Grill - temat specjalny

Najciekawsze pomysły na jesienne sałatki

Jesień nadeszła, a wraz z nią zmiany na straganach. Musimy pożegnać się z niektórymi owocami i warzywami, jednak ta pora roku nadal obfituje w inne składniki, które możemy wykorzystać w swojej kuchni. Najlepiej w formie zdrowych sałatek!

Fot. 123RF/Picsel

Jesienne sałatki to danie doskonałe na lunch, kolację czy nawet lekki obiad. Możemy poczęstować nimi gości bądź zajadać je, gdy odczuwamy braki warzyw w diecie. Multum sezonowych warzyw z pewnością pomoże w dokonaniu odpowiedniego wyboru. My także mamy dla was kilka pomysłów na najciekawsze jesienne sałatki.

Sałatki na jesień - jakich składników używać?

Chociaż mentalnie trudno jest nam rozstać się z latem, które obfitowało w wiele warzyw i owoców, jesień wcale nie należy dla nas do czasu stagnacji i wyciągania zapasów ze spiżarni. Możemy przyrządzić wiele sałatek, które będą świeże i niezwykle pyszne.

Sałatki na jesień powinny być przygotowywane z warzyw bądź owoców, które są dostępne właśnie o tej porze roku. To między innymi brokuł, kalafior i brukselka, które można wykorzystać, gdy ugotujemy je na parze bądź w wodzie. W sałatkach doskonale sprawdzi się także kalarepa, fasolka szparagowa i fenkuł - ten ostatni zwłaszcza w lekkich daniach pełnych surowych warzyw. Warto wykorzystać także dynię, którą w sklepach widzimy właściwie tylko jesienią, ale również pomidory, paprykę czy cukinię, które w tych miesiącach są najpyszniejsze.

A co z owocami? Tu królują oczywiście śliwki i gruszki, ale także winogrona i żurawina, które można dodawać do sałatek warzywnych, by otrzymać pełnię smaku.

 

Sprawdź: Jesień w kuchni

Sałatka z dynią - prosty przepis na lunch

Sałatka z dynią to danie proste, pyszne i pełne smaków. Aby ją przygotować, potrzebujecie tylko kilku składników - dyni, winogron, rukoli, fenkułu (czyli kopru włoskiego), sera pleśniowego i oliwy z oliwek oraz soku z cytryny. Kluczowe jest w tym przypadku odpowiednie potraktowanie dyni, którą należy delikatnie skropić oliwą i usmażyć na patelni grillowej z dwóch stron.

Smażcie cienkie paski dyni, gdyż takie będą pięknie prezentować się w sałatce. Na talerzu ułóżcie odrobinę rukoli oraz pokrojone na pół winogrona. Do tego dodajcie fenkuł pokrojony w drobne paski oraz zgrillowaną dynię i pokrojony w kostkę ser pleśniowy, najlepiej typu brie bądź camembert. Teraz wymieszajcie oliwę z oliwek z sokiem z cytryny i polejcie całość sałatki. To wszystko - tak przygotowane danie możecie włożyć do opakowania i zabrać ze sobą do pracy.

Sałatka z porem - idealna na niedzielne spotkanie z rodziną

Sałatka z porem to tradycyjny przepis, który sprawdzi się doskonale podczas spotkań rodzinnych. Jeśli macie w lodówce pora i kilka innych składników, zrobicie ją dosłownie w dziesięć minut. Zacznijcie od tego, by ugotować na twardo cztery jajka. W tym czasie ugotujcie także kukurydzę tak, by była miękka. Zwykle w tym przepisie korzysta się z kukurydzy z puszki, jednak przecież mamy jesień.

Białą część dużego pora pokrójcie w dwucentymetrowe paski, a następnie przekrójcie je na pół i wrzućcie do dużej miski. Dodajcie obrane i pokrojone w kostkę ogórki konserwowe (4 sztuki) i około 100 gramów groszku konserwowego. Gdy jajka będą już gotowe, ochłódźcie je i pokrójcie w kostkę. Z kolei kukurydzę okrójcie z ziaren. Wszystko wymieszajcie razem, a następnie dodajcie odrobinę majonezu - dwie łyżki wystarczą w zupełności. Zmieszajcie wszystko i posypcie drobno pokrojonym koperkiem.

Sałatka z kapustą - zdrowa sałatka do obiadu

Sałatka z kapustą jest prosta do przygotowania i wymaga zaledwie kilku składników, w tym oczywiście kapusty pekińskiej, a także jabłek, które w sezonie jesiennym są najpyszniejsze. Możecie podawać ją jako surówkę do obiadu bądź też zajadać ją samą, bez dodatków.

Zacznijcie od poszatkowania w poprzek kapusty pekińskiej. Jeśli jej kawałki nadal są zbyt duże, wystarczy przekroić je na pół. Wystarczy około 400 gramów. Zetrzyjcie jabłko na tarce z dużymi oczkami (może być obrane) i to samo zróbcie z jedną marchewką. Następnie posiekajcie natkę pietruszki. Zmieszajcie wszystko w jednej misce i skropcie sokiem z połówki cytryny. Znów zmieszajcie.

