Grill - temat specjalny

Łagodzi stres, dba o mocne kości. Jak zrobić nalewkę z fig?

Nalewka z fig - przepis nie jest może jednym z najpopularniejszych, ale zdecydowanie warto się nim zainteresować. Na co pomaga nalewka z fig? To świetny domowy specyfik, który wspiera zdrowie serca, kości i mózgu. Owoce mają jednak znacznie więcej cennych właściwości.

Jak zrobić nalewkę z fig? Przepis krok po kroku | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Figi można jeść na wiele sposobów - świeże, suszone, pieczone czy grillowane. Z owocu przyrządza się też przetwory, czyli dżemy, likiery czy nalewki. Każdy rodzaj dania dostarcza organizmowi cennych wartości odżywczych i pozytywnie na niego działa. Dowiedz się, na co pomaga nalewka z fig i jak ją zrobić. Przepis wcale nie jest trudny, za to korzyści dla zdrowia są warte poświęconego na przygotowania czasu.

Sprawdź także: Na jesienne i zimowe przeziębienia będzie w sam raz. Jak zrobić leczniczą nalewkę z malin?

Jakie właściwości mają figi?

Świeże figi różnią się nieco składem i działaniem na organizm od tych suszonych. Surowe w 100 gramach kryją ok. 74 kalorie (w 80 proc. zawierają wodę), podczas gdy w takiej samej porcji suszonych owoców znajduje się już ok. 314 kcal (mają w sobie znacznie więcej węglowodanów). Świeże figi to źródło m.in. antyoksydantów, witamin C i tych z grupy B (szczególnie B6), a także minerałów (miedzi, potasu, wapnia, fosforu czy manganu) i błonnika pokarmowego. Suszone - również są skarbnicą witamin (m.in. A, C, E), minerałów (manganu, potasu, żelaza), pektyn (błonnika) i przeciwutleniaczy

Jakie właściwości mają figi? Dzięki wartościowym składnikom odżywczym:

  • wykazują działanie antyoksydacyjne - chronią przed rozwojem nowotworów, ale również opóźniają starzenie się organizmu. Co więcej, mają właściwości przeciwzapalne, przeciwpasożytnicze i przeciwgrzybiczne,
  • pomagają w uregulowaniu procesów trawiennych - błonnik nie tylko przyspiesza metabolizm (co pomaga w odchudzaniu) czy hamuje apetyt na podjadanie, ale też usprawnia perystaltykę jelit, a w konsekwencji - eliminuje uporczywe zaparcia czy wzdęcia,
  • obniżają cukier i cholesterol - błonnik pokarmowy i antyoksydanty wpływają na lepszą kontrolę poziomu cukru we krwi i obniżają zbyt wysoki poziom cholesterolu,
  • zwłaszcza te suszone obniżają ciśnienie - duża dawka potasu pomaga obniżyć zbyt wysokie ciśnienie tętnicze, co ma duży wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia,
  • wzmacniają kości - figi to skarbnica wapnia i fosforu, które świetnie wspierają układ kostny,
  • suszone figi wpływają korzystnie na układ nerwowy - dzięki solidnej dawce magnezu poprawiają samopoczucie, koncentrację i pamięć,
  • usprawniają narzędzie wzroku - witaminy oraz antyoksydanty zawarte w figach mogą m.in. znacznie ograniczyć ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej.

Nalewka z fig - przepis

Jaki jest najlepszy przepis na nalewkę z fig? Okazuje się, że nie ma jednego uniwersalnego. Trunek, który - spożywany w małych ilościach - wesprze twój organizm możesz przygotować na dwa sposoby - ze świeżych lub suszonych owoców

Nalewka ze świeżych fig - przepis

Składniki

  • 300 g świeżych fig,
  • 500 ml wódki 40%.

