Ewa_Gotuje

Sponsorowane

Najlepsze patelnie do smażenia mięsa

Od czasu do czasu każdy z nas ma ochotę zjeść kawałek soczystego kurczaka czy schabowego prosto z patelni. Czy jednak wiesz, że smażone mięso wcale nie musi być ociekające tłuszczem, ale może być niskokaloryczne, a przy tym smaczne? Wiele zależy od rodzaju patelni, na której przyrządzimy tego typu przysmak. Poznaj najlepsze patelnie stworzone do smażenia mięsa. Oto kilka wyznaczników dobrej jakości patelni.

Pamiętaj, że jeśli chcesz korzystać z patelni, musi być ona kompatybilna z Twoich urządzeniem grzewczym / materiały promocyjne

Zwróć uwagę na tworzywo

Patelnia, która sprawdzi się do smażenia mięsa, powinna być wykonana z materiału solidnego, odpornego na zarysowania i uszkodzenia, a jednocześnie bezpiecznego. Dobra patelnia do smażenia mięsa nie powinna wchodzić w interakcje z przygotowywanym jedzeniem.

Bezpiecznym, niezmieniającym smaku i aromatu ani niewpływającym na zawartość chemiczną potraw materiałem jest m.in. emalia, a także stal nierdzewna. Tego rodzaju patelnie można wygodnie również przechowywać w lodówce. Taki materiał jest też odporny na działanie wysokich temperatur.

Jeżeli zależy Ci na tym, by móc wygodnie mieszać w patelni bez obaw o jej porysowanie metalowymi sztućcami, powinieneś sięgnąć po tzw. patelnię cygańską. W taki sposób określa się patelnię niepokrytą żadną powłoką, wykonaną ze stali węglowej. Pomimo tego, że brak dodatkowej powłoki nie ułatwia procesu smażenia, to jednak przedłuża to żywotność naczynia. Taka solidna patelnia sprawdzi się, gdy szukasz rozwiązania na lata.

Sprawdź, na jakich kuchenkach patelnia działa

Pamiętaj, że jeśli chcesz korzystać z patelni, musi być ona kompatybilna z Twoich urządzeniem grzewczym. Na to, czy konkretne naczynie będzie działać na Twojej kuchence, wskazywać będą oznaczenia. Czasem na naczyniach znajduje się również napis określający, na jakim urządzeniu działają.

Patelnia na indukcję posiada na spodzie symbol poziomej zwojnicy, przypominającej pętelki. Z kolei patelnia idealna na gaz to taka, której budowa pozwala na długie podgrzewanie. W tej grupie znajdziemy patelnie żeliwne, aluminiowe oraz patelnie stalowe. Oznaczeniem wskazującym na możliwość używania takiego naczynia na kuchence gazowej będzie symbol palnika gazowego, czyli krążek z odchodzącymi płomieniami. Znakiem płyty elektrycznej jest z kolei spłaszczony okrąg. Natomiast naczynia posiadające znaczek przedstawiający okrąg z przerywanymi liniami mogą być użytkowane  na kuchenkach ceramicznych.

Niektóre patelnie działają na praktycznie wszystkich urządzeniach grzewczych.

Zadbaj o głębsze dno

Smażenie mięsa wymaga, by patelnia była nieco głębsza. Płaskie patelnie są raczej przeznaczone do smażenia naleśników. Natomiast, gdy chcesz wygodnie przyrządzić mięso, koniecznie sięgnij po patelnię z wyższymi bokami. Tego rodzaju kryterium spełniają różnego typu patelnie, w tym elegancka patelnia aluminiowa.

Pamiętaj o dodatkach – o odpinanej rączce i pokrywce

Chcąc maksymalnie podnieść sobie komfort użytkowania patelni, szukaj takich z dodatkowymi gadżetami, jak np. odczepiana, nienagrzewająca się rączka albo wygodna pokrywka. Dzięki tym rozwiązaniom nie tylko bezpieczniej przyrządzisz swoje posiłki, ale również znacznie łatwiej będzie Ci przechowywać patelnię.

Odczepiana rączka daje Ci możliwość umieszczenia takiej patelni w praktycznie każdej szafce kuchennej bez obaw o niedomknięcie drzwiczek. Ponadto dzięki takiej opcji możesz przemienić w jednej chwili patelnię w paterę na mięso, którą położysz na stole wśród zaproszonych gości lub po prostu w trakcie obiadu.

Nieprzywierające dno dla Twojego zdrowia

Dobra patelnia do mięsa to taka, na której smażenie nie wymaga użycia dużej ilości tłuszczu. Taką szansę stwarzają patelnie z nieprzywierającym dnem, określanym również jako non-stick. Praktycznie bez dodatku tłuszczu można usmażyć na nich różne smaczne dania, w tym mięso. Dzięki temu posiłki są mniej kaloryczne, a Ty możesz zapoznać się z prawdziwym smakiem potraw, a nie tym przytłumionym przez nadmierną ilość tłuszczu. Tego typu patelnie polecane są wszystkim, którym zależy na zdrowszych posiłkach.

Taka patelnia z powłoką non stick cechuje się tym, że jedzenie nie przywiera do dna, pomimo braku lub symbolicznej ilości tłuszczu na patelni.

Artykuł sponsorowany

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka ziemniaczana z sosem greckim

Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...

Odsłon: 82

30 min
4
Desery Sernik na zimno z truskawkami

Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...

Odsłon: 716

30 min
15
15 min
3
Desery Metrowiec z kremem karpatkowym

Metrowiec z moim ulubionym kremem. Klasyczne ciasto w innej odsłonie.

Odsłon: 8070

>60 min
12

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0