Grill - temat specjalny

Najsmaczniejsze „zielone” inspiracje na lato

Dieta roślinna jest nie tylko niezwykle smaczna i zdrowa, ale także korzystna dla naszej planety. Z badań trendów w żywieniu Polaków wynika, że chcemy ograniczać mięso i inne produkty pochodzenia zwierzęcego . Jak przygotować pyszne, roślinne dania latem? Czym zaskoczyć naszych gości podczas grilla? Skorzystaj z inspiracji Violife – marki wegańskich alternatyw dla sera.

Fot. materiały prasowe

Dieta roślinna to prężnie rozwijający się trend w żywieniu na całym świecie. Również Polacy coraz chętniej dokonują zmian w jadłospisach i szukają nowych pomysłów na wzbogacenie swojego menu. Dla tych, którzy nie chcą rezygnować z ulubionych smaków, marka Violife przygotowała wegańskie alternatywy dla serów – m.in. dla goudy, cheddara czy kremowego serka do smarowania. Produkty te idealnie sprawdzą się jako dodatki do sałatek, tostów, czy „zielonych” burgerów.

Grecka sałatka w tortilli

Sałatka grecka w nowej odsłonie! Świeże, letnie warzywa w chrupiącej miseczce z tortilli.

 

Składniki na sałatkę:

  • 2 średniej wielkości tortille
  • 1 mała sałata
  • 1 ogórek pokrojony w kostkę
  • 1 czerwona cebula pokrojona w plasterki
  • 500 g pomidorków cherry pokrojonych na połówki
  • 3 łyżki oliwek pokrojonych w plasterki
  • Sok z połowy wyciśniętej cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Świeży pieprz
  • Świeże lub suszone oregano

 

Marynata do Violife Blok Greek White:

  • 200 g pokrojonego w kostkę Violife Greek White
  • 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
  • Oliwa z oliwek
  • Świeże oregano
  • Świeży rozmaryn
  • 2 ząbki czosnku

 

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na marynatę zmieszaj w słoiku, a następnie dodaj do niego Violife Greek White. Przechowuj w lodówce minimum przez 2-3 godziny.
  2. Rozgrzej piekarnik do 180°
  3. Posmaruj tortille oliwą z oliwek, a następnie połóż je na odwróconych, żaroodpornych, średniej wielkości miseczkach. Przykryj je folią aluminiową i odwróć tak, by uzyskać pożądany kształt tortilli. Miskę umieść na blasze do pieczenia i piecz przez 10 minut. Odstaw do ostygnięcia.
  4. W innej misce zmieszaj wszystkie składniki sałatki.
  5. Gdy miseczki z tortilli ostygną, wyłóż sałatkę na środek, a na wierzchu ułóż kostki Violife White Greek i całość polej marynatą.

 

Le rond burger

Zjawiskowy burger wege. Po prostu comfort food w najlepszym wydaniu!

 

Składniki:

  • 150 g Violife Le Rond Camembert flavour
  • 1 wegańska bułka do burgera
  • 1 łyżka konfitury z żurawiny
  • 1 garść szpinaku baby

 

Surówka Colesław:

  • 30 g drobno posiekanej czerwonej kapusty
  • 30 g drobno posiekanej białej kapusty
  • 1 marchewka grubo starta
  • 2 łyżki wegańskiego majonezu
  • Sól i pieprz do smaku

 

Dodatek:

  • Przygotowane wcześniej domowe frytki

 

 

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°
  2. Bułkę do burgera przekrój na pół i włóż do nagrzanego piekarnika na ok. 2 min.
  3. W misce połącz i dobrze wymieszaj wszystkie składniki na surówkę Colesław.
  4. Następnie połóż Violife Le Rond na blasze do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika na 7 minut, aż się zarumieni.
  5. Na spodniej części bułki ułóż surówkę Colesław, następnie kolejno układaj Violife Le Rond, żurawinę i szpinak.
  6. Całość przykryj wierzchnią częścią bułki.
  7. Podawaj z wcześniej przygotowanymi frytkami oraz pozostałą surówką Colesław.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
1
Dania główne Kurczak z grilla

tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...

Odsłon: 26

15 min
2

Przepis dnia

Dania główne Kluski kładzione z czosnkiem niedźwiedzim

Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...

Odsłon: 3630

30 min
15

Polecane artykuły

Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

1
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

2
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

4