Nalewka z figi. Jak zrobić wyborną nalewkę figową?

Coraz więcej osób decyduje się na przygotowywanie domowych nalewek i przetworów. Nic dziwnego, jest to świetny sposób na przetworzenie owoców, co więcej możesz użyć składników najlepszej jakości, dzięki czemu wiesz, co jesz lub pijesz. Ostatnio dużą popularnością cieszą się domowe nalewki, które można zrobić z przeróżnych owoców. Sprawdź, jak przygotować przepyszną nalewkę z figi.

Fot.123RF/Picsel

Sprawdź także:

Do zrobienia nalewki z figi będą potrzebne dojrzałe i słodkie owoce. Początek jesieni to moment, w którym bez problemu możesz znaleźć je na sklepowych półkach. Figi nieczęsto lądują na naszych talerzach, dosyć rzadko wykorzystywane są też do przepisów. A to wielka szkoda! Owoce te są nie tylko smaczne, aromatyczne, ale i bardzo zdrowe. Możesz z nich zrobić pyszne dżem, dodać je do deserów i sałatek, a także zrobić nalewkę z figi.

Sprawdź także: Porterówka z czasów PRL. Dlaczego przepis pokochali internauci?

Właściwości figi

Figi to bardzo zdrowe owoce, znajdziesz w nich witaminę C, A, PP, oraz witaminy z grupy B. Ponadto są świetnym źródłem błonnika i składników mineralnych: magnezu, wapnia i żelaza. Jedzenie fig wspiera prawidłową pracę układu trawienne, zapobiegając zaparciom oraz działa korzystnie na układ krwionośny, pomagając obniżyć ciśnienie krwi. Figi są również polecane osobom borykającym się z anemią. To również doskonałe wsparcie dla mocnych kości i zęby, regularne spożywanie fig pomoże chronić organizm przed osteoporozą.

Jak zrobić nalewkę z figi?

Zrobienie pysznej nalewki z figi to niezwykle proste zadanie. Jak w przypadku w większości tego typu trunków bazą są oczywiście dojrzałe owoce, najlepiej wybierać te zdrowe i nieuszkodzone, nie może zabraknąć również cukru oraz wysokoprocentowego alkoholu. Do zrobienia nalewki figowej będziesz potrzebować: kilogram fig, dwa jabłka, 250 g cukru, dwa litry wódki.

Zacznij od umycia i pokrojenia owoców. Następnie wrzuć je do słoika i dosyp cukier. Tak przygotowywane owoce powinny odczekać około dwóch tygodniu w ciepłym miejscu, aż cukier całkiem się rozpuści. Co jakiś czas, warto je przemieszać.

Po tym czasie należy odcedzić figi, a do powstałego z nich soku dolać alkohol. Przelej płyn do słoików i dokładnie zakręć pokrywki. Nalewka powinna leżakować w ciemnym i chłodnym miejscu od minimum kilka miesięcy do pół roku.

Najlepsze przepisy z użyciem fig

Nasi użytkownicy nie przestają nas zaskakiwać ciekawymi pomysłami na różne dania, desery i przetwory. Sprawdź, jakie przepisy z figami udało im się wyczarować.

1. Konfitura z fig (dżem z fig)

 Konfitura z fig (dżem z fig) Zobacz przepis

Konfitura z fig (dżem z fig) / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Bażant z figami

 Bażant z figami Zobacz przepis

Bażant z figami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Cynamonki z figami

 Cynamonki z figami Zobacz przepis

Cynamonki z figami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Rolada z figami

 Rolada z figami Zobacz przepis

Rolada z figami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Brioszka z figą

 Brioszka z figą Zobacz przepis

Brioszka z figą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Sernik z figami

 Sernik z figami Zobacz przepis

Sernik z figami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Pieczone figi z jagnięciną

 Pieczone figi z jagnięciną Zobacz przepis

Pieczone figi z jagnięciną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Feta z figami i miodem

 Feta z figami i miodem Zobacz przepis

Feta z figami i miodem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Kanapka z figa i boczkiem

 Kanapka z figa i boczkiem Zobacz przepis

Kanapka z figa i boczkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Figi w sosie karmelowym

 Figi w sosie karmelowym Zobacz przepis

Figi w sosie karmelowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Jak zbierać nasiona ogórków? Poradnik krok po kroku »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 123

wszystkie
10
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 52

15 min
4
30 min
34

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2