Kultowe sałatki z PRL-u. Tych smaków się nie zapomina

Czy wiesz jakie imprezowe przekąski jadało się w PRL-u? Na kultowych prywatkach nie mogło zabraknąć zimnych nóżek, paprykarza szczecińskiego czy bloku czekoladowego. Szlagierem była jednak tradycyjna jarzynowa, która cieszyła się ogromną popularnością w tamtych czasach. Odkryj przepisy na trzy wyjątkowe sałatki z PRL-u.

Jarzynowa była kultową sałatką z PRL-u | Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe // Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Sałatka jarzynowa z PRL-u

Szlagierem na prywatkach w czasach PRL-u była niekwestionowana i nieśmiertelna sałatka jarzynowa, którą Polacy chętnie podają również na współczesnych imprezach. Kultową przekąskę przyrządzało się oczywiście z ziemniaków, marchewki, selera, pietruszki, jabłek, ogórków kiszonych i groszka konserwowego.

Wszystkie składniki zanurzone były w solidnej porcji majonezu, oczywiście najlepiej przygotowanego samodzielnie w domu. Sałatkę jarzynową w PRL-u podawano w towarzystwie szynki, jajka i kromki chleba. Niekiedy skrojoną szynkę dodawało się już do sałatki. 

Sałatka jarzynowa jak z PRL-u

 Sałatka jarzynowa jak z PRL-u Zobacz przepis

Tradycyjna sałatka jarzynowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Sałatki śledziowe z PRL-u

Można powiedzieć, że w PRL-u przyjęcie bez śledzika zostałoby uznane za nieważne. Rybna przekąska była popularnym składnikiem wielu dań, a na prywatkach chętnie przepijano ją kieliszkiem wódki. Zagrycha wiodła prym zarówno podczas imprez, jak i spotkań rodzinnych.

W sklepach kupić można było śledzie solone, które należało następnie porządnie wymoczyć w wodzie, aby wypłukać nadmiar soli. Później filetowano ryby i krojono w mniejsze kawałki. Najpopularniejsze przekąski, jakie trafiały na stoły w PRL-u, to śledź w śmietanie, śledź w oleju, śledź w sosie pomidorowym, śledzie po japońsku i sałatki śledziowe. Chcesz wypróbować przepisy na sałatki śledziowe w stylu tych, które jadano w PRL-u? Wypróbuj poniższe receptury:

Sałatka śledziowa z jajkiem, porem i kukurydzą

Składniki

  • 2 pory,
  • 2 jabłka,
  • 1/2 puszki kukurydzy,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 3 jajka,
  • 250 g śledzi a’la matjas,
  • sól i pieprz.

Na początku odetnij białą część pora, przekrój na pół, dokładnie ją umyj. Potem każdą połówkę pora przekrój jeszcze na pół i pokrój na plasterki. Przełóż do głębokiej miski. Jabłka obierz, przekrój i usuń gniazda nasienne. Poszatkuj na drobną kostkę i dodaj do pora. Kukurydzę odsącz i dołóż do skrojonych składników. Dodaj majonez i jogurt, przemieszaj do połączenia. 

Jajka ugotuj na twardo i obierz. Pokrój w większe kawałki i dodaj do miski. Śledzie również pokrój, ale w większe kawałki. Wymieszaj z pozostałymi składnikami. Pamiętaj, aby przed dodaniem ryb, spróbować, czy nie są zbyt słone. Jeśli tak, należy je wymoczyć. Na końcu dopraw solą i pieprzem według uznania. Włóż sałatkę śledziową do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy się przegryzie. 

Sałatka śledziowa z porem i marynowaną cebulką

Składniki

  • 1/2 kg śledzi matiasów,
  • 1/2 puszki groszku konserwowego,
  • 1/2 puszki kukurydzy konserwowej,
  • 1 por,
  • 1/2 słoiczka cebulki marynowanej,
  • 3 jajka,
  • 3,5 łyżki majonezu,
  • sok z połowy cytryny,
  • sól i pieprz.

Słone śledzie mocz kilka godzin w wodzie. Następnie skrop z dwóch stron sokiem z cytryny i pokrój na mniejsze kawałki. Odkrój białą część pora, przekrój na pół, umyj dokładnie i pokrój w plastry. Wrzuć warzywo do osolonego wrzątku. Parz ok. 10 minut pod przykryciem, a następnie odcedź. Przełóż śledzie i pora do głębokiej miski.

Kukurydzę, groszek konserwowy i cebulki marynowane odsącz z zalew i dodaj do przestudzonego pora. Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w kostkę. Również dorzuć do pozostałych składników i dodaj majonez oraz dopraw solą i pieprzem. Sałatkę śledziową jak z PRL-u przemieszaj do połączenia. Zaserwuj na talerzach, z dodatkiem świeżego pieczywa.



Zobacz także:

Zapobiegają stłuszczeniu wątroby, łagodzą stany zapalne. Masz je w kuchni »

Jak wykorzystać resztki z ugotowanych ziemniaków? 3 sprawdzone przepisy »

Najzdrowszy zamiennik ryżu czy ziemniaków. Mnóstwo witaminy B, mało kalorii »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Jogurtowiec Borówkowy

Szybkie i orzeźwiające ciasto. Dzieci wprost nie można od niego odgonić.

Odsłon: 28

15 min
4
Desery Cannoli

Cannoli to przysmak, który można znaleźć w każdej sycylijskiej kawiarni i cia...

Odsłon: 1457

60 min
9

Polecane artykuły

Informacje Odkryj nowe jogurty pitne od Danio!

Wielka wiadomość dla fanów produktów Danio! Marka, która już zdobyła serca konsumentów dzięki swoim serkom homogenizowanym, teraz wprowadza zupełni...

0
Informacje Jak gotować groch bez namaczania? Zrób z niego brownie, nikt się nie zorientuje

Groch to bardzo wartościowy i sycący składnik, który sprawdza się w wielu różnych daniach. Aby dobrze smakował, należy go odpowiednio ugotować. W j...

4
Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

5
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

3