Naturalny antybiotyk na katar, kaszel, przeziębienie. Jak zrobić antygrypinę?

W sezonie jesienno-zimowym nasza odporność mocno spada, dlatego warto dodatkowo wzmacniać ją domowymi sposobami. Jeśli chcesz, aby twój organizm właściwie zareagował podczas przeziębienia, grypy czy innych chorób wirusowych, możesz regularnie pić naturalny napój z witaminą C. Sprawdź, jak zrobić antygrypinę i jakie ma właściwości?

Jak zrobić antygrypinę? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Antygrypina, jak sama nazwa wskazuje, ma pomóc organizmowi w zwalczeniu grypy, ale również łagodniejszych infekcji i przeziębień. Przygotowuje się ją z cytrusów, miodu, a często także z różnych prozdrowotnych dodatków. Odkryj jak zrobić antygrypinę, czyli naturalny „antybiotyk" na katar i kaszel.

Sprawdź także: Składnik odmładzającej zupy. Co to jest cavalo nero?

Jak zrobić antygrypinę?

Przepis na antygrypinę nie jest zbyt skomplikowany. Do jej przygotowania będziesz potrzebował następujących składników:

Składniki

  • grejpfrut,
  • pomarańcza,
  • cytryna,
  • 4 duże plasterki korzenia imbiru,
  • pół łyżeczki kurkumy mielonej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka miodu.

Jak zrobić antygrypinę? Na początku obierz wszystkie cytrusy, zdejmij z nich gorzką, białą skórkę (otaczającą miąższ) i usuń ewentualne pestki. Pokrój owoce na mniejsze kawałki i całość zblenduj w blenderze kielichowym. Następnie obierz czosnek i wrzuć go do maszyny. Pokrój też plastry imbiru i również umieść w blenderze. Wlej jeszcze miód i wsyp kurkumę. Zmiksuj na gładką masę. Antygrypina powinna mieć konsystencję syropu (jeśli wolisz rzadsze napoje, dolej szklankę wody). Antygrypinę przechowuj w czystym, szklanym słoiku w lodówce

Antygrypina - właściwości

Na co pomaga antygrypina? Właściwości tego domowego specyfiku wynikają oczywiście ze składników użytych do jego stworzenia. Ze względu na dużą zawartość witaminy C w cytrusach, antygrypina wspiera odporność i zapobiega przeziębieniom. W momencie, gdy organizm mierzy się z infekcją, skraca czas chorowania i oczyszcza zatoki oraz drogi oddechowe z wydzieliny. W momencie, gdy dodamy do napoju jeszcze miód, imbir lub kurkumę, tylko wzmocnimy prozdrowotny efekt. Np. dodatek miodu złagodzi kaszel. 

W antygrypinie znajduje się, oprócz witaminy C, jeszcze m.in. witamina A, która wzmacnia układ odpornościowy, wpływa na prawidłową pracę narządu wzroku, działa krwiotwórczo i poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci. Napój z cytrusów to bogate źródło błonnika i antyoksydantów. Napój wspiera więc mikroflorę jelitową i proces trawienia, ale też ma właściwości przeciwnowotworowe, przeciwwirusowe, antybakteryjne i przeciwzapalne. Co więcej, zatrzymuje procesy starzenia się organizmu.

Zobacz: Koktajl pełen witaminy C

Jak pić antygrypinę?

Antygrypinę trzymaj w słoiku w lodówce i pij w celu wzmocnienia odporności lub podczas walki z infekcją. Jeśli prozdrowotny napój stosujesz profilaktycznie, możesz pić po kieliszku rano i wieczorem. Gdy jesteś już przeziębiony i chcesz przyspieszyć leczenie, wypij takie shoty nawet trzy razy w ciągu doby. W przypadku rozwodnionego specyfiku spożyj nawet szklankę antygrypiny dziennie. 

Antygrypina - przeciwwskazania

Jakie są przeciwwskazania do picia antygrypiny? Głównym jest przyjmowanie leków (na stałe lub doraźnie), ze względu na to, że prozdrowotny napój zawiera sok z grejpfruta, który wchodzi w interakcję ze środkami medycznymi i może osłabiać lub nasilać ich działanie. 

W przypadku stosowania antybiotyków, ale też leków obniżających ciśnienie krwi, przeciwzakrzepowych lub regulujących poziom cukru upewnij się najpierw u lekarza specjalisty, czy picie antygrypiny będzie bezpieczne. 

Zobacz także:

Jedz często. Twoja odporność będzie jak tytanowa tarcza »

Jest wolna od cholesterolu. Dobrze wypływa na żołądek, trzustkę i śledzionę »

Dodaj do pomidorowej. Nigdy nie smakowała tak dobrze »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
2
Sałatki Surówka do obiadu z młodej kapusty

Prosta i szybka surówka z młodej kapusty, którą przygotujesz zaledwie w kilka...

Odsłon: 1234

15 min
25
Dania główne Pieróg tatarski

Będąc na Podlasiu jedliśmy tatarskie pierogi jeczpomaki. Spróbowałam odtworzy...

Odsłon: 9171

30 min
15

Polecane artykuły

Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

65
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

2
Informacje Co na obiad w piątek bez mięsa? Proste i szybkie w przygotowaniu przepisy

Piątek to dzień, w którym wiele osób rezygnuje ze spożywania mięsa. Jedni robią to z pobudek religijnych, inni natomiast z przyzwyczajenia i nawyku...

9
Informacje Krówki tailor-made od Cukrówek – nadaj swojej imprezie wyjątkowy charakter

Jak dotrzeć do serc uczestników Twojej imprezy? Przez żołądek! W dobie wszechobecnego nurtu tailor-made – także w branży eventowej – coraz większą...

0