Do góry

Przekąski Przepis na:

Śledź a la Milanówek

Śledź a la Milanówek

Autor:

Przepisów i artykułów: 16 Ocena: 154

Dodano:

Odsłon: 5640

Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3 dni, wtedy nabierają smaku.

Składniki

  • 50 dag filetów śledziowych
  • 30 dag cebuli
  • 2 łyżki cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki octu 6%
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 15 g ziarenek gorczycy
  • Liść laurowy
  • Mleko
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Śledź a la Milanówek

Przygotowanie

  1. Cebulę pokroić w pióra. W rondlu rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę. Dodać cukier i chwilę smażyć. Mieszając, dodać ocet, liść laurowy, ziele angielskie, koncentrat pomidorowy. Chwilę dusić. Po kilkunastu minutach zdjąć z ognia, dodać gorczycę. Przygotowany sos wystudzić.
    Wymoczone 2-3 godziny w mleku śledzie, osuszyć, pokroić na kawałki.
    W słoiku układać warstwami śledzie i sos. Słoik zakręcić i odstawiać na 2-3 dni do lodówki.

  2. Tak przygotowane śledzie mogą postać w lodówce nawet do 2 tygodni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń