Grill - temat specjalny

Na co zwracać uwagę, kupując jogurty?

Uchodzą za zdrowe i faktycznie mogą takie być - pod warunkiem, że nie będą zawierać zbędnych dodatków. Niestety, wiele jogurtów, które znajdują się na sklepowych półkach, tylko udaje zdrowe.

Jeśli niskotłuszczowy jogurt znajduje się w twoim codziennym jadłospisie, jesteś na dobrej drodze, by w zdrowiu dożyć późnej starości. Znajdziemy w nim bardzo dużo probiotyków, których prozdrowotne właściwości zostały potwierdzone przez szereg badań. Dzięki nim wzmacniamy układ odpornościowy, a nasz organizm skuteczniej zwalcza różnego rodzaju infekcje i choroby. Jednak, aby w pełni cieszyć się prozdrowotnymi właściwościami jogortów, powinnismy kupować te, które są naprawdę dobre. W jaki sposób je rozpoznać? Oto kilka rzeczy, na które powinniście zwracać uwagę.

 

1. Omijaj bomby kaloryczne

Niestety, wiele jogurtów, które znajdują się na sklepowych półkach to mieszanka kilku rodzajów cukrów, barwników, zagęszczaczy oraz innego rodzaju dodatków. Niekoniecznie pozytywnie wpływają one na nasze zdrowie. Jeśli dodatkowo zdecydujemy się na jogurt z dodatkiem słodkich posypek lub chrupek, może okazać się, że nasz zdrowy deser ma tyle samo kalorii co naprawdę solidna kanapka. Najbezpieczniejszym rozwiązaniem będzie kupno jogurtu naturalnego, który następnie samodzielnie wzbogacimy owocami lub konfiturami.

 

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Produkty typu light, takie jak jogurty light czy napoje dietetyczne, mają obniżoną o co najmniej 30 proc. kaloryczność w stosunku do „normalnych" produktów. Zwykle robi się to w ten sposób, że cukier lub tłuszcz zamienia się na inne substancje, takie jak słodziki i sztuczne ulepszacze smaku (bo tłuszcz jest „nośnikiem smaku" i jeśli jest go za mało, produkt przestaje być taki smaczny jak przed odtłuszczeniem). Ale nie zawsze zamienniki tłuszczu i cukru będą dla nas niezdrowe. Korzystnie wpłynie na przykład błonnik czy inulina.


Wielu producentów chwali się, iż ich jogurty zawierają cenne probiotyki, czyli kultury bakterii odpowiadające za pobudzenie pracy układu trawiennego oraz wzmocnienie naszej odporności. Warto jednak wiedzieć, że naprawdę dobry jogurt w jednym mililitrze powinien posiadać minimum milion tego typu bakterii. Im ich więcej, tym lepiej. Informacje na ten temat możecie znaleźć na opakowaniu. Producent, którego jogurty zawierają dużo cennych bakterii, z pewnością będzie chciał się tym pochwalić na etykiecie.

 

Pobierz aplikację smaker

Nabiał to grupa produktów, w której często dochodzi do namnażania się bakterii. Niekoniecznie są one dla nas groźne jak np. salmonella, ale mogą zaszkodzić. Jogurt może wyglądać normalnie, nie mieć uniesionej pokrywki, ale już nie nadawać się do spożycia. Lepiej po prostu zwracać uwagę na datę ważności produktów mlecznych i nie dopuszczać do ich przeterminowania.

 

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5
Desery Muffinkowe babeczki z dżemem

Babeczki upiekłam na majówkę, przepis bardzo prosty i szybki , a babeczki sma...

Odsłon: 184

30 min
8
30 min
9
15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

1
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

3
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17