Dania jednogarnkowe

Jak zrobić masło w słoiku? Przepis sprytnej gospodyni

Ceny masła w sklepach przyprawiają o zawroty głowy. Dobrym pomysłem może więc być, przygotowanie masła w domu. Jeśli chcesz zrobić masło, wcale nie musisz być posiadaczem specjalnego robota, czy miksera, możesz użyć zwykłego słoika. Takie masło będzie świetną alternatywą dla tego, co możemy znaleźć na półkach w supermarketach, ponieważ mamy stuprocentową pewność, co wyląduje na naszej kanapce. Sprawdź, jak zrobić masło w słoiku.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Czy warto jeść masło? Opinie ekspertów są podzielone. Niektórzy zarzucają mu wysoką zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, z drugiej strony w maśle znajduje się wiele cennych witamin i minerałów. Warto więc zachować złoty środek i dodawać je do diety z umiarem. W końcu niektóre potrawy swój wyjątkowy smak zawdzięczają właśnie masłu. Warto przygotować jego domową wersję. W tym artykule podpowiemy ci, jak zrobić masło w słoiku.

Sprawdź także: Jak szybko obrać czosnek? Filmik z tym trikiem obejrzały 4 mln internautów!

Jakie właściwości ma masło?

Masło w swoim składzie zawiera sporo cennych wartości odżywczych. Znajdziesz w nim między innymi witaminy: A, D, E i K, nie brakuje w nim również minerałów: selenu, miedzi, cynku, chromu i manganu. W maśle znajduje się także sfingomielina i lecytyna, które korzystnie wpływają na układ nerwowy, wspierają pamięć i koncentrację.

Witamina D i K odpowiadają za zdrowie kości i zęby. Natomiast witamina E i A są odpowiedzialne za prawidłową kondycję skóry, ta druga wpływa także na zdrowie oczu oraz prawidłowe działanie tarczycy. W maśle znajdują się również kwasy tłuszczowe, które wspierają układ immunologiczny, działają bakteriobójczo, a także wspierają układ nerwowy. Dodatkowo selen ma działanie chroniące organizm przed chorobami serca. Dzięki kwasowi linolowemu – CLA – masło ma właściwości przeciwnowotworowe i przeciwutleniające.

Masło jest produktem wysokokalorycznym, w 100 g znajduje się ponad 740 kalorii, co więcej zawiera nasycone kwasy tłuszczowe. Spożywane w nadmiarze może podnosić poziom „złego cholesterolu” oraz przyczyniać się do rozwoju miażdżycy. Dlatego należy jeść je w umiarkowanej ilości.  

Jak zrobić masło w słoiku?

Przygotowanie masła w domu jest naprawdę proste. Tradycyjny sposób przygotowywania masła polega oczywiście na obijaniu śmietany, możesz zrobić to za pomocą miksera lub użyć do tego… słoika. Wystarczy, że zaopatrzysz się w: śmietanę 30 proc. oraz duży słoik.

Do słoika wlej śmietanę, do około połowy jego wysokości. Słoik należy szczelnie zakręcić, a następnie przejść do energicznego potrząsania – ubijania – przez minimum kilka minut. Powinno robić się to tak długo, by wydzieliła się maślanka. Następnie do miski należy wybrać tłuszcz, który się wytrącił, czyli masło. Można włożyć je do zimnej wody i uformować kostkę. Upewnij się, że odcisnąłeś całą maślankę. Gotowe!

Zobacz także: Jak zrobić domowe masło?

@nathallae Brak masła w sklepie? Nic prostszego 🤣🧐 #masło #domoweprzepisy #szybkieprzepisy ♬ POV - K bye for now💘

Zobacz także:

Ewa Wachowicz zdradza sposób na domową wędlinę ze słoika »

Zdrowe przekąski na jesień, po których nie przybierzesz na wadze »

Ile kosztuje jedna godzina pieczenia w piekarniku elektrycznym w 2022 roku? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
25
Sałatki Surówka z kapusty pekińskiej

Prosta surówka do obiadu ze świeżych warzyw polanych olejem i sokiem z cytryny.

Odsłon: 36

15 min
1

Przepis dnia

Dania główne Pieczonki w papilotkach

Pieczonki w papilotkach to turecki sposób na zamknięcie smaku w jednym, papie...

Odsłon: 14481

30 min
18

Polecane artykuły

Informacje Miąższ tych grzybów ma mnóstwo witaminy D i białka. Co najlepiej zrobić z kozaków?

Miąższ kozaków to prawdziwa skarbnica białka, co czyni je idealnym wyborem dla osób szukających zdrowych i sycących składników w swojej diecie. Te...

1
Ewa gotuje Od zupy dyniowej po pieczoną gęś. Przysmaki na jesień według Ewy Wachowicz

Jesień to czas rozgrzewających zup i ciast pachnących cynamonem. W 523. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zabrała widzów w prawdziwą, kulina...

7
Informacje Zbija cholesterol, reguluje poziom cukru. Jak zrobić ocet jabłkowy w zaciszu własnej kuchni?

Ocet jabłkowy jest ceniony za swoje właściwości prozdrowotne. Wspiera on trawienie, stabilizuje poziom cukru we krwi, poprawia metabolizm i wpływa...

9