Dania jednogarnkowe

Jak szybko namoczyć śledzie przed wigilią? Chociaż większość osób używa do tego celu wody, sposobów na moczenie śledzi jest znacznie więcej. Niektóre triki mogą wydawać się zaskakujące, jednak warto je wypróbować, aby śledzie były smaczne i miękkie. Oto 9 sprytnych sposobów, dzięki którym śledzie będą miały niepowtarzalny smak.

Sposoby na delikatne i smaczne śledzie | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Najpopularniejszym sposobem na moczenie solonych śledzi przed wigilią jest włożenie ich na całą noc do zimnej wody, którą wymieniamy w międzyczasie co najmniej dwa razy. Nie zawsze jednak smak ryby nas satysfakcjonuje, dlatego warto wypróbować 9 prostych trików, dzięki którym będą znacznie lepsze. Pomimo tego, że niektórym może wydawać się to absurdalne, warto sprawdzić, czy na przykład śledzie w occie jabłkowym, piwie lub w mleku, nie wydają nam się smaczniejsze.

Zdarza się, że nawet jeśli bardzo staramy się uzyskać idealny efekt, śledzie nie są wystarczająco miękkie lub wydają nam się zbyt słone. Po co moczyć śledzie, jak zrobić to szybko i sprawić, że będą rozpływać się w ustach? Wiele osób zastanawia się również, jak długo trzeba moczyć śledzie. 

Sprawdź także: Jak wybrać dobre ryby na święta? Te najlepiej sprawdzą się na wigilijnym stole

Po co moczyć śledzie?

Śledzie moczymy po to, by były miękkie, a ich zapach i słony smak były mniej intensywne. Jednymi z najbardziej pożądanych śledzi są matiasy, czyli młode śledzie, które nie brały jeszcze udziału w procesie tarła. Takie ryby są bardzo tłuste i mniej słone, co niewątpliwie jest ich wielką zaletą, bo nie trzeba ich moczyć tak długo, jak zwyczajnych śledzi. Jeśli więc uda nam się je dostać, może się okazać, że wcale nie trzeba ich odsalać lub że wystarczy włożyć je do wody na kwadrans.

Musimy jednak uważać, bo w większości polskich sklepów zamiast prawdziwych śledzi matiasów spotkamy śledzie à la matias. Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, że to nie młode, a dojrzałe ryby, które są po prostu przyrządzane tak, by wydawało nam się, iż mamy do czynienia z prawdziwymi matiasami.

Jak długo trzeba moczyć śledzie?

Dojrzałe śledzie w całości powinniśmy moczyć przed kilkanaście godzin. Optymalny czas to od 12 do 18 godzin, ale w przypadku wypatroszonych ryb może być on krótszy. Trzeba jednak pamiętać, aby podczas moczenia śledzi przynajmniej dwukrotnie zmienić wodę.

Nieco inaczej niż z całymi rybami, jest z płatami śledziowymi, które wystarczy włożyć do wody na kilka godzin. Może się okazać, że już po godzinie są wystarczająco odsolone. Jeśli jednak nie, pomoczmy je jeszcze około dwóch godzin, co godzinę wymieniając wodę.

9 najlepszych sposobów na moczenie śledzi

1. Tradycyjne moczenie śledzi w wodzie

Przyjęło się, że najczęściej moczymy śledzie w czystej wodzie, co jest dobrym pomysłem, jeżeli chcemy, aby ryba pachniała i smakowała mniej intensywnie. Jeśli jednak chcemy nieco poeksperymentować ze smakiem śledzi, warto od czasu do czasu spróbować wymoczyć je w inny sposób.

2. Moczenie śledzi w wodzie gazowanej z sokiem z cytryny

Zamiast zwykłej wody do moczenia śledzi warto wykorzystać lekko kwaskowatą, gazowaną wodę mineralną. Woda mineralna z odrobiną soku z cytryny sprawi, że śledzie będą miały znacznie delikatniejszy zapach i smak i lekko się wybielą, a przy okazji, ości nie będą tak wyczuwalne.

3. Moczenie śledzi w lekko osolonej wodzie

Jeżeli obawiamy się, że po wymoczeniu śledzie zatracą swój unikalny, lekko pikantny słonawy smak, to do wody, w której je moczymy, dodajmy odrobinę soli. Dzięki niej zachowają swoje unikalne właściwości.

4. Jak moczyć śledzie? Moczenie śledzi w occie jabłkowym

Warto też spróbować wymoczyć śledzie w wodzie z dodatkiem octu jabłkowego, odrobiną cukru i przyprawami, na przykład z zielem angielskim oraz liściem laurowym. Takie rozwiązanie sprawdzi się, zwłaszcza gdy przygotowujemy tzw. śledzia na ostro. Trzeba pamiętać, aby nie przesadzić z ilością octu. W zupełności wystarczyć powinna połowa szklanki octu jabłkowego na litr wody.

5. Moczenie śledzi w wodzie z przyprawami

Warto również wypróbować moczenie ryby w wodzie z dodatkiem ziarenek jałowca i ziela angielskiego albo w wodzie z przyprawami korzennymi. Woda zneutralizuje nieprzyjemny zapach i mocny smak ryby, a przyprawy nadadzą jej unikalnych właściwości.

6. Moczenie śledzi w zimnym mleku

Wyjątkowo subtelny smak nada śledziom moczenie w mleku. Trzeba jednak pamiętać, aby było ono zimne, ponieważ, podobnie jak ciepła woda, ewentualna wysoka temperatura mleka mogłaby negatywnie wpłynąć na właściwości ryby.

7. Moczenie śledzi w maślance

Podobnie jak mleko, działa również maślanka. Moczenie śledzi w maślance, sprawia jednak, że dodatkowo, oprócz kruchości, nabierają one kwaśnego smaku.

8. Moczenie śledzi w piwie

Chociaż niektórym może wydawać się to nieco dziwne, śledzie można również moczyć w piwie. Litr lub dwa piwa należy zagotować z solą i przyprawami, a po zalaniu śledzie odstawić na dobę. Takie śledzie po usmażeniu są wyśmienite.

9. Moczenie śledzi w winie

A może by tak spróbować śledzi w czerwonym winie? Dlaczego nie! W ten sposób można przygotować elegancką przystawkę o wyjątkowo szlachetnym smaku i aromacie. Filety śledziowe w takim wydaniu będą wyśmienite. Należy zagotować wino przed około pięć minut z cukrem, octem i przyprawami. Wcześniej wymoczone w wodzie mineralnej śledzie trzeba pokroić i włożyć do słoika razem z cebulą. Po zalaniu filetów ze śledzia winem wkładamy je do lodówki.

Wypróbuj sprawdzone przepisy na śledzie:

1. Śledzie po szwedzku

 Śledzie po szwedzku Zobacz przepis

Śledzie po szwedzku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Śledzie pod pierzynką

 Śledzie pod pierzynką Zobacz przepis

Śledzie pod pierzynką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Śledzie proboszcza

 Śledzie proboszcza Zobacz przepis

Śledzie proboszcza / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Śledź a la Milanówek

 Śledź a la Milanówek Zobacz przepis

Śledź a la Milanówek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Śledzie z suszonymi śliwkami

 Śledzie z suszonymi śliwkami Zobacz przepis

Śledzie z suszonymi śliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Śledzie z curry

 Śledzie z curry Zobacz przepis

Śledzie z curry / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Śledzie w curry

 Śledzie w curry Zobacz przepis

Śledzie w curry / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Śledzie w sosie jajecznym

 Śledzie w sosie jajecznym Zobacz przepis

Śledzie w sosie jajecznym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Rolmopsy

 Rolmopsy Zobacz przepis

Śledź z wędzoną makrelą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Śledzie po cygańsku

 Śledzie po cygańsku Zobacz przepis

Śledzie po cygańsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Śledzie z papryką

 Śledzie z papryką Zobacz przepis

Śledzie z papryką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

12. Śledź w piernikowej skorupce

 Śledź w piernikowej skorupce Zobacz przepis

Śledź w piernikowej skorupce / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

13. Śledzie po grecku

 Śledzie po grecku Zobacz przepis

Śledzie po grecku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

14. Śledzie gajowego

 Śledzie gajowego Zobacz przepis

Śledzie gajowego / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: Smaker.pl

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Zapomniany olej wraca do łask. Zbija cholesterol, zapobiega zaparciom, jest dobry dla skóry »

Zaschnięty tłuszcz na płytkach w kuchni i okapie. Sposoby na oporne zabrudzenia »

Barszcz czerwony nigdy nie wyjdzie blady. Sekretem jeden składnik »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo Chlebek korzenny

Chlebek korzenny łatwy i pyszny w przygotowaniu. Taki chleb piekę od kilku la...

Odsłon: 165

15 min
6
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 1585

30 min
17
Dodatki Patent na obieranie jajek

Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...

Odsłon: 325

15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8