Ma dużo białka, syci na długo, pomaga w odchudzaniu. Kto powinien jeść quinoę czerwoną i jak ją przyrządzić?

Quinoa, czyli komosa ryżowa, to roślina należąca do grupy pseudozbóż, która znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Na szczególną uwagę zasługuje jej czerwona odmiana, która nie tylko świetnie smakuje, ale również wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości. Kto powinien jeść quinoę czerwoną i co z niej przyrządzić?

Jakie wartości odżywcze ma quinoa czerwona? Cechuje ją niski indeks glikemiczny oraz duża dawka błonnika i białka | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Quinoa, czyli komosa ryżowa, to produkt, który od lat gości w polskiej kuchni. Trudno się temu dziwić- nie dość, że doskonale smakuje, to jeszcze idealnie komponuje się z rozmaitymi składnikami. Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że stanowi ona również prawdziwą skarbnicę cennych związków, które wspomagają szereg procesów zachodzących w organizmie.

Jeśli preferujesz komosę ryżową o dość intensywnym smaku i orzechowym aromacie, koniecznie sięgnij po jej czerwoną odmianę. Twoje zdrowie i kubki smakowe z pewnością ci za to podziękują. Zanim jednak wyczarujesz z niej smaczne i pożywne dania, dowiedz się, kto powinien jeść quinoę czerwoną i czym w ogóle charakteryzuje się ten składnik.

Co to jest quinoa czerwona 

W pierwszej kolejności warto podkreślić, że na pewno nie jest zbożem, jak wiele osób uważa. Zalicza się ją natomiast do grupy pseudozbóż. Co to jest quinoa czerwona? Od swojej białej „koleżanki” różni się nie tylko kolorem, ale również intensywniejszym smakiem, bardziej orzechowym aromatem oraz większą chrupkością i twardością po ugotowaniu.

Idealnie nadaje się ona do przyrządzania wegańskich przysmaków, np. roślinnych klopsików i burgerów, a także jako składnik do sałatek. W wersji surowej ma wyrazisty czerwony kolor, natomiast po obróbce termicznej przybiera kolor brązowy. Można stosować ją zarówno w daniach wytrawnych, jak i słodkich.

Sprawdź także: Owsianka przestaje być zdrowa, traci na wartości. Jeden błąd wystarczy, by ją zepsuć

Quinoa czerwona - wartości odżywcze 

Ile kalorii oraz białka, tłuszczu, węglowodanów, soli i błonnika kryje w sobie quinoa czerwona? Wartości odżywcze w 100 g surowego produktu kształtują się następująco: 

  • wartość energetyczna: 355 kcal, 
  • białko: 15 g,
  • tłuszcz: 5,5 g, 
  • węglowodany: 60 g,
  • błonnik: 8 g,
  • sól: 0,02 g.  

Jakie właściwości zdrowotne ma quinoa 

Jest ich tak wiele, że trudno wymienić wszystkie. Na uwagę zasługuje przede wszystkim fakt, że ma ona niski indeks glikemiczny i kryje w sobie sporą ilość błonnika, dzięki czemu stanowi doskonały wybór dla osób zmagających się z cukrzycą. Jakie jeszcze właściwości zdrowotne ma quinoa? Jako prawdziwa skarbnica substancji odżywczych, w tym flawonoidów, wykazuje silne działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające, chroniąc organizm przed stresem oksydacyjnym.

To jednak nie wszystko - stanowi ona również źródło białka, dzięki czemu świetnie sprawdza się w diecie wegańskiej, a do tego uchodzi za prawdziwego sprzymierzeńca odchudzania. Nie sposób nie wspomnieć także o jej właściwościach przeciwgrzybiczych, przeciwwirusowych i immunostymulujących. Co więcej, niektóre badania naukowe wskazują na jej własności przeciwmiażdżycowe i przeciwnowotworowe.  

Quinoa czerwona - zastosowanie w kuchni  

Jak wykorzystać w swoich daniach produkt, jakim jest quinoa czerwona? Zastosowanie w kuchni tej rośliny jest bardzo wszechstronne! Co ciekawe, sprawdza się ona nie tylko w wytrawnych potrawach, ale również w tych serwowanych na słodko. Poznaj kilka przepisów z jej zastosowaniem i koniecznie uwzględnij ją w swoim jadłospisie - twoje zdrowie i kubki smakowe z pewnością ci za to podziękują.

Quinoa czerwona po meksykańsku  

Szukasz pomysłu na wegańskie danie, które zachwyci cię swoim smakiem? Zatem postaw na quinoę czerwoną po meksykańsku! Poza głównym składnikiem do jej przygotowania potrzebujesz papryczki chili, oliwy z oliwek, czosnku, kukurydzy, bulionu warzywnego, czerwonej fasoli z puszki, krojonych pomidorów, limonki, awokado, świeżej kolendry i takich przypraw jak kmin rzymski oraz słodka i ostra papryka.

