcze

Jakie wartości odżywcze ma siemię lniane? Te niepozorne nasionka wykorzystywane były już ponad 3 tysiące lat p.n.e. Znajduje się w nich wiele substancji korzystnie wpływających na organizm, są źródłem błonnika pokarmowego, zdrowych, nienasyconych kwasów omega-3 i omega-6 oraz lignanów. Jest bogate w witaminy, między innymi z grupy B, C, E, K, a także substancje mineralne: potas, magnez, wapń, sód, żelazo, fosfor czy cynk. Siemię lniane zawiera także sporo białka. W łyżce siemienia lnianego, czyli ok. 10 g, znajduje się 50 kcal. 

Siemię lniane – właściwości prozdrowotne

Przede wszystkim siemię lniane cenione jest za swoje wartości pozytywnie wpływające na układ pokarmowy. Obecny w ziarenkach błonnik, świetnie działa na trawienie, przyspiesza pracę jelit, a także zapobiega zaparciom. Dobrze znane są również jego właściwości obniżające wysoki poziom "złego" cholesterolu oraz cukru we krwi. Co więcej, zawartość błonnika w posiłkach sprawia, że dłużej czujemy się syci, co może ułatwić proces odchudzania, ponieważ unikniemy podjadania między posiłkami. Siemię lniane ma również właściwości powlekające przewód pokarmowy, dzięki czemu działa kojąco na błonę śluzową. Polecane jest zatem osobom, które cierpią na refluks czy chorobę wrzodową. 

Siemię lniane ma działanie przeciwzapalne oraz pomaga uniknąć tworzenia się zakrzepów. Świetnie wpływa również na pracę układu nerwowego, w tym mózgu. 

W siemieniu lnianym znajdują się także lignany, które wykazują działanie antyoksydacyjne, chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, opóźniają procesy starzenia, a także działają przeciwnowotworowo. Dodatkowo związki te mają pozytywne działanie na układ sercowo-naczyniowy, między innymi zmniejszają ryzyko rozwoju miażdżycy, pomagają również regulować ciśnienie krwi. Nasiona lnu świetnie wpływają również na układ hormonalny, poleca się je w szczególności kobietom w okresie menopauzy. 

Jedzenie siemienia lnianego to również sposób na zadbanie o mocne i zdrowe włosy, mocne paznokcie oraz piękną skórę.

Siemię lniane  – miłość Karola III 

W książce "The Palace Papers" Tiny Brown przytoczona została zabawna anegdotka dotycząca nietypowego, kulinarnego upodobania monarchy. Brytyjski aktor i komik Stephen Fry opowiedział, że podczas śniadania, które miał okazję spożywać w towarzystwie rodziny królewskiej, książę William zdradził, czym zajada się jego tata.

"Podczas śniadania w Highgrove, Fry oglądał bufet i podniósł wazę, w której było lubiane przez Karola siemię lniane. Książę William powiedział: »O nie, nie zbliżaj się do jedzenia dla ptaków, Stephen, to tylko dla taty«".

Chociaż faktycznie nasiona lnu nie są typowym specjałem kuchni brytyjskiej, z pewnością warto włączyć je do swojej diety, ze względu na bardzo szerokie właściwości prozdrowotne. 

Jak przemycić siemię lniane w codziennych przepisach? Nasionka te bez problemu można dodać do wielu dań. Dobrym pomysłem będzie zainspirowanie się sposobem króla Karola III i dorzucanie ich do śniadania. Dodatek nasion lnu nie tylko pobudzi układ pokarmowy do pracy, ale i na długo cię nasyci. Można wsypać je do ulubionego jogurtu z owocami, dodać je do owsianki lub musli, a także posypać nimi naleśniki lub kanapkę.

Jeżeli samodzielnie przygotowujesz chleb lub bułki, nie zapomnij również o tym, by wzbogacić je o dodatek siemienia. Jeżeli jesteś miłośnikiem lekkich śniadań, możesz przygotować pyszny owocowy koktajl z dodatkiem nasion lnu, wystarczy zmiksować banan, truskawki, dodać mleko lub jogurt, siemię lniane i gotowe. 

Popularnym sposobem na użycie siemienia lnianego, jest zrobienie z niego kisielu. Wystarczy dwie łyżki nasion wrzucić do szklanki wody, a następnie odczekać, aż napęcznieją. Taka kuracja w szczególności wskazana jest dla osób, które borykają się z zaparciami. Zamiast wody, można zastosować kefir, który dodatkowo będzie źródłem białka oraz bakterii probiotycznych, które zadbają o jelita oraz odporność organizmu. 

Zobacz także:

Takiego masła jeszcze nie jadłeś. Sekret tkwi w jednym składniku »

Zupa ogórkowa będzie smakować wybornie. Zmień w przepisie jedną rzecz »

Polscy naukowcy dowiedli, że działa antyrakowo. Pij łyżeczkę przed posiłkiem »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo bułki

ważna rada - ciasto ugniatać około 15-20 minut

Odsłon: 23899

60 min
54
Desery Ciasto z masą sernikową

Proste w przygotowaniu i szybkie ciasto. Połączenie czekoladowego spodu z mas...

Odsłon: 495

15 min
7
Desery Jogurtowiec Borówkowy

Szybkie i orzeźwiające ciasto. Dzieci wprost nie można od niego odgonić.

Odsłon: 266

15 min
13

Polecane artykuły

Informacje Dlaczego warto jeść rabarbar? Zrób omlet, naleśniki i odchudzający koktajl z rabarbarem

Wiosną i latem warzywa i owoce są teraz najsmaczniejsze, dlatego podczas wizyty na lokalnych targu, ryneczku, czy w sklepie warto wypatrywać sezono...

1
Informacje Zrób niezawodny syrop na kaszel z kuchennej przyprawy. Kiedyś nazywano go penicyliną dla ubogich

Tymianek to przyprawa, która genialnie podkreśla smak mięs, czy pieczonych ziemniaków. Jego właściwości warto wykorzystać nie tylko podczas gotowan...

2
Informacje Zielono mi, czyli szpinak do makaronu. Te dania smakują nawet niejadkom

Szpinak to bardzo zdrowy produkt, który albo się kocha, albo nienawidzi. Nie ulega jednak wątpliwości, że zawiera on mnóstwo cennych substancji. Ja...

4
Informacje Odkryj nowe jogurty pitne od Danio!

Wielka wiadomość dla fanów produktów Danio! Marka, która już zdobyła serca konsumentów dzięki swoim serkom homogenizowanym, teraz wprowadza zupełni...

0