Grill - temat specjalny

Sponsorowane

Leczo – jak zrobić, aby była pyszne i aromatyczne?

Leczo to danie bezsprzecznie kojarzące się z Węgrami. Dorodne warzywa, wśród których króluje papryka, stanowią podstawę gęstego i aromatycznego posiłku. To właśnie z Bałkanów przywędrowała do Polski ta potrawa, która dziś stanowi jeden z najczęściej wykonywanych dań półpłynnych w rodzimej kuchni. Dziś przyjrzymy się bliżej niektórym tajemnicom udanego leczo i podzielimy się autorskim przepisem, z którym danie wychodzi perfekcyjnie.

Fot. KamranAydinov/Freepik /materiały promocyjne

Leczo, czyli danie na każdą okazję

Leczo jest potrawą wyjątkowo uniwersalną. Można ją serwować zarówno podczas podniosłych uroczystości, jak i na skromnych biesiadach. Węgierski przysmak pasuje na niemalże każdą okazję. Co istotne, może być także pysznym, wiosennym posiłkiem na mniej zobowiązujące spotkania w plenerze. Charakterystyczne połączenie papryki, pomidorów i warzyw sprawia, że danie to emanuje intensywnym aromatem. Produkty, które są potrzebne do stworzenia przysmaku, znajdziemy w każdym sklepie spożywczym. Leczo można przygotować od ręki, ponieważ jest to posiłek błyskawiczny i stosunkowo łatwy do wykonania. Bez względu na porę roku, dzień tygodnia i liczbę zaproszonych gości.

W czym tkwi tajemnica udanego leczo?

Pyszne leczo musi być wykonane z wysokojakościowych składników. Warto wybierać te warzywa, które posiadają najintensywniejszy kolor. Nadadzą się do tego celu jarzyny pochodzące z Bałkanów – choć należy wskazać, że nasze rodzime pomidory, papryki i bakłażany nie ustępują zagranicznym. Podkreśleniem aromatów leczo jest seasoning, czyli rytuał przyprawiania. Doprawiamy danie solą, pieprzem, słodką papryką i kminkiem według własnych preferencji. Można dorzucić także szczyptę papryki wędzonej i ostrej, suszoną bazylię i roztarte oregano. Część osób preferuje również dołożenie nieznacznej ilości majeranku, który dodaje nieco słodko-gorzkiego smaku.

Gotowanie leczo krok po kroku

Zastanawiasz się, jak przygotować leczo w kilku prostych krokach? Przede wszystkim przygotuj ulubione składniki: dwie cebule, trzy papryki czerwone, pomidory (jedna puszka lub dwie dorodne sztuki), przyprawy i olej. Możesz także dodać inne jarzyny i ziołowe dodatki. Częstą praktyką jest gotowanie leczo na bazie cukinii lub bakłażanów. W wersjach wegetariańskich nie uświadczymy kiełbas i szynek, ale w tradycyjnych przepisach węgierskich już tak. Sprawdź, jak zrobić proste leczo w każdych warunkach:

  • przygotuj mięso, pokrój warzywa na małe cząstki, rozgrzej olej w garnku;
  • podsmaż surowe lub wędzone mięso na patelni, następnie dodaj cebulkę i czosnek;
  • w kolejnym kroku, po upływie kilku minut, dodaj paprykę oraz resztę posiekanych jarzyn;
  • duś całość pod przykryciem w głębokim garnku przez pół godziny, a niekiedy kilka minut więcej;
  • w ostatnim etapie gotowania dodaj sól, pieprz i inne przyprawy – takie jak kminek, majeranek oraz wędzoną paprykę;
  • co pewien czas mieszaj całość i sprawdź, czy warzywa są już miękkie;
  • podawaj leczo z pieczywem, mięsami lub ziemniakami.

Zaskakujące wariacje na temat leczo

Jedną z alternatyw leczo jest francuskie ratatouille. Podobne potrawy warzywne spotkamy także w Grecji, Turcji oraz wielu innych krajach. W naszym regionie to jednak leczo stało się najpopularniejszą potrawą w swoim typie. Nie oznacza to, że jest to danie, którego nie można modyfikować. Wręcz przeciwnie! Leczo można urozmaicać selerem naciowym, oliwą, octem, koprem, różnymi rodzajami papryki, liściem laurowym – oraz szeregiem innych, mniej oczywistych dodatków. Przygotuj smaczne leczo samodzielnie. Trzymaj się przepisu lub modyfikuj go do woli. Życzymy smacznego!

Artykuł sponsorowany

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
0
30 min
4
Desery Muffinkowe babeczki z dżemem

Babeczki upiekłam na majówkę, przepis bardzo prosty i szybki , a babeczki sma...

Odsłon: 77

30 min
5
Ciasta Jabłecznik na biszkoptach

Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...

Odsłon: 10118

30 min
18
Ciasta Domowe rurki z bitą śmietaną

Jeśli szukasz słodkiej przekąski, którą możesz podać do popołudniowej kawy, p...

Odsłon: 124

30 min
2

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

0
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

2
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

16
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

1