Nalewka z fig - przepis rozpocznij od umycia i osuszenia świeżych owoców. Pokrój je następnie na ćwiartki i potem w plastry. Włóż je do czystego i wyparzonego słoja o pojemności ok. litra. Zalej wódką i szczelnie zakręć. Odstaw na około dwa tygodnie, raz na jakiś czas delikatnie wstrząsając słojem (aby alkohol wchłonął esencję z owoców). Po upływie tego czasu odlej płyn przez sitko wyłożone kilkoma warstwami gazy do innego naczynia. Odciśnij też figi, bo mają w sobie najwięcej smaku. Nalewkę przelej jeszcze do czystych szklanych butelek i odstaw na przynajmniej trzy, najlepiej cztery tygodnie. Nalewka ze świeżych fig im dłużej nabiera aromatu, tym jest lepsza i zdrowsza.

Nalewka z fig suszonych - przepis

Składniki

  • 200 g suszonych fig,
  • 10 g suszonego imbiru,
  • kilka goździków,
  • litr wódki.

Na początku drobno poszatkuj suszone figi. Przełóż je do czystego i wyparzonego słoja. Dodaj również suszony imbir i goździki. Następnie całość zalej wódką i bardzo szczelnie zakręć. Odstaw na miesiąc, raz na jakiś czas delikatnie ruszając naczyniem. Po upływie tego czasu przefiltruj przez bibułkę i rozlej do szklanych butelek. Następnie odstaw w chłodne miejsce na cztery miesiące, aby nalewka z fig nabrała mocy i smaku. 

Na co pomaga nalewka z fig?

Prozdrowotny trunek, zarówno z tych suszonych, jak i świeżych owoców, nie jest trudny w przygotowaniu. Na co pomaga nalewka z fig? Przede wszystkim wspiera pracę serca i układu krążenia, więc mogą ją spożywać wszyscy profilaktycznie (szczególnie ci rodzinnie obciążeni chorobami serca) oraz mierzący się z nadciśnieniem. Pamiętaj, że to alkohol - stosuj z rozsądkiem, sącząc nie więcej niż kieliszek dwa razy w tygodniu.

Nalewka z fig zadba też o mocne kości i prawidłowe trawienie. Jesteś już w wieku, w którym grozi ci osteoporoza? Wypij profilaktycznie odrobinę nalewki. Masz problemy z zaparciami, a twój metabolizm zwalnia i zaczynasz tyć? Również skorzystaj z właściwości fig. 

Nalewka z fig ma wiele cennych właściwości, ale nie wszyscy powinni ją pić. Choć owoce pomagają zdrowym osobom trzymać cukier w ryzach, cukrzycy nie powinni sięgać po figi, szczególnie suszone. Mają one wysoki indeks glikemiczny i dostarczają znaczną ilość węglowodanów.

Ze względu na dużą dawkę błonnika uważać muszą też wszyscy z problemami jelitowymi - jeśli zmagasz się z częstymi biegunkami lub nadwrażliwością układu trawiennego, spożywając produkty na bazie fig, tylko zaostrzysz dolegliwości. Kto jeszcze nie powinien jeść fig? Cierpiący na migreny również muszą być ostrożni - owoce mogą nasilać ból głowy.

Oczywiście nalewki z fig nie mogą pić dzieci, kobiety w ciąży i karmiące piersią.



Źródło: Smaker.pl, dietetycy.org.pl, stronazdrowia.pl, zywienie.medonet.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Śliwki nie tylko w kompocie. Jak kulinarnie wykorzystać te owoce? »

Kulinarny hit prosto z Węgier: Parująca i pikantna kapusta po szeklersku »

Nie wyrzucaj, tylko zrób z nich napój. Wymiecie toksyny, nawodni organizm i poskromi apetyt »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Muffinkowe babeczki z dżemem

Babeczki upiekłam na majówkę, przepis bardzo prosty i szybki , a babeczki sma...

Odsłon: 25

30 min
4
30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

0
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

15
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

0
Quizy Gdzie ukryto szparagi? Zagadka na spostrzegawczość

Wielu Polakom maj kojarzy się z rozpoczęciem sezonu grillowego. W tym roku szczególną popularnością na wiosnę cieszą się też szparagi. Postanowiliś...

2