Nazywany jest korzeniem życia - podkręca smak dań i chroni przed chorobami. Jak wykorzystać galgant w kuchni?

Zmniejsza ryzyko zachorowania na wiele chorób, w tym zawał i udar. Choć smakuje i pachnie podobnie do imbiru, jest jego luksusową wersją. Dowiedz się, co to jest galgant, skąd pochodzi, jakie ma właściwości i jak stosować go w kuchni. Okazuje się, że nalewka czy napar, których jest składnikiem, wykazują prozdrowotne działanie.

Smakuje i pachnie podobnie do imbiru. Co to jest galgant i jakie ma właściwości? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Galgant można nazwać ekskluzywnym imbirem i jego azjatyckim kuzynem. Smakuje i pachnie podobnie, choć jest nieco ostrzejszy. Dowiedz się, co to jest galgant, jakie ma właściwości prozdrowotne i przede wszystkim, jak zastosować tę przyprawę w kuchni. 

Sprawdź także: Ma dużo białka, syci na długo, pomaga w odchudzaniu. Kto powinien jeść quinoę czerwoną i jak ją przyrządzić?

Co to jest galgant?

Galgant inaczej nazywany jest też alpinią lekarską, galangalem większym lub mniejszym, „gałgantem chińskim” lub nawet „dzikim kardamonem”. To różne rodzaje bylin należących do rodziny imbirowatych, pochodzące z Azji (południowych Chin, Indochin i Tajwanu). Dzisiaj uprawiane są głównie w Malezji i stosowane jako przyprawa dań azjatyckich. 

Jedna z tych roślin, czyli galgant (alpinia lekarska, galangal mniejszy) może mierzyć nawet do dwóch i pół metra wysokości. Jej owoce to okrągłe torebki wypełnione małymi nasionami. Część nadziemna wyrasta z bulwiastego kłącza, które suszone jest na przyprawę. Stosowana jest zarówno w kuchni (jako ostry dodatek do potraw), jak i roślina lecznicza, wykazująca właściwości zdrowotne.

Galgant - wartości odżywcze

Warto wiedzieć, jakie są najcenniejsze wartości odżywcze galgantu. Kłącze zawiera olejki eteryczne, dokładnie alpinon i galganol. Substancje są odpowiedzialne m.in. za ostry, nieco gorzkawy smak, ale także właściwości prozdrowotne galangalu.

Co więcej, roślina zawiera także liczne i silne antyoksydanty, głównie flawonoidy (np. galangilę), które działają przeciwzapalnie. Kryje się w nich także kwercetyna, a także różnego rodzaju żywice.

W skład galgantu wchodzą też błonnik, witaminy i związki mineralne, m.in. żelazo, cynk, sód i fosfor oraz witaminy A i C. 

Jakie właściwości prozdrowotne ma galgant?

Galgant zapobiega wielu chorobom, szczególnie powiązanym z układem krążenia oraz tych związanych ze stresem. Do właściwości prozdrowotnych galangalu należą:

  • wzmacnianie układu sercowo - naczyniowego - regularne sięganie po korzeń zmniejsza ryzyko zawału i udaru, wzmacnia serce i łagodzi nerwobóle,
  • wspieranie układu odpornościowego - roślina działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie, więc pomoże przy grypie, infekcjach i obniży gorączkę,
  • wspomaganie układu trawiennego - poprawia procesy trawienne, eliminuje skurcze żołądka i wzdęcia, zmniejsza nudności w chorobie lokomocyjnej,
  • łagodzenie dolegliwości bólowych - galgant działa rozkurczająco. Koi bóle kręgosłupa i reumatyczne, migrenę, napięcia mięśniowe związane ze stresem, wzdęciami czy menstruacją. 

Zobacz: Ogniste ziemniaki z pikantnym sosem, czyli „patatas bravas”

Galgant - zastosowanie w kuchni

Galgant smakiem i zapachem najbardziej przypomina imbir, jednak jest ostrzejszy, bardziej gorzkawy i intensywny. To przyprawa chętnie stosowana w kuchni azjatyckiej, szczególnie tajskiej, wietnamskiej i indonezyjskiej. Zastosowanie w kuchni galgantu powoduje, że dania są znacznie bardziej wyraziste. Jako przyprawy używa się najczęściej zmielonych wysuszonych kłączy, ale dostępne są też korzenie siekane czy pastylki alpinii lekarskiej.

