Jak zrobić masło w słoiku? Przepis sprytnej gospodyni

Ceny masła w sklepach przyprawiają o zawroty głowy. Dobrym pomysłem może więc być, przygotowanie masła w domu. Jeśli chcesz zrobić masło, wcale nie musisz być posiadaczem specjalnego robota, czy miksera, możesz użyć zwykłego słoika. Takie masło będzie świetną alternatywą dla tego, co możemy znaleźć na półkach w supermarketach, ponieważ mamy stuprocentową pewność, co wyląduje na naszej kanapce. Sprawdź, jak zrobić masło w słoiku.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Czy warto jeść masło? Opinie ekspertów są podzielone. Niektórzy zarzucają mu wysoką zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, z drugiej strony w maśle znajduje się wiele cennych witamin i minerałów. Warto więc zachować złoty środek i dodawać je do diety z umiarem. W końcu niektóre potrawy swój wyjątkowy smak zawdzięczają właśnie masłu. Warto przygotować jego domową wersję. W tym artykule podpowiemy ci, jak zrobić masło w słoiku.

Sprawdź także: Jak szybko obrać czosnek? Filmik z tym trikiem obejrzały 4 mln internautów!

Jakie właściwości ma masło?

Masło w swoim składzie zawiera sporo cennych wartości odżywczych. Znajdziesz w nim między innymi witaminy: A, D, E i K, nie brakuje w nim również minerałów: selenu, miedzi, cynku, chromu i manganu. W maśle znajduje się także sfingomielina i lecytyna, które korzystnie wpływają na układ nerwowy, wspierają pamięć i koncentrację.

Witamina D i K odpowiadają za zdrowie kości i zęby. Natomiast witamina E i A są odpowiedzialne za prawidłową kondycję skóry, ta druga wpływa także na zdrowie oczu oraz prawidłowe działanie tarczycy. W maśle znajdują się również kwasy tłuszczowe, które wspierają układ immunologiczny, działają bakteriobójczo, a także wspierają układ nerwowy. Dodatkowo selen ma działanie chroniące organizm przed chorobami serca. Dzięki kwasowi linolowemu – CLA – masło ma właściwości przeciwnowotworowe i przeciwutleniające.

Masło jest produktem wysokokalorycznym, w 100 g znajduje się ponad 740 kalorii, co więcej zawiera nasycone kwasy tłuszczowe. Spożywane w nadmiarze może podnosić poziom „złego cholesterolu” oraz przyczyniać się do rozwoju miażdżycy. Dlatego należy jeść je w umiarkowanej ilości.  

Jak zrobić masło w słoiku?

Przygotowanie masła w domu jest naprawdę proste. Tradycyjny sposób przygotowywania masła polega oczywiście na obijaniu śmietany, możesz zrobić to za pomocą miksera lub użyć do tego… słoika. Wystarczy, że zaopatrzysz się w: śmietanę 30 proc. oraz duży słoik.

Do słoika wlej śmietanę, do około połowy jego wysokości. Słoik należy szczelnie zakręcić, a następnie przejść do energicznego potrząsania – ubijania – przez minimum kilka minut. Powinno robić się to tak długo, by wydzieliła się maślanka. Następnie do miski należy wybrać tłuszcz, który się wytrącił, czyli masło. Można włożyć je do zimnej wody i uformować kostkę. Upewnij się, że odcisnąłeś całą maślankę. Gotowe!

Zobacz także: Jak zrobić domowe masło?

@nathallae Brak masła w sklepie? Nic prostszego 🤣🧐 #masło #domoweprzepisy #szybkieprzepisy ♬ POV - K bye for now💘

Zobacz także:

Ewa Wachowicz zdradza sposób na domową wędlinę ze słoika »

Zdrowe przekąski na jesień, po których nie przybierzesz na wadze »

Ile kosztuje jedna godzina pieczenia w piekarniku elektrycznym w 2022 roku? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

23
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

311
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

10
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25