Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jabłecznik z galaretką i bitą śmietaną to ciasto, które łączy w sobie lekkość i klasyczną recepturę. Delikatny biszkopt, warstwa soczystych jabłek z galaretką i puszysta bita śmietana tworzą idealną mieszankę smaków. Deser jest słodki, ale nie przesłodzony. Ciasto idealnie sprawdzi się na rodzinne spotkania, święta czy niedzielny podwieczorek. Jabłecznik najlepiej smakuje po schłodzeniu, gdy wszystkie warstwy połączą się ze sobą, a smaki przegryzą. Przygotuj go więc dzień wcześniej.
Forma o średnicy 21 x 24 cm, papier do pieczenia, mikser
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 932
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 87
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2146
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4163
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 932
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 87
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2146
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4163
Składniki
Przygotuj biszkopt. Oddziel białka od żółtek. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo wsypuj cukier, ciągle miksując, aż do uzyskania błyszczącej masy. Następnie dodawaj po jednym żółtku, ciągle ubijając. Do masy przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i wlej olej. Delikatnie, drewnianą łyżką lub silikonową szpatułką, pomieszaj składniki. Rób to ostrożnie, żeby biszkopt nie stracił napowietrzenia.
Przełóż ciasto do formy (ok. 21 x 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez ok. 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Odstaw do wystudzenia.
Gdy biszkopt będzie stygł, przygotuj warstwę z galaretką i owocami. Obierz jabłka i pokrój w małą kostkę. Przełóż do garnka z 2-3 łyżkami wody i duś na małym ogniu, aż zmiękną. Do gorących jabłek wsyp galaretki i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Odstaw do lekkiego stężenia.
Przygotuj bitą śmietanę. Śmietankę kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixami.
Złóż jabłecznik. Na biszkopcie rozsmaruj tężejącą masę jabłkową, wyrównaj. Następnie wyłóż warstwę bitej śmietany, również wyrównaj. Wstaw do lodówki na kilka godzin.
Przed podaniem gościom oprósz jabłecznik z galaretką i bitą śmietaną odrobiną kakao.