Wytrawne dania na Boże Narodzenie

Nazywana jest quinoą lub złotem Inków. Komosa ryżowa to rodzaj pseudozboża, które nie tylko wykazuje szereg właściwości odżywczych i prozdrowotnych, ale także stanowi doskonały dodatek do wielu potraw. Co kryje w sobie ta tajemnicza roślina i co można z niej przygotować? Sprawdźmy!

Fot.123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

Nie bez powodu komosa ryżowa nazywana jest „złotym ziarnem Inków" - słynie ona z bogactwa witamin i minerałów, których na próżno szukać w wielu produktach powszechnie uznawanych za zdrowe. Quinoa wywodzi się z Ameryki Południowej i zyskuje coraz większą popularność na innych kontynentach, w tym w Europie.

Komosa ryżowa to źródło cennych kwasów tłuszczowych i pełnowartościowego białka. Roślina ta obfituje w saponiny i flawonoidy, które wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne i przeciwwirusowe. Co więcej, zawarte w niej substancje wspomagają walkę z wolnymi rodnikami i przeciwdziałają występowaniu niektórych nowotworów.

Ciekawostką jest fakt, że - w przeciwieństwie do większości białek roślinnych - białko quinoa zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, których ludzki organizm nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować. Warto dodać, że spożywając to pseudozboże, możesz zapobiec rozwojowi wielu poważnych schorzeń, włączając w to miażdżycę i cukrzycę.

Ogromną zaletą komosy ryżowej jest jej wszechstronne zastosowanie w kuchni. Produkt ten nie tylko świetnie komponuje się z wytrawnymi potrawami, ale także uchodzi za smaczny i pożywny składnik wielu deserów. W jakich daniach i przekąskach najlepiej sprawdza się quinoa? Przepisy z zastosowaniem tej rośliny są tak urozmaicone, że z pewnością znajdziesz coś dla siebie!

Sprawdź także: Co zrobić z botwinki? 11 oryginalnych przepisów na młode buraki

Komosa - jak gotować jej ziarna?

Zanim zabierzesz się za przygotowywanie potraw, warto zasięgnąć informacji na temat tego, jak powinna być przyrządzana komosa. Jak gotować jej ziarna, żeby były smaczne i nabrały odpowiedniej miękkości? Okazuje się, że to wcale nie jest takie trudne!

Komosa ryżowa przyrządzana jest podobnie jak ryż czy kasza jaglana. Najpierw należy wypłukać ją pod bieżącą wodą, a następnie wrzucić do wrzątku i gotować przez około 10-15 minut. Najbardziej wskazana proporcja to dwa na jeden, czyli jedna szklanka ziaren i dwie szklanki wody.

Po ugotowaniu ziaren warto zostawić je na kilka minut pod przykryciem. Dzięki temu wchłoną pozostałą w garnku wodę i odpowiednio napęcznieją. Pamiętaj, aby nie mieszać ich w trakcie gotowania i trzymać garnek na małym ogniu.

Zobacz: Miska śniadaniowa z komosą ryżową

Komosa ryżowa - przepisy na słono

1. Quinoa po meksykańsku

Do przygotowania komosy ryżowej w wersji meksykańskiej potrzebujesz takich składników, jak: czosnek, bulion warzywny, oliwa z oliwek, papryczka chili, kukurydza, czerwona lub czarna fasola, pomidory z puszki, limonka, awokado, świeża kolendra oraz przyprawy (kminek, sól, pieprz, słodka i ostra papryka).

Danie należy przyrządzić na patelni z przykrywką. Dodaj do niej oliwę, pół pokrojonej papryczki chili oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażaj. Wsyp surowe ziarna quinoa, zalej je bulionem, a następnie dosyp sól, pieprz i przyprawy. Całość wymieszaj.

