Masło jest twarde? Żaden problem, zastosuj trik ze słoikiem

O poranku w pośpiechu przygotowujesz kanapki do szkoły lub pracy, jednak okazuje się, że masło wyciągnięte z lodówki, jest twarde jak składa? Okazuje się, że w internecie również na taką ewentualność można znaleźć niezawodny trik. Sprawdź, jak wykorzystać słoik do szybkiego "ocieplenia" masła.

Co zrobić, kiedy masło jest twarde? | Fot.123RF/Picsel

Świeży, chrupiący chleb z prawdziwym masłem to jedno z ulubionych połączeń smakowych Polaków. Co ciekawe, chociaż wiele osób obawia się masła na kanapkach, w niewielkich ilościach może znaleźć miejsce również w zdrowej diecie. Znajduje się w nim spora ilość witamin, między innymi witamina A, D i E. Witaminy te wpływają ma mocne kości i zęby, zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci. Dodatkowo witamina A wpływa również na zdrowie oczu, chroniąc je przed chorobami. Oczywiście warto pamiętać, że masło jest kaloryczne, dlatego nie należy z nim przesadzać. Wiemy już, że masła nie trzeba się bać, co, jednak jeśli śpieszymy się z przygotowaniem kanapek lub potrzebujemy miękkiego masła do ciasta, a to, które mamy w lodówce jest twarde jak kamień. Aby szybko zmiękło, wystarczy, że użyjesz... słoika. 

Sprawdź także: Jak zrobić masło w słoiku? Przepis sprytnej gospodyni

Ocieplenie masła – szybki trik 

Do zmiękczenia masła wystarczy szklane naczynie, np. słoik oraz gorąca woda. Możesz również posłużyć się także zwykłą szklanką miską lub szklanką. Wystarczy nalać do naczynia wrzącą wodę, a następnie chwilę odczekać, aby się rozgrzało. Kolejnym krokiem będzie wylanie wrzątku (możesz wykorzystać go do zalania herbaty), natomiast gorącym naczyniem nakryj kawałek masła położony np. na talerzyku. Po paru minutach będzie miękkie i gotowe do posmarowania nim kanapki. 

@bankietowka.pl Zdarza Ci się zapomnieć, żeby wyciągnąć wcześniej masło z lodówki? Ten trik będzie bardzo przydatny w takich sytuacjach 👍#bankietówka #bankietowka #lifehacka #kuchennetriki #trikikuchenne #miekkiemaslo ♬ Spring Garden - Will Hawkins

Zobacz także: 

Węgierskie leczo po polsku: Jak rozpieścić podniebienie w kilku krokach? »

Zamiast brać tabletki, włącz do diety. Wystarczy dwa razy w tygodniu »

Najzdrowsze śniadanie według neurologów. Mózg będzie ci wdzięczny »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Kluski ziemniaczane z dziurką

Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...

Odsłon: 63

30 min
3
Ciasta Biszkopt szpinakowy

Biszkopt szpinakowy do ciast i tortów. Prosty, doskonały w smaku, bardzo wilg...

Odsłon: 98

30 min
1
Desery Deser z ricottą i truskawkami

Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...

Odsłon: 184

15 min
7
Ciasta Ciasto arbuz

Ciasto na szpinakowym biszkopcie z kremem mascarpone i galaretką arbuzową. Pr...

Odsłon: 233

60 min
3
Sałatki Sałatka w kilka minut

Sałatka prosta w przygotowaniu i tylko z kilku składników, a przygotujesz ją...

Odsłon: 53

15 min
1

Polecane artykuły

Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

2
Informacje Co na obiad w piątek bez mięsa? Proste i szybkie w przygotowaniu przepisy

Piątek to dzień, w którym wiele osób rezygnuje ze spożywania mięsa. Jedni robią to z pobudek religijnych, inni natomiast z przyzwyczajenia i nawyku...

10
Informacje Krówki tailor-made od Cukrówek – nadaj swojej imprezie wyjątkowy charakter

Jak dotrzeć do serc uczestników Twojej imprezy? Przez żołądek! W dobie wszechobecnego nurtu tailor-made – także w branży eventowej – coraz większą...

0