Ewa_Gotuje

Masło do chleba nie będzie potrzebne. Jak zrobić pastę z siemienia lnianego?

Roślinne pasty coraz częściej goszczą na naszych kanapkach, jako zdrowsza alternatywa dla masła. Nie tylko świetnie smakują, ale i dostarczają wiele cennych wartości odżywczych. Dziś pod lupę weźmiemy pastę z siemienia lnianego, poznamy jej właściwości oraz dowiemy się, jak zrobić ją we własnej kuchni.

Jak zrobić pastę kanapkową z siemienia lnianego? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Siemię lniane kryje w sobie bogactwo prozdrowotnych składników. Jest nieodłącznym elementem pieczywa, świetnie sprawdza się również do przygotowania kisielu, który doskonale wpływa na układ pokarmowy. Nie wszyscy wiedzą jednak o tym, że można zrobić z niego pyszną pastę kanapkową. W poniższym artykule najdziesz przepis na to smakowite smarowidło oraz dowiesz się, jak pasta z siemienia lnianego wpływa na zdrowie. 

Sprawdź także: Solidna dawka żelaza i nie tylko. Jak zrobić pesto z młodej pokrzywy?

Jakie właściwości ma pasta z siemienia lnianego?

Zawiera witaminy z grupy B, C, E oraz K, nie brakuje w nim również minerałów: magnezu, potasu, wapnia, cynku, a także cennych kwasów omega-3. Przede wszystkim siemię lniane jest cenione za swój wpływ na układ pokarmowy. Zawiera sporo błonnika, dlatego świetnie wpływa na trawienie, reguluje pracę jelit, zapobiegającym tym samym zaparciom, pomaga dbać również o florę bakteryjną jelit. Dodatkowo siemię działa powlekająco na błonę śluzową, dzięki czemu łagodzi podrażnienia, dlatego zaleca się je dla osób chorujących na refluks czy wrzody żołądka. Siemię lniane wykazuje właściwości przeciwzapalne. Warto wspomnieć, że ziarenka te nie zawierają glutenu, dlatego z powodzeniem mogą być używane przez osoby chorujące na celiakię. 

Jeżeli chcesz zadbać o mocne włosy i paznokcie, a także pełną blasku cerę, koniecznie zadbaj o to, by nasiona lnu pospolitego znalazły się w twojej diecie. Bogata kompozycja witamin, minerałów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, świetnie zadba o urodę. Siemię lniane ma również działanie antyoksydacyjne, chroni przed stresem oksydacyjnym, zwalcza wolne rodniki, działa przeciwnowotworowo oraz zapobiega przedwczesnemu starzeniu. Ponadto obecne w nim lignany korzystnie wpływają na wątrobę, a także pomagają chronić organizm przed nowotworami. 

Siemię lniane pozytywnie działa na układ krwionośny, zbija wysoki poziom "złego" cholesterolu, a także działa przeciwmiażdżycowo. Korzystnie wpływa także na pracę serca oraz pomaga regulować ciśnienie krwi. Pomaga również regulować poziom cukru we krwi. 

Pasta z siemienia lnianego – przepis

Do przygotowania pysznej pasty z siemienia lnianego, będziesz potrzebować: szklanki nasion lnu, dwóch łyżek ziaren słonecznika, dwóch łyżek sezamu, jednej szalotki, dwóch ogórków kiszonych, dwóch ogórków konserwowych, szklanki wody, dwóch łyżek passaty pomidorowej, garści natki pietruszki, opcjonalnie oliwa z oliwek, soli i pieprzu. 

Na suchą patelnię wsyp połowę szklanki siemienia lnianego oraz ziarna słonecznika, upraż je, a następnie przesyp do miski. Dodaj resztę nasion lnu. Zmiksuj wszystko na gładką masę, możesz posłużyć się blenderem lub młynkiem do kawy. Przesyp zmiksowane ziarna do miski, dodaj wodę i wymieszaj. 

Ogórki zetrzyj na tarce, cebulę i pietruszkę drobno poszatkuj, dorzuć do pozostałych składników. Dodaj passatę, dopraw solą i pieprzem. Jeżeli konsystencja będzie zbyt sucha dodaj oliwę. Wszystko dokładnie wymieszaj. 

Zobacz także:

Sprawdź patent na twardą kapustę. Liście będą odchodzić od kiści bez trudu »

Częsty błąd podczas przyjmowania witaminy D. Nigdy nie bierz ich razem »

Magda Gessler dorzuca to do masy na mielone. Genialny patent na soczyste kotlety »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka z burakiem

Warzywa stanowią doskonały dodatek do naszych potraw. Podawane na różne sposo...

Odsłon: 128

30 min
1
15 min
3
Zupy Pomidorowa dla maturzysty

...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...

Odsłon: 888

15 min
16

Polecane artykuły

Ewa gotuje Szybka i smaczna kuchnia Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku kultowego już programu „Ewa Gotuje”, aktorka Małgosia Socha, pod okiem prowadzącej, przygotowała szybkie i niezwykle smaczne pot...

2
Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0