Ewa_Gotuje

Na jakim tłuszczu smażyć pączki?

Przygotowania do tłustego czwartku trwają w najlepsze. Wiele gospodyń już od kilku dni gromadzi przepisy, zastanawiając się, jakimi słodkościami uraczyć swoim najbliższych. Jeżeli w tym roku chcesz zrobić domowe pączki, koniecznie musisz zwrócić uwagę na jeden szczegół, który zadecyduje o ich smaku. Sprawdź, na jakim tłuszczu smażyć pączki.

Na czym smażyć pączki? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści: 

Z różą, adwokatem, czekoladą, lukrem lub cukrem pudrem. Pączki to tłustoczwartkowy przysmak, który uwielbiany jest przez wszystkich łasuchów. Oczywiście, możesz zakupić je w pobliskiej cukierni, piekarni lub w hurtowej ilości w supermarkecie, warto jednak pokusić się o własnoręczne przygotowanie tych słodkości. Do ich zrobienia będziesz potrzebować jedynie kilku składników, w tym dobrej jakości tłuszczu. Czy wiesz, na czym najlepiej smażyć pączki? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedzi w poniższym artykule. 

Smażenie pączków – praktyczne porady 

Jak zrobić puszyste, delikatne pączki wypełnione przepysznym nadzieniem? Należy zacząć od zrobienia odpowiedniego ciasta. Pamiętaj, by nie dodawać do niego zbyt dużo cukru, ponieważ może to spowodować przypalanie się pączków. Warto użyć mąki pszennej typu 650 oraz świeżych drożdży. Dodaj do ciasta dwie łyżki spirytusu, co zapobiegnie nadmiernemu wchłanianiu się tłuszczu.

Jeżeli przygotowujesz pączki pierwszy raz, najlepiej nadziej je po usmażeniu, dzięki temu nic ci się nie wyleje. Nie przesadzaj również z podsypywaniem pączków mąką, tak aby ciasto nie stało się zbyt twarde. Należy także pamiętać, by odstawić je na jakiś czas do wyrośnięcia, wówczas będą wyjątkowo puszyste. Do smażenia pączków warto wybrać dosyć głęboki garnek lub rondek, należy także dobrze rozgrzać tłuszcz. Nie wrzucaj również zbyt wielu pączków naraz, powinny móc swobodnie pływać. 

Na jakim tłuszczu smażyć pączki?

Przede wszystkim do smażenia pączków należy wybrać tłuszcz o wysokiej temperaturze dymienia, powyżej 220°C. Dobrze sprawdzi się olej roślinny, np. rzepakowy, słonecznikowy lub ryżowy. Niektóre gospodynie pączki smażą jedynie na smalcu. Warto również zwrócić uwagę na to, by tłuszcz, na którym smażymy, był całkowicie czysty, nie mogą wpaść do niego, np. okruchy ciasta.

Jak zrobić pączki? Przepis 

Chcesz przygotować szybkie i proste domowe pączki? Będziesz potrzebować: pół kilograma mąki typu 650, cztery żółtka, jedno całe jajko, trzy łyżki cukru, łyżkę cukru wanilinowego, 250 ml mleka, 50 g świeżych drożdży, szczyptę soli, 50 g masła, dwie łyżki spirytusu, ulubiony dżem, powidła lub konfiturę z róży, cukier puder do posypania, oraz litr oleju do smażenia. 