Kolejnym krokiem jest dodanie fasoli, kukurydzy i pomidorów. Wymieszaj składniki i gotuj je pod przykryciem. Po około 20 minutach dorzuć pokrojone awokado, pół papryczki chili i kolendrę. Na koniec skrop potrawę sokiem z limonki.

2. Kotlety wegetariańskie

Kotlety z komosy ryżowej to świetna opcja dla wegetarian. Są niezwykle proste w przygotowaniu i wymagają użycia zaledwie kilku składników. Poza gotowaną quinoa na twojej liście powinna znaleźć się cebula, jajka, bułka tarta, natka pietruszki, sól oraz parmezan.

Wrzuć jajka, cebulę, sól i natkę pietruszki do miski. Następnie dorzuć do niej pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Po otrzymaniu łatwej do uformowania masy ulep z niej kilka kotlecików i usmaż na rozgrzanym tłuszczu. Kotleciki możesz polać swoim ulubionym sosem.

Quinoa - przepisy na słodko

1. Budyń

Budyń z komosy ryżowej to idealna opcja dla wegan i fanów zdrowych deserów. Dobrze smakuje zarówno serwowany na ciepło, jak i schłodzony w lodówce. Doskonale komponuje się z owocowymi dodatkami, zwłaszcza syropem lub musem.

Poza quinoa do przyrządzenia budyniu potrzebujesz mleka lub napoju roślinnego, soku z cytryny, cynamonu oraz czegoś do posłodzenia (miód, syrop klonowy, syrop z agawy). Mus możesz przyrządzić z dowolnych owoców - najlepszym wyborem będą truskawki, maliny, jagody, brzoskwinie lub borówka amerykańska).

Umieść ziarna komosy ryżowej w garnku, zalej je mlekiem lub napojem roślinnym i zagotuj. Gdy te nabiorą odpowiedniej konsystencji, ściągnij garnek z ognia, a następnie dodaj cynamon, syrop klonowy i sok z cytryny. Całość zmiksuj, aż do otrzymania gładkiej masy. Gotową masę przełóż do miseczek i polej owocowym musem.

2. Ciasto

Ciasto z quinoa i borówkami (lub innymi dowolnymi owocami) sprawdzi się jako dodatek do kawy i poobiedni deser. Jego zaletą jest nie tylko wyśmienity smak, ale także naturalne składniki i łatwość w przygotowaniu.

Niezbędne produkty do przyrządzenia ciasta to komosa ryżowa, mąka migdałowa, jajka, sól, nasiona chia, miód, napój roślinny oraz owoce. Wystarczy, że wrzucisz je do miksera i zblendujesz, a następnie umieścisz w formie do pieczenia.

Udekoruj masę kawałkami owoców i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Po około 50 minutach ciasto powinno być gotowe.

Sałatka z komosą ryżową - smacznie, zdrowo, kolorowo

Sałatka z komosą ryżową to smaczna, zdrowa i kolorowa przekąska, którą możesz przyrządzić na wiele różnych sposobów. Warzywa, owoce, ziarna, pestki czy bakalie - wybierz po prostu takie składniki, które aktualnie masz pod ręką.

Quinoa jest tak uniwersalną rośliną, że pasują do niej niemal wszystkie dodatki. Awokado, pomidory, bazylia, kukurydza, szczypiorek, buraki, żurawina, feta, pomarańcze, tuńczyk czy kurczak - możliwości jest tak wiele, że na pewno uda ci się wyczarować coś pysznego.

Sałatkę możesz zwieńczyć swoim ulubionym sosem, choć równie dobrze sprawdzi się tutaj klasyczna oliwa z oliwek z odrobiną soku z cytryny. Zdaj się na swoją wyobraźnię i nie bój się eksperymentować!

Sprawdź także: Przepis na omlet brokułowy z komosą ryżową i pomidorami

Quinoa i jej oblicza

Jak już wiadomo, quinoa ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Można uznać ją nie tylko za doskonałą alternatywę dla makaronu, ziemniaków czy kaszy, ale także idealny składnik deserów, zup, zapiekanek, koktajli, a nawet omletów i owsianki.

