Ewa_Gotuje

Lepszy wzrok, cholesterol w normie, zdrowe jelita... Borówka amerykańska to remedium na wiele schorzeń

Najlepiej smakują zerwane prosto z krzewu. Okazuje się, że właśnie takie są też najzdrowsze. Odkryj właściwości prozdrowotne borówki amerykańskiej, która bogata jest w wiele wartości odżywczych. Już garść owoców dziennie wpływa korzystnie na organizm, poprawiając jego funkcjonowanie. Przekonaj się, co można zrobić z borówką amerykańską w kuchni.

Do właściwości prozdrowotnych borówki amerykańskiej należy silne działanie przeciwnowotworowe | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Borówki, jagody, jeżyny, maliny - to pyszne i soczyste owoce, które uwielbiamy dodawać do ulubionych deserów, sosów czy przekąsek. Co można zrobić w kuchni z borówki amerykańskiej? Ta kuzynka czarnej jagody leśnej ma szereg prozdrowotnych właściwości. Warto je wszystkie poznać, podobnie jak wartości odżywcze i jej pochodzenie. 

Sprawdź także: Pasztet z cukinii. Rewelacyjnie prosty przepis

Borówka amerykańska - pochodzenie

Borówka amerykańska określana jest też jako borówka wysoka. To silnie rozgałęziony krzew z rodziny wrzosowatych, osiągający do dwóch i pół metra wysokości. Jak sama nazwa wskazuje, pochodzi z Ameryki Północnej, ale licznie uprawiany jest także w Polsce. Kwitnie od kwietnia do maja, a jego owoce dojrzewają od połowy lipca do września

Jagody borówki amerykańskiej to niewielkie owoce, które przybierają nieco spłaszczony kształt i ciemnoniebieską lub granatową barwę. Są większe, jędrne i bardzo soczyste. W smaku - zazwyczaj słodkie. Można je jeść surowe lub po obróbce cieplnej (podgrzaniu i mrożeniu).

Wartości odżywcze borówki amerykańskiej

Choć większość Polaków sięga po nią głównie ze względu na pyszny smak, warto też poznać wartości odżywcze borówki amerykańskiej. Te są liczne i wykazują prozdrowotne właściwości. Borówka amerykańska to prawdziwa bomba witaminowa. Jej owoce są bogatym źródłem witamin A, C, E, PP i tych z grupy B. Zawierają także błonnik i szereg mikroelementów, m.in. potas, cynk, selen, magnez, miedź, żelazo i wapń. 

Do cennych wartości odżywczych borówki amerykańskiej zaliczyć też można dużą dawkę silnych antyoksydantów. Co więcej, owoce tego krzewu są niskokaloryczne a bogate w składniki niezbędne dla organizmu, więc to rewelacyjny produkt dietetyczny

Zobacz: Puszyste i lekkie ciasto na białkach z owocami leśnymi

Właściwości prozdrowotne borówki amerykańskiej

Składniki odżywcze zawarte w borówkach wysokich sprawiają, że owoce te mają liczne właściwości prozdrowotne. Borówki amerykańskie korzystnie wpływają na wzrok (zarówno zmniejszają zmęczenie narządu wzroku, jak i poprawiają widzenie o zmierzchu), a także pomagają zlikwidować i uchronić się przed miażdżycą. Błonnik zawarty w borówkach obniża poziom cholesterolu LDL i zwiększa stężenie cholesterolu HDL, co zmniejsza z kolei wystąpienie chorób układu sercowo-naczyniowego.

Silne antyoksydanty zwalczają też niekorzystne działanie wolnych rodników, a więc odmładzają organizm (poprawiają koncentrację, kondycję fizyczną) i wykazują właściwości przeciwnowotworowe

Owoce borówki amerykańskiej korzystnie wpływają na pracę układu trawiennego - usprawniają procesy trawienne, działają przeciwbiegunkowo, niszczą pasożyty i usuwają toksyny z organizmu. 

Kto powinien jeść borówkę amerykańską?

Właściwości prozdrowotne borówek są tak korzystne dla organizmu, że wszyscy chcą je spożywać. Są jednak szczególne grupy osób, którym zaleca się regularne sięganie po borówkę amerykańską. Kto powinien ją jeść? Ze względu na niską kaloryczność i niewielki indeks glikemiczny (IG = 53) są wskazane w diecie osób, które chorują na cukrzycę i insulinooporność. Co więcej, mogą po nią sięgać wszyscy na diecie redukcyjnej oraz w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, tzn. chorób serca, miażdżycy, cukrzycy i nowotworów.

Borówka amerykańska w kuchni - co można zrobić?

Co można zrobić z borówki amerykańskiej w kuchni? To tak uniwersalne owoce, że pomysłów nasuwa się naprawdę sporo! Pamiętaj, że świeże owoce możesz przechowywać w lodówce nawet przez 10 dni, co jest ich kolejną zaletą. 

Najzdrowsze będą oczywiście te surowe - można je jeść po dokładnym umyciu. Jeśli mamy ich dużo, warto przyrządzić z nich pyszne przetwory na jesień i zimę. Borówka amerykańska wspaniale nadaje się na soki, dżemy i konfitury. Świeże owoce z kolei wykorzystaj jako dodatek do naleśników i wypieków (ciast, muffinek, placuszków) lub dekorację lodów, jogurtu, owsianki.

Więcej przepisów na dania z borówkami amerykańskimi znajdziesz poniżej:

1. Fit owsianka z lodówki

 Fit owsianka z lodówki Zobacz przepis

Owsianka z borówką amerykańską / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Owsiane muffinki z borówką i jabłkiem

 Owsiane muffinki z borówką i jabłkiem Zobacz przepis

Muffinki z borówką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Pierogi z borówkami

 Pierogi z borówkami Zobacz przepis

Pierogi z borówkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Dżem z borówki amerykańskiej

 Dżem z borówki amerykańskiej Zobacz przepis

Dżem z borówki amerykańskiej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Koktajl z borówki amerykańskiej

 Koktajl z borówki amerykańskiej Zobacz przepis

Koktajl z borówki amerykańskiej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Lody o smaku borówkowym

 Lody o smaku borówkowym Zobacz przepis

Lody o smaku borówkowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Tarta z płatkami owsianymi i borówką

 Tarta z płatkami owsianymi i borówką Zobacz przepis

Tarta z płatkami owsianymi i borówką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Miniserniczki z borówkami na ciepło

 Miniserniczki z borówkami na ciepło Zobacz przepis

Sernik z borówkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Sernik na zimno z borówkami amerykańskimi

 Sernik na zimno z borówkami amerykańskimi Zobacz przepis

Sernik na zimno z borówkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz także:

Pięć produktów, których nie warto spożywać na czczo »

Niedoceniana przyprawa. Zbija cukier i cholesterol, wspomaga trawienie »

Idealny farsz do gołąbków? Wystarczy, że dodasz ten jeden składnik »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Surówka z młodej kapusty

Wiosenna surówka z młodej kapusty, marchewki i szczypiorku okraszona dużą ilo...

Odsłon: 97

15 min
2
30 min
1
Desery Szyszki z kajmaku

Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...

Odsłon: 43

60 min
2
Śniadania Chleb w jajku

Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...

Odsłon: 856

60 min
4

Polecane artykuły

12
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13