Ewa_Gotuje

Kuchnia brazylijska

Sushi z grillowanym mięsem, fast foody z fasoli, sok z kokosa prosto ze skorupki. Co jeszcze można zjeść w Brazylii? Zobaczcie!

Feijoada to brazylijska potrawa narodowa. Fot. 123RF.COM/PICSEL


Brazylia to kraj, w którym łączą się ze sobą przeróżne - także kulinarne - wpływy, od indiańskich, przez afrykańskie, do portugalskich. Rdzennym mieszkańcom terenów obecnej Brazylii zawdzięczamy stosowany i popularny do dziś maniok. Sprowadzani z Afryki niewolnicy dodali do brazylijskiej kuchni olej palmowy czy pochrzyn. W typowych potrawach można też znaleźć wpływy późniejsze: niemieckie, włoskie, a nawet libańskie i japońskie.


Sushi z grilla

Charakterystyczne w tej kuchni jest to, że mimo naturalnych i częstych zapożyczeń z kuchni innych krajów, zawsze dodaje się tam coś znanego z własnego podwórka. Można np. spotkać japońskie sushi z typowym, brazylijskim mięsem (sic!) z grilla, nazywanym churrasco. Samo sushi jest w Brazylii bardzo popularne, a to dzięki największej na świecie diasporze japońskiej.


Interesują cię japońskie przysmaki? Kliknij!

japońskie słodycze


Mięso aligatora

W tej kuchni często wykorzystuje się - grzechem byłoby tego nie robić! - typowe dla klimatu warzywa i owoce, takie jak orzechy kokosowe, marakuja, papaja, mango czy maniok. Danie nazywane "picadinho de jacare" to z kolei oryginalna potrawa przyrządzana z mięsa aligatora. Bardzo popularną przekąską są orzeszki piniowe ("pinhão"), które służą także jako towar eksportowy.

Popularne potrawy kuchni brazylijskiej to na przyklad:

- Feijoada. Potrawa uznawana za brazylijską potrawę narodową. To gulasz z czarnej fasoli z suszonym mięsem, ozorkami, wieprzowymi uszami i nogami, z dodatkiem goździków, liści laurowych, pieprzu, cebuli i czosnku. Warzywa, takie jak kapusta, marchewka i ziemniaki, kładzie się na wierzch, aby gotowały się na mięsie i fasoli. Do feijoady pasuje ryż, prażona i zasmażana mąka z manioku oraz kiełbaski (można je serwować oddzielnie lub wrzucić do gulaszu) farinheira, chorizo czy brazylijska wersja kaszanki. Podaje się ją z plasterkami pomarańczy i pikantnym sosem pieprzowym. Najlepiej przyrządzać ją na wolnym ogniu, w glinianym naczyniu z grubym dnem.

- Acarajé. Tak popularne, że czasem traktowane jako fast food. Robi się je z rozgniecionych fasolników "czarne oczko", formuje w kulkę i smaży na głębokim tłuszczu. Po przekrojeniu nadzienie stanowią suszone w słońcu krewetki z piżmianem, kolendrą i pomidorami z dodatkiem oleju palmowego. Ten przysmak pochodzi z Afryki. W wersji beztłuszczowej, gotowanej na parze, nazywa się abará.

- Vatapa. Potrawa afro-brazylijska w postaci puree z raków, ryb, zmielonych orzechów nerkowca i orzeszków ziemnych, a do tego z bułką tartą (lub rozdrobnionym chlebem), mąką kukurydzianą i olejem palmowym.

Zamiast frytek w Brazylii serwuje się często smażony w głębokim tłuszczu maniok. Ciekawym napojem, jaki można spotkać w Brazylii jest np. aqua de coco - czyli sok z zielonego kokosa serwowany prosto ze skorupki. Egzotyka w czystej postaci! Cachaça jest z kolei narodowym alkoholem Brazylii robiony z dosładzanego, fermentowanego soku trzcinowego. Zawiera 38 lub 68 proc. alkoholu, porównuje się go do rumu i tequili i dodaje do drinków.

Na co dzień je się tam ryż z fasolą w różnych odmianach - z białym lub brązowym ryżem, zwykłą fasolą, czarną fasolą lub fasolnikiem. Do tego dodaje się różne warzywa lub kiełbaski.


A co ze słodkościami?

Bardzo popularnymi brazylijskimi słodkościami są czekoladki o nazwie brigadeiro. Robi się je ze skondensowanego mleka i kakao i podgrzewa na patelni. Cukiernik smaruje ręce masłem i formuje z kakaowej masy kulki. Pokrywa się je później czekoladową posypką.


brigadeiro popularny brazylijski deser

Brigadeiro to praliny wymyślone w latach 40. XX wieku.       Fot. maych / flickr.com


Przepis na quindim

przepis na brazylijski deser

Quindim serwuje się do góry nogami. Fot. Leonardo "Leguas" Carvalho / Wikimedia Commons


Innym rodzajem słodyczy znanym w Brazylii jest deser quindim. To popularny wypiek w kształcie niewielkiej babki (z dziurką w środku) lub babeczki. Poniżej najprostszy przepis na quindim!

Składniki:

- 250 g cukru,
- 10 żółtek,
- 100 g mielonego kokosa.

Przygotowanie:

Wszystko trzeba wymieszać drewnianą łyżką i - według niektórych przepisów - odłożyć na noc do lodówki. Masę następnie przelewamy do natłuszczonej formy na muffinki, którą wkładamy do drugiej formy z 1-2 centymetrami wody. Pieczemy w temperaturze 150-180 st. C, do czasu aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy. Quindim powinien nieco stygnąć w formie, ale wyjmujemy go delikatnie, kiedy jest jeszcze lekko ciepły. Podaje się go odwróconego chrupką skórką do dołu i na zimno.

Kuchnia brazylijska jest ogromnie bogata, a co więcej, bardzo zróżnicowana regionalnie. Nie sposób opisać ją w jednym artykule. Jeśli temat Was zainteresował, piszcie w komentarzach, na pewno jeszcze do niego powrócimy!


Temat specjalny o kuchni afrykańskiej. Kliknij!

kuchnia artykańska

Anna Wiśniewska/Smaker.pl

Źródło: edition.cnn.com

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Szarlotka (jabłecznik) na kruszonce

Niezwykle prosty i smakowity, dla nas rewelka, bo kocham wszelkie jabłkowe wy...

Odsłon: 29699

60 min
64
Sałatki Sałatka ziemniaczana z sosem greckim

Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...

Odsłon: 112

30 min
4
Desery Sernik na zimno z truskawkami

Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...

Odsłon: 796

30 min
15

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0