Godnym uwagi produktem jest mąka z komosy ryżowej, która z powodzeniem zastąpi ci zwykłą białą mąkę. Możesz zagęszczać nią sosy i zupy, panierować mięso, a także dodawać do wypieków i naleśników. Jeśli przeszkadza ci jej gorzkawy posmak, wymieszaj ją z innymi mąkami.

Szukasz pomysłów na potrawy, w których główną rolę gra komosa ryżowa? Przepisy na smaczne przekąski znajdziesz w naszym serwisie. Zupy, sałatki czy faszerowane warzywa - opcji jak tak wiele, że bez problemu urozmaicisz swój codzienny jadłospis!

1. Komosa ryżowa z brukselką i suszonymi pomidorami

 Komosa ryżowa z brukselką i suszonymi pomidorami Zobacz przepis

Komosa ryżowa z brukselką i suszonymi pomidorami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Zupa z czerwonej soczewicy z batatem i komosą ryżową

 Zupa z czerwonej soczewicy z batatem i komosą ryżową Zobacz przepis

Zupa z czerwonej soczewicy z batatem i komosą ryżową / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Omlet brokułowy z komosą ryżową i pomidorami

 Omlet brokułowy z komosą ryżową i pomidorami Zobacz przepis

Omlet brokułowy z komosą ryżową i pomidorami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Sałatka z brokułami i komosą ryżową

 Sałatka z brokułami i komosą ryżową Zobacz przepis

Sałatka z brokułami i komosą ryżową / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Komosa ryżowa z fasolowo-cukiniowym leczo

 Komosa ryżowa z fasolowo-cukiniowym leczo Zobacz przepis

Komosa ryżowa z fasolowo-cukiniowym leczo / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Sałatka z komosą ryżową, warzywami i szynką

 Sałatka z komosą ryżową, warzywami i szynką Zobacz przepis

Sałatka z komosą ryżową, warzywami i szynką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Jabłka pieczone z komosą i jagodami goji

 Jabłka pieczone z komosą i jagodami goji Zobacz przepis

Jabłka pieczone z komosą i jagodami goji / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Sałatka z dynią, kurczakiem, komosą ryżową i jarmużem

 Sałatka z dynią, kurczakiem, komosą ryżową i jarmużem Zobacz przepis

Sałatka z dynią, kurczakiem, komosą ryżową i jarmużem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Ceny czereśni biją rekordy. Uprawa w domu jest tania i owocna »

Jak uprawiać ogórki na balkonie? »

Marynata do karkówki na grilla: Jak ją zrobić? »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Naleśniki na świąteczne krokiety

Dzisiaj naleśniki przygotowane na świąteczne krokiety z kapustą i grzybami. P...

Odsłon: 61

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Takiego boczku na święta jeszcze nie jedliście. Jak przyprawić boczek rolowany?

Pieczona szynka, karkówka i schab to rodzaje mięs, które najczęściej lądują na świątecznym stole. Na szczęście nie musisz ograniczać się jedynie do...

0
Ewa gotuje Boże Narodzenie w kuchni Ewy Wachowicz. Wigilijne przepisy, które warto znać

W kuchni Ewy Wachowicz trwają przygotowania do tegorocznej wigilii. W 530. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zdradzi swój przepis na pyszne...

0
Informacje Ciasta na święta bez pieczenia. Ich przygotowanie to tylko chwilka!

Szukasz inspiracji na szybkie i smaczne wypieki? Ciasta na święta bez pieczenia to idealne rozwiązanie dla zabieganych! Przygotujesz je w mgnieniu...

5
Ewa gotuje Świąteczne przepisy Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz już od lat dzieli się z widzami swoimi ulubionymi przepisami na wigilijne i bożonarodzeniowe dania. Wśród propozycji mistrzyni kuchni...

5