Leśna słodycz Anny - przepis z "Bake Off..."

W dziewiątym odcinku programu "Bake Off Ale Ciacho" Ania zaprezentowała jurorom przepis na dwupiętrowy tort.

Migdałowy biszkopt
8 jaj
8 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
10 łyżek płatków migdałowych
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Czekoladowa masa
75 dag masła
4 jaja
8-9 łyżek cukru
10-15 dag czekolady gorzkiej
1 łyżka spirytusu (opcjonalnie)

Kakaowy biszkopt
5 jaj
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki
2-3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki oleju

Śmietanowa masa
200 ml śmietany 30%
2 serki mascarpone
cukier puder do smaku
2 łyżeczki żelatyny

Złożenie
¾ szklanki naparu z czarnej herbaty
2 łyżki likieru migdałowego
2 cytryny do nasączenia
domowy dżem wiśniowy
około 2 kg białej masy cukrowej
200 g zielonej masy cukrowej
50 g błękitnej masy cukrowej
żółty barwnik
zielony barwnik
brązowy barwnik

Migdałowy biszkopt
Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka oraz mąkę wymieszaną z migdałami i proszkiem do pieczenia. Piec w temperaturze 140°C do suchego patyczka.

Czekoladowa masa
Masło utrzeć na pulchną masę. Jaja ubić z cukrem na parze. Czekoladę rozpuścić. Do utartej masy dodać przestudzone ubite jaja, czekoladę i spirytus.

Kakaowy biszkopt
Białka ubić z cukrem i dodać żółtka. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać, na koniec dodać olej. Piec w temperaturze 140°C do suchego patyczka.

Śmietanowa masa
Śmietanę ubić na puch, porcjami dodać serek mascarpone, cukier puder i rozpuszczoną żelatynę.

Złożenie
Biszkopty przekroić na trzy części. Jasny nasączyć wymieszaną herbatą z likierem migdałowym, ciemny wodą z cytryną. Na jasne blaty nałożyć dżem oraz czekoladową masę, natomiast na ciemne - dżem i masę śmietanową. Tort schłodzić i obłożyć masą cukrową. Pomalować i udekorować według uznania.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Informacje Odkryj nowe jogurty pitne od Danio!

Wielka wiadomość dla fanów produktów Danio! Marka, która już zdobyła serca konsumentów dzięki swoim serkom homogenizowanym, teraz wprowadza zupełni...

0
Informacje Jak gotować groch bez namaczania? Zrób z niego brownie, nikt się nie zorientuje

Groch to bardzo wartościowy i sycący składnik, który sprawdza się w wielu różnych daniach. Aby dobrze smakował, należy go odpowiednio ugotować. W j...

4
Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

6
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

3