Ewa_Gotuje

Sponsorowane

Naleśniki z dżemem – prosty posiłek dla całej rodziny

Naleśniki to danie, które można podawać zarówno na słodko, jak i na słono. Niemniej jednak największą popularnością cieszą się naleśniki z dżemem - proste w przygotowaniu, dorosłym kojarzące się z dzieciństwem, dzieciom natomiast ze smacznym obiadem. Jak przygotować idealne naleśniki z dżemem?

Naleśniki z dżemem - dlaczego warto się na nie skusić?

Naleśniki z dżemem większości z nas kojarzą się z dzieciństwem - serwowane były zazwyczaj na obiad lub jako deser czy kolacja na ciepło. Jest to danie bardzo proste w przygotowaniu, do którego będziemy potrzebować zaledwie kilku składników. Naleśniki najlepiej serwować od razu po usmażeniu, choć równie dobrze można z nich zrobić przekąskę na zimno i zabrać ze sobą na przykład na piknik. Danie to sprawdzi się także podczas przyjęć dla dzieci - najmłodsi uwielbiają naleśniki w różnych wersjach, jednak nie ulega wątpliwości, że najchętniej sięgają właśnie po te z dżemem.

Jak przygotować naleśniki z dżemem?

Do przygotowania naleśników z dżemem potrzebujemy:

Składniki

  • 2 szklanek mąki,
  • 2 jajek,
  • szklanki mleka,
  • szklanki wody mineralnej,
  • szczypty soli,
  • ulubionego dżemu.

Do miski wbijamy jajka, które mieszamy z mlekiem, wodą oraz solą. Na sam koniec do całości dodajemy mąkę, mieszamy. Ciasto jest gotowe od razu do przyrządzenia - na patelnię wylewamy cienką warstwę, smażąc najpierw z jednej, a następnie z drugiej strony. Powinno delikatnie się zarumienić - wtedy też można przełożyć na talerz gotowy naleśnik. Gdy nieco ostygnie, smarujemy go dżemem - na jeden naleśnik wystarczy jedna łyżeczka. Naleśnik zwijamy w rulon i gotowe!

Jak zrobić idealne naleśniki z dżemem?

Przygotowanie naleśników z dżemem nie jest trudne, jednak warto przestrzegać kilku podstawowych zasad, aby cieszyć się smacznym, rozpływającym się w ustach ciastem. Zamiast zwykłem wody mineralnej możemy dodać wodę gazowaną - naleśniki będą wtedy pulchne. Jeśli nie mamy w domu wody gazowanej, nic straconego - wystarczy oddzielić białko jajka od żółta, a następnie żółtka dodać do ciasta, natomiast białka ubić na sztywną pianę. Dodajemy ją do ciasta na samym końcu, delikatnie mieszając.

Jak smażyć naleśniki?

Jeśli naleśniki często goszczą na naszym stole, warto zaopatrzyć się w specjalną patelnię do ich smażenia. Wiele z nich pozwala umożliwia przygotowywanie naleśników bez tłuszczu, jednak w przypadku, gdy ciasto przykleja się do patelni, należy smażyć je na odrobinie masła klarowanego lub oleju. Placki można także przygotować w naleśnikarce. Bez względu na to, w jaki sposób będziemy je smażyć, proporcje ciasta pozostają niezmienne. Smażenie idealnie cienkich naleśników to umiejętność, którą nabywa się z czasem, dlatego warto często przygotowywać dla siebie i rodziny placki z dodatkiem dżemu. 

Z jakim dżemem podawać naleśniki?

Naleśniki możemy podawać z dżemem o dowolnym smaku, zgodnie z naszymi preferencjami. Największą popularnością cieszy się dżem truskawkowy, jagodowy czy malinowy, jednak możemy również zdecydować się na nieco bardziej egotyczne smaki, na przykład ananasowy lub agrestowy. Naleśniki smakują najlepiej z dżemem domowej roboty, zawierającym spore kawałki owoców i minimalne ilości cukru. Niemniej, jednak jeśli nie mamy do dyspozycji dżemu domowej produkcji, możemy posiłkować się gotowym wyrobem ze słoiczka. Naleśniki z dżemem podajmy solo - takie właśnie smakują najlepiej. Jeśli jednak chcemy, aby prezentowały się na talerzu jeszcze lepiej, warto dodać do nich kleks bitej śmietany, polać sosem czekoladowym czy przyozdobić listkiem mięty. 

Artykuł sponsorowany

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto drożdżowe.

Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.

Odsłon: 131

30 min
4
Ciasta Szarlotka (jabłecznik) na kruszonce

Niezwykle prosty i smakowity, dla nas rewelka, bo kocham wszelkie jabłkowe wy...

Odsłon: 29870

60 min
66
Sałatki Sałatka ziemniaczana z sosem greckim

Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...

Odsłon: 240

30 min
8

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0