Podsmaż na oliwie plasterki papryczki chili oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwilowej obróbce termicznej wsyp na patelnię surową quinoę, zalej ją bulionem warzywnym, dopraw i wymieszaj. Dorzuć do swojej potrawy fasolę, kukurydzę oraz pomidory i smaż całość pod przykryciem. Pod koniec dodaj awokado, po czym skrop je sokiem z limonki i posyp listkami kolendry oraz kawałkami papryczki chili. 

Sałatka z quinoą czerwoną i łososiem  

Quinoa czerwona to produkt, który idealnie komponuje się z rybami, dlatego warto wyczarować z niej m.in. sałatkę z łososiem. Poza rybą w swoim przepisie uwzględnij papryczkę chili, czosnek, oliwę z oliwek, liście szpinaku oraz sos ostrygowy.

Pierwszym krokiem jest ugotowanie komosy ryżowej. Następnie pokrój filet z łososia na kawałki, a papryczkę chili i czosnek w plasterki. Szpinak opłucz i delikatnie osusz na ręczniku papierowym. Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek i wrzuć na nią papryczkę chili oraz czosnek, po czym dodaj łososia i obsmaż go z każdej strony. Polej całość sosem ostrygowym i kontynuuj obróbkę termiczną przez kilka minut. Dodaj quinoę, wymieszaj i smaż danie przez kolejną minutę. Pod koniec połącz je ze szpinakiem.  

Burgery z quinoą czerwoną i serem feta 

Burgery z quinoą czerwoną i serem feta to doskonała opcja na lekki i pożywny obiad lub podwieczorek. Poza dwoma wymienionymi komponentami w ich skład wchodzi jajko, burak, bułka tarta, kmin rzymski, czosnek, szczypiorek, sól, pieprz oraz oliwa z oliwek.

Realizację przepisu rozpocznij od ugotowania komosy ryżowej. Zetrzyj buraka na drobnych oczkach tarki i przełóż go do miski. Dodaj do niego quinoę, bułkę tartą, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany szczypiorek, kmin rzymski oraz rozdrobniony ser feta, po czym dopraw całość solą i pierzem. Wymieszaj dokładnie zawartość miski, a z powstałej masy uformuj burgery. Obtocz każdy z nich w oliwie z oliwek, rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 25 minut w temperaturze 200 stopni. Burgery w tym wydaniu możesz spożywać solo lub w bułce, np. z dodatkiem rukoli, plasterków awokado i majonezu. Palce lizać!  

Sałatka z czerwoną quinoą

 Sałatka z czerwoną quinoą Zobacz przepis

Sałatka z czerwoną quinoą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Krem z dyni z czerwoną quinoą i czarnym sezamem

 Krem z dyni z czerwoną quinoą i czarnym sezamem Zobacz przepis

Zupa z quinoą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Kotlety z komosy ryżowej

 Kotlety z komosy ryżowej Zobacz przepis

Kotlety z komosy ryżowej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Kto powinien jeść quinoę czerwoną? Garść praktycznych wskazówek dla pasjonatów gotowania 

Kto powinien jeść quinoę czerwoną? Jak gotować szparagi? Jakie właściwości ma złoty len? Jaką wodą zalewać ogórki? To tylko kilka z wielu ciekawostek, jakie znajdziesz z naszym serwisie Smaker.pl. Ponadto czeka tutaj na ciebie mnóstwo przepisów kulinarnych, dzięki którym wyczarujesz szeroką gamę pysznych dań i odkryjesz nowe ciekawe smaki. Jesteś fanem gotowania? Zatem podziel się swoimi pomysłami z innymi i stań się częścią wyjątkowej społeczności. 

 

Zobacz także:

Pij na skołatane nerwy. Reguluje ciśnienie krwi i odtruwa organizm »

Mizerię rób tylko w ten sposób. Nie będzie wodnista, posmakuje każdemu »

Dodaj do wody i przepłucz tym włosy. Zapomnisz o przetłuszczaniu i siwieniu »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

wszystkie
4
Sałatki Sałatka z surowych warzyw

Polecam bardzo smaczną ,zdrową i szybką sałatkę z warzyw surowych.

Odsłon: 240

15 min
1
15 min
12

Polecane artykuły

Informacje Dlaczego kotlety mielone rozpadają się podczas smażenia? Wystarczy zastosować prostą zasadę

Choć niemal we wszystkich polskich domach to często przyrządzana potrawa, nie każdy wie, jak smażyć mielone, żeby wyszły miękkie i soczyste. Dla ni...

0
Informacje Kruszarka do lodu dla zastosowań gastronomicznych – jaką wybrać?

Kruszarka do lodu to jedno z bardziej niepozornych urządzeń, które jednocześnie jest koniecznym wyposażeniem każdego profesjonalnego baru, restaura...

0
Informacje Jak przechowywać kawę świeżo paloną, by zachować jej aromat? Odkryj sprawdzone metody!

Niewiele jest rzeczy tak aromatycznych na tym świecie jak świeżo palona kawa. Pełna zapachów obiecujących wybitny smak w filiżance… Jak zachować te...

0