Co zrobić z galgantem w kuchni? Możesz przyrządzić dania jednogarnkowe (gulasz, leczo) lub pieczeń czy potrawy z wołowiny - przyprawa świetnie się z nimi komponuje. Alpinia lekarska to rewelacyjny dodatek do ryb lub tłustych sosów. Odpowiednio urozmaici każdą zupę - od tradycyjnej ziemniaczanej, aż po grochówkę. Z galgantu przygotujesz też prozdrowotny napar lub nalewkę. 

Nalewka z galgantu

Jak zrobić nalewkę z galgantu? Wystarczy, że zaopatrzysz się w 100 gramów sproszkowanego korzenia, dwie szklanki alkoholu 40 proc. i papierowy filtr, jak np. do kawy. Na początku sproszkowaną alpinię lekarską wsyp równomiernie na dno słoika i zalej wysokoprocentowym alkoholem. Odstaw w zaciemnione miejsce na 10 dni, po czym przefiltruj do szklanych butelek. Taką nalewkę z galgantu możesz przechowywać do roku, koniecznie w szafce lub spiżarce bez dostępu światła. 

Jeśli chcesz zrobić kurację wzmacniającą serce i wspierającą przy zmęczeniu organizmu, przez maksymalnie dwa tygodnie pij po łyżeczce nalewki do trzech razy dziennie. Po tym czasie oczywiście zrób dłuższą przerwę. 

Zobacz też: Robert Makłowicz padł ofiarą oszustów. Wydał oświadczenie

Galgant - przeciwwskazania

Właściwości prozdrowotne alpinii lekarskiej sugerują, że wszyscy powinni po nią sięgać. Niestety występują przeciwwskazania do stosowania galgantu - nie zaleca się go osobom z chorobą wrzodową, ponieważ pobudza wydzielanie soków żołądkowych, które nasiliłyby nieprzyjemne dolegliwości. Nie należy też przyjmować zbyt dużych dawek korzenia, ponieważ ma on właściwości halucynogenne. Co więcej, galgant silnie rozgrzewa, o czym powinny pamiętać osoby, które intensywnie się pocą (wydzielanie potu tylko się wzmocni).

1. Tom Yum Goong (tajska, słodko-kwaśna zupa z krewetkami)

 Tom Yum Goong (tajska, słodko-kwaśna zupa z krewetkami) Zobacz przepis

Zupa z galangalem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Zupa Tom Yum

 Zupa Tom Yum Zobacz przepis

Zupa Tom Yum / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Sałatka tajska z mieloną wołowiną

 Sałatka tajska z mieloną wołowiną Zobacz przepis

Sałatka z wołowiną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Tom Yum Hed (tajska, kwaśna zupa z grzybami)

 Tom Yum Hed (tajska, kwaśna zupa z grzybami) Zobacz przepis

Zupa z galangalem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Tom Yum Hed (tajska, słodko-kwaśna zupa z grzybami, wersja druga)

 Tom Yum Hed (tajska, słodko-kwaśna zupa z grzybami, wersja druga) Zobacz przepis

Co zrobić z galangalem? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Zielona pasta curry

 Zielona pasta curry Zobacz przepis

Pasta curry z galgantem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie



Zobacz także:

Sprawdź patent na twardą kapustę. Liście będą odchodzić od kiści bez trudu »

Częsty błąd podczas przyjmowania witaminy D. Nigdy nie bierz ich razem »

Magda Gessler dorzuca to do masy na mielone. Genialny patent na soczyste kotlety »

Polecane artykuły

Informacje Odkryj nowe jogurty pitne od Danio!

Wielka wiadomość dla fanów produktów Danio! Marka, która już zdobyła serca konsumentów dzięki swoim serkom homogenizowanym, teraz wprowadza zupełni...

0
Informacje Jak gotować groch bez namaczania? Zrób z niego brownie, nikt się nie zorientuje

Groch to bardzo wartościowy i sycący składnik, który sprawdza się w wielu różnych daniach. Aby dobrze smakował, należy go odpowiednio ugotować. W j...

4
Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

5
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

3