Do garnka wlej mleko, poczekaj chwile, aż się podgrzeje. Przelej je do miseczki, dodaj rozkruszone drożdże, łyżkę mąki i łyżkę cukru, wymieszaj do połączenia składników. Miskę odstaw do garnka z ciepłą wodą, odczekaj kwadrans, tak by drożdże zaczęły pracować. Do dużej miski przesiej mąkę, wsyp cukier wanilinowy oraz dodaj szczyptę soli. Oddziel żółtka od białek, białka odstaw, żółtka wlej do miski, dodaj również jedno całe jajko. Wsyp dwie łyżki cukru i utrzyj na gładką i puszystą masę. Do miski z mąką dodaj wyrośnięte drożdże i jajeczną masę, połącz wszystkie składniki. Ciasto możesz wyrabiać mikserem na niskich obrotach lub dłońmi, tak długo, aż będzie odklejać się od ręki. W rondelku roztop masło, poczekaj, aż ostygnie i wlej je do ciasta, dodaj również dwie łyżki spirytusu. Dokładnie połącz masę, przykryj ją bawełnianą ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na półtorej godziny do wyrośnięcia. 

Na blat kuchenny wysyp odrobinę mąki, połóż na nim ciasto i zagniataj przez kilka minut. Następnie delikatnie rozwałkuj ciasto, wykrój szklanką kółka o średnicy od sześciu do ośmiu centymetrów. Pozostałe ciasto ponownie zagnieć. Powtórz czynność, aż skończy ci się masa. Kółka z ciasta rozłóż na blacie, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw minimum na pół godziny.

W garnku rozgrzej olej do 180 stopni, na około kwadrans przed smażeniem. Najlepiej robić to na małym ogniu. Wrzucaj pączki na gorącu tłuszcz partiami, smaż po dwie minuty, z każdej strony. Usmażone pączki wyjmij za pomocą łyżki cedzakowej, odłóż je na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem kuchennym, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Kiedy pączki ostygną, nadziej je wybraną konfiturę lub marmoladę przełożoną do rękawa cukierniczego. Na koniec oprósz je cukrem pudrem. Gotowe!

Najlepsze przepisy na pączki

Nasi użytkownicy uwielbiają przygotowywać pyszności na tłusty czwartek. Sprawdź, według jakich przepisów przygotowali swoje pączki

1. Pączki z lukrem

 Pączki z lukrem Zobacz przepis

Pączki z lukrem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Domowe pączki

 Domowe pączki Zobacz przepis

Domowe pączki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Karnawałowe pączki z różą na kefirze

 Karnawałowe pączki z różą na kefirze Zobacz przepis

Karnawałowe pączki z różą na kefirze / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Pączki z przepisu mamy

 Pączki z przepisu mamy Zobacz przepis

Pączki z przepisu mamy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Pączki z polewą czekoladową

 Pączki z polewą czekoladową Zobacz przepis

Pączki z polewą czekoladową / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Pączki z cukrem pudrem

 Pączki z cukrem pudrem Zobacz przepis

Pączki z cukrem pudrem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Pączki z nadzieniem

 Pączki z nadzieniem Zobacz przepis

Pączki z nadzieniem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Wyśmienite pączki

 Wyśmienite pączki Zobacz przepis

Wyśmienite pączki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Najlepsze pączki

 Najlepsze pączki Zobacz przepis

Najlepsze pączki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Pączki z powidłami

 Pączki z powidłami Zobacz przepis

Pączki z powidłami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Co dzieje się z ciałem, gdy co rano pijesz wodę z kurkumą? Widać od razu »

Co na kolację zamiast kanapek? 4 propozycje na posiłek bez chleba »

Prosty przepis na chleb, który zawsze się udaje. Już nigdy więcej zakalca »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Deser z kiwi

Banalny przepis na pyszny deser z owoców kiwi. Jest słodki, smaczny i przede...

Odsłon: 134

15 min
5
Desery Wegański deser czekoladowy z tofu

Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...

Odsłon: 47

30 min
5
Dania główne Kluski leniwe

Szybki przepis na pyszny obiad lub kolację. Kluski leniwe z Okrasą, bardzo po...

Odsłon: 97

30 min
6
Ciasta Napoleonka bez pieczenia

Klasyczna napoleonka to często ulubione ciasto rodzinne, choć jej wykonanie j...

Odsłon: 47113

30 min
80

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0