Ewa_Gotuje

Królik w Krainie Czarów - przepisy z Bake Off Junior

Pamiętacie książkę "Alicja w Krainie Czarów"? To właśnie nią zainspirowała się Ania, przygotowując swój wypiek.

Ciasto

  • 290 ml oleju rzepakowego
  • 200 g brązowego cukru
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 4 jaja
  • 260 g mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sproszkowanego cynamonu
  • 300 g startej marchwi
  • 100 g mieszanki: żurawina, pestki słonecznika i dyni

 

Krem

  • 10 g żelatyny (1 łyżka)
  • 5 łyżek zimnej wody
  • 200 g białej czekolady
  • 660 ml śmietany kremówki

 

Wykończenie

  • 500 g borówek
  • kolorowe masy cukrowe do dekoracji
  • konfitura pomarańczowa do przełożenia ciasta

 

Ciasto
Trzepaczką połączyć olej rzepakowy z brązowym cukrem, cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii do uzyskania jednolitej masy. Dodawać pojedynczo jaja. Wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Mieszać do połączenia składników. Dodać startą na grubych oczkach marchew, mieszankę żurawiny i bakalii. W celu usunięcia bąbelków powietrza uderzyć formą kilka razy o płaską powierzchnię. Piec w 170°C przez około 30 minut.

Krem
Rozpuścić żelatynę w pięciu łyżkach zimnej wody i odstawić do napęcznienia na 10 minut. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Ściągnąć garnek z ognia i dodać żelatynę. Ubić śmietanę kremówkę i dodać do niej ostudzoną czekoladę. Krem przełożyć do worka cukierniczego.

Wykończenie
Z jednego ciasta wykroić uszy i muchę królika. Drugie ciasto oraz przygotowane części przekroić na pół i przekładamy konfiturą pomarańczową, kremem i borówkami. Przykrywamy odpowiednimi częściami ciasta, formujemy kształt królika i dekorujemy masą cukierniczą.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Wegański deser czekoladowy z tofu

Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...

Odsłon: 50

30 min
5

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0