Teraz wystarczy dodać tylko szczyptę soli i pieprzu do smaku. Taka zdrowa sałatka nie potrzebuje sosu, jednak jeśli nie możecie się bez niego obejść, zrobicie go z dwóch łyżek jogurtu naturalnego i łyżki majonezu.

 

Sprawdź: Osiem wyjątkowych zup na jesień

Jesienna sałatka z kurczakiem

Nikt przecież nie powiedział, że sałatki mają być pozbawione mięsa. Jeśli chcesz podać zdrową sałatkę na obiad, ten przepis z pewnością wam się spodoba. Zacznijcie wybrania małego filetu wraz ze skórką i usmażenia go na patelni - zanim zaczniecie, lekko go osólcie.

Kurczak powinien smażyć się tak długo, aż skórka nie zrobi się złocista. Odłóżcie go na talerz i poczekajcie, aż ostygnie - nie musi być ciepły. Do miski włóżcie mieszankę sałat, do której możecie dołożyć także trochę rukoli i szpinaku. W małe cząstki pokrójcie gruszkę oraz łodygę selera naciowego. Dodajcie także garść orzechów włoskich oraz pokrojony w kostkę ser brie bądź inny ser pleśniowy o delikatnym smaku. Możecie zastąpić go także fetą, choć jest ona bardzo wyrazista. Przygotujcie sos balsamiczny z dwóch łyżeczek miodu, pięciu łyżek octu balsamicznego i 40 mililitrów oliwy z oliwek.

Wymieszajcie całość dokładnie, a następnie przelejcie na sałatę z owocami i warzywami. Teraz pokrójcie kurczaka w grube plastry i ułóżcie go na sałatce. Gotowe - sałatka z kurczakiem idealna na obiad.

Jesienne sałatki na imprezę? To musi być sałatka z brukselką!

Jesienne sałatki na imprezę często wieją nudą. Nie w tym przypadku. Sałatka z brukselką jest odważna, ale niezwykle pyszna. Zacznijcie od tego, by około 300 gramów brukselki umyć i ugotować na parze. To zajmie 10-15 minut. W tym czasie możecie przygotować jarmuż. Umyjcie go, porwijcie na małe kawałki i lekko podsmażcie na patelni z dwiema łyżkami oliwy. Odstawcie patelnię razem ze znajdującym się w środku jarmużem. Pokrójcie dwie figi w cząstki, 100 gramów winogron przekrójcie na pół.

Gdy brukselka będzie już gotowa, przekrójcie ją na pół. Możecie znów położyć patelnię na ogniu i dodać brukselkę do jarmużu. Smażcie wszystko przez około trzy minuty. Wyłóżcie składniki do miski, dodajcie winogrona i garść startych migdałów. Skropcie całość oliwą z oliwek z sokiem z połówki cytryny. Dodajcie starty parmezan. Na górę połóżcie pokrojone figi. Taka sałatka będzie prezentować się bosko i z pewnością zasmakuje niejednej osobie.

Zobacz: Sałatka z piersią kaczki w cytrusowym dressingu

Sałatki jesienne to samo zdrowie

Sałatki jesienne to idealny sposób na to, by dostarczyć organizmowi niezbędnych witamin oraz składników mineralnych. W tym czasie, gdy słońca jest już mniej, a pogoda robi się coraz brzydsza, nierzadko rezygnujemy ze zdrowego jedzenia na rzecz szybkich i niezbyt dobrych dla organizmu posiłków.

Sałatki jesienne z sezonowych warzyw mogą być zatem ratunkiem, którego potrzebujemy, by ciało nadal otrzymywało odpowiednią ilość niezbędnych składników.

Mamy nadzieję, że skorzystacie z naszych przepisów jak najszybciej. Koniecznie sprawdźcie, jak pysznie smakują sałatki robione z sezonowych, jesiennych składników.

 

Jesienna sałatka z burakiem i dynią

 Jesienna sałatka z burakiem i dynią Zobacz przepis

Jesienna sałatka z burakiem i dynią/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Sałatka śledziowa z kawiorem

 Sałatka śledziowa z kawiorem Zobacz przepis

Sałatka śledziowa z kawiorem/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Jesienna sałatka z pęczakiem

 Jesienna sałatka z pęczakiem Zobacz przepis

Jesienna sałatka z pęczakiem/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Jesienna sałatka z brukselką

 Jesienna sałatka z brukselką Zobacz przepis

Jesienna sałatka z brukselką/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Sałatka jesienna

 Sałatka jesienna Zobacz przepis

Sałatka jesienna/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Sałatka jesienna

 Sałatka jesienna Zobacz przepis

Sałatka jesienna/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Kurczak z grilla

tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...

Odsłon: 59

15 min
3
15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

1
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